Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Boliglån: Skal du omlægge dit realkreditlån?

Renten er lav, og lånemulighederne er mange. Men hvornår kan det betale sig for dig at omlægge dit realkreditlån?
Af Mette Andrea Boesgaard
4. December 2018
Boliglån: Hvornår skal du omlægge?
Foto: iStock

Låneomlægning kan give luft i økonomien

Boliglånet er den største post på de fleste boligejeres budget. Men omlægger du dit realkreditlån, kan du til en vis grad tilpasse dine boligudgifter med dine behov.

En omlægning af dit boliglån kan nemlig betyde, at du sparer penge i din månedlige udgift til lånet, det kan skære af din restgæld, eller det kan ændre på lånets løbetid.

Din bank eller dit realkreditinstitut kan hjælpe dig med at omlægge dit lån. Men en omlægning koster mange penge. Kan det betale sig for dig at omlægge lånet? Få hjælp her.

Realkreditlån: Sådan vælger du det rigtige

Låneomlægning: Sådan virker det

En låneomlægning kan spare dig penge eller gøre din økonomi bedre på sigt. Her er dine muligheder, når renten ændrer sig:

 • Skift til en lavere rente: Du kan enten skifte til et lignende lån eller fra fastforrentet lån til et flexlån med en lavere rente. Så får du en lavere udgift til lånet hver måned. Din restgæld kan til gengæld vokse.
   
 • Skift til en højere rente: Den højere rente betyder en større månedlig udgift til lånet – til gengæld falder din restgæld, fordi kursen på et lån med en lav rente er lavere end kursen på et lån med en høj rente. Denne omlægning er kun en succes, hvis du på et senere tidspunkt kan omlægge til et lån med lavere rente og igen komme til at betale mindre på dit lån hver måned.
   
 • Skift til et lån med fast rente: Ændrer du dit flexlån til et fastforrentet lån, skal du betale mere i rente. Til gengæld kan du spare penge på bidragssatser (gebyret på dit realkreditlån), og du får en fast lav rente i mange år fremover.
   
 • Ændr løbetiden på dit lån: Hvis du gør løbetiden kortere, bliver du gældfri før tid. Hvis du forlænger løbetiden, kan du betale lavere afdrag på lånet og få flere penge til rådighed hver måned.
   
 • Forlæng din afdragsfrihed: Hvis dit afdragsfri lån er ved at udløbe, kan du omlægge lånet og tage et nyt afdragsfrit lån. Det giver dig flere penge til rådighed hver måned – til gengæld går der flere år, før du er gældfri.

Omlægning koster mange penge

Gebyrer og andre omkostninger ved at omlægge lån vil typisk løbe op i 20.000 kroner. Du skal altså kun overveje at omlægge dit lån, hvis omlægningen kan tjene sig hjem.

Din restgæld, hvor lang tid du har tilbage af dit lån, og hvad du betaler i renter har stor betydning for, om det kan betale sig for dig at skifte til et nyt lån med en lavere rente.

Skal du snart sælge eller indfri din gæld, skal du ikke omlægge dit lån.

Omlægning: Hvornår kan det betale sig?

Dit flexlån skal du overveje at omlægge til et fastforrentet lån, når renten er meget lav. Det kan nemlig give dig en fast lav rente i mange år fremover.

Dit fastforrentede realkreditlån kan det som grov hovedregel betale sig at omlægge, hvis disse 4 kriterier er opfyldt:

 • Renten på dit fastforrentede lån er mere end 2 procent højere end renten på det nye lån.
 • Du har mindst 10 år tilbage af afdragets løbetid.
 • Du skylder mindst 500.000 kroner og gerne 750.000 kroner.
 • Obligationskursen ved det nye lån er mindst 97 og gerne 98.

Efterse din økonomi, hvis du omlægger lån

Dit realkreditinstitut eller din bank kan lave en beregning for dig, der viser dig, om det er en god ide at omlægge dit lån.

Omlægger du dit boliglån, skal du måske benytte lejligheden til at gennemse hele din økonomi og måske omlægge andre lån.

Har du friværdi i din bolig og et billån i banken med en høj rente, kan du måske få billånet ind under dit realkreditlån.

Bankerne og realkreditinstitutterne er sælgere, og de tjener penge på at låne dig penge. Så når du får rådgivning, så vær opmærsom på, at de er ude på at tjene penge på dine valg.

Bankrådgiveren er en sælger