Det er dyrt at være en loyal kunde i forsikringsselskaber
Gå til hovedindhold

Det er dyrt at være en loyal kunde i forsikringsselskaber

Har du været en loyal kunde i dit forsikringsselskab i årevis? Så kan det være, at din trofasthed koster dig dyrt. En ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen afslører, at forsikringsselskaber ofte belønner loyalitet med højere priser.

Lindi Winkel · Foto: Getty Images · 2. april 2025
Kvinde ved bil, der er gået i stykker med telefon i hånden

Hvis du har været en loyal kunde i dit forsikringsselskab, betaler du højst sandsynligt for meget for dine forsikringer. Det er én blandt mange konklusioner i en ny rapport om konkurrencen på markedet for skadesforsikringer fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som netop er udkommet. 

Skadesforsikringer tæller fx husforsikring, indboforsikring og rejseforsikring. Dvs. de forsikringer, som skal dække, hvis der sker en skade på ting eller personer.

Og det er ikke kun de loyale kunder, som bidrager ekstraordinært til selskabernes indtjening. Også personer over 65 år og dem med kortere uddannelser betaler ofte mere for deres forsikringer sammenlignet med andre grupper, skriver styrelsen. 

”Vi kan se, at skadesforsikringsselskaberne tjener flere penge på nogle kundegrupper end andre. Loyale kunder, kunder på 65 år og derover samt kunder med en kort uddannelse er blandt de grupper, som selskaberne tjener mest på. Merprisen for at være loyal er steget de seneste fem-ti år,” skriver formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz i en pressemeddelelse.

Rapportens konklusioner er bemærkelsesværdige, siger Morten Bruun Pedersen som er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk:

”Rapporten bekræfter det, vi i mange år har haft en fornemmelse af omkring det, man kunne kalde ’loyalitetstraf’. Det vil sige, at hvis du bliver i det samme forsikringsselskab og blot betaler den regning, du får tilsendt en gang om året, er der en stor risiko for, at du bliver straffet med højere priser.”

”Det er én af grundene til, at vi altid har rådet forbrugerne til at konkurrenceudsætte deres forsikringer, hvis ikke årligt så i hvert fald hvert andet år,” fortætter han. 

Voldsomme prisstigninger til alle

Uanset hvilken kundegruppe, du tilhører, er priserne på forsikringer steget markant de seneste år. Også betydeligt mere end den generelle prisudvikling kan tilsige. 

Forbrugerrådet Tænks seneste test af husforsikringer afslørede fx prisstigninger på 26 procent i snit på to år. Konklusionerne var nogle af de samme i den seneste test af rejseforsikringer: Store prisstigninger – i nogle tilfælde med op til 50 procent.

Morten Bruun Pedersen
Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Rapporten fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen konkluderer da også, at ”priserne på forsikringer er steget markant”. Mere end omkostningerne til skadesdækning og mere end den såkaldte indeksregulering, som er branchens ord for de prisstigninger, som hvert år får forbrugernes udgifter til forsikringer til at stige. Det er prisstigninger baseret på et indeks, typisk for lønudviklingen i den private sektor, som er et standardvilkår i langt de fleste forsikringsaftaler. 

”Indeksreguleringerne – eller de årlige prisstigninger på forsikringer – er nok noget, de fleste forbrugere har vænnet sig til, og fordi de prisstigninger sker automatisk og uden særskilt varsel, er mange nok mindre opmærksomme på ændringer i deres forsikringspræmier. Det betyder så, at færre kunder undersøger alternative tilbud eller overvejer at skifte forsikringsselskab. Og det går ud over konkurrencen, for når et forsikringsselskab ved, at konkurrenterne sætter priserne op, kan det roligt sætte prisen op unde at miste markedsandel,” siger Morten Bruun Pedersen. 

Udfordret konkurrence betyder for høje priser

Når konkurrencen ikke fungerer – eller med rapportens ord ”er udfordret” – så betyder det, at selskaberne ikke har incitament til at sætte priserne ned. Resultatet er, at forbrugerne betaler for høje priser, forklarer Morten Bruun Pedersen. 

”De meget store prisstigninger kunne være et vink med en vognstang til fx rejselystne og husejere om at tjekke efter, om en billigere forsikring kunne fås et andet sted. Men selvom forsikringskunder oplever prisstigninger på deres forsikringer, så forbliver størstedelen af dem loyale over for deres forsikringsselskab,” siger Morten Bruun Pedersen og henviser til en undersøgelse, som analysehuset Wilke foretog for FinansWatch i marts måned.

Selvom forsikringskunder oplever prisstigninger på deres forsikringer, så forbliver størstedelen af dem loyale over for deres forsikringsselskab. Morten Bruun Pedersen Cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk

Samtidig sidder fem store selskaber tungt på 80 procent af markedet – og det tjener de godt på. Faktisk bedre end man ville forvente i et marked med reel konkurrence, og markant mere end forsikringsselskaber i vores nabolande, skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sin rapport. 

”Rapporten viser med al ønskelig tydelighed, at der er tale om et meget koncentreret marked uden tilstrækkelig konkurrence. Og det går i sidste ende ud over forbrugerne, som betaler mere end nødvendigt for deres forsikringer,” forklarer Morten Bruun Pedersen.  

Hos brancheorganisationen for pensions- og forsikringsselskaber F&P er man imidlertid lodret uenige i Konkurrence- og Forbrugerstyrelses konklusioner og kritik af konkurrencen på forsikringsområdet.  

”Vi har en virkelig stærk og velfungerende konkurrence på forsikringsmarkedet i Danmark. Jeg tror heller ikke, at man kan udpege nogen branche, som selv tager større ansvar for konkurrencen. Kunderne kan skifte selskab til lave eller ingen gebyrer, og branchen har udviklet it-løsninger, som gør det nemt for danskerne at skifte og overføre deres forsikring,” siger administrerende direktør Kent Damsgaard i F&P.  

Forsikrings-efterforskning

Næste skridt for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er en såkaldt ”markedsefterforskning”, hvor det skal undersøges, om forsikringsselskabernes prisstrategi går ud over konkurrencen.

I Forbrugerrådet Tænk ser Morten Bruun Pedersen frem til resultatet af den efterforskning.

”Forbrugerne får de bedste priser og produkter, når konkurrencen fungerer optimalt. Og det har rapporten her jo slået fast, at den ikke gør. Samtidig er skadesforsikringer meget vigtige for forbrugernes privatøkonomi og tryghed, så jeg forventer at der igangsættes et arbejde med løsningsmuligheder, der kan gøre skadesforsikringsmarkedet mere velfungerende for forbrugeren.”

Gode råd

1. Tjek dine forsikringer og få den bedste pris 

Mindst hvert andet år bør du gennemgå dine forsikringer for at sikre, at du ikke betaler for meget. Sammenlign priser på Forsikringsguiden.dk, og spørg familie og venner, hvad de betaler – det kan give dig gode argumenter, når du forhandler med dit forsikringsselskab om en bedre pris. Tjek også Forbrugerrådet Tænks test af forsikringer. 

2. Tjek om du kan få rabat via din bank eller fagforening 

Nogle banker, fagforeninger, pensionskasser og arbejdspladser har aftaler med forsikringsselskaber, som giver dig en bedre pris. Undersøg, om du kan få en fordelagtig forsikring gennem en af dem – og brug det som forhandlingskort, hvis du vil presse dit nuværende selskab til at matche tilbuddet. 

3. Indhent flere tilbud 

Få tilbud fra flere forsikringsselskaber, enten via deres hjemmesider eller prissammenligningssider. Nogle gange kan det betale sig at have sine forsikringer fordelt på flere selskaber – men det kan også give rabat at samle dem ét sted. Undersøg, hvad der bedst kan betale sig for dig. 

4. Kig ikke kun på prisen – tjek dækningen 

En billig forsikring er kun en god handel, hvis dækningen også passer til dine behov. Læs dækningsskemaerne grundigt, og tjek, hvor meget du får i erstatning ved skade. Sammenlign vilkårene med din nuværende forsikring, så du ikke ender med en dårligere dækning. Er du i tvivl, så bed det nye selskab bekræfte skriftligt, om du står dårligere end før. 

5. Forhandl om prisen – det virker 

Du kan ofte få en lavere pris eller bedre vilkår, hvis du forhandler med dit forsikringsselskab. Spørg, om de kan give rabat, justere selvrisikoen eller inkludere ekstra dækning – fx en rejseforsikring uden merpris.