Investering: Derfor skal du se på omkostninger, før du kigger på afkast
Forstå hvorfor du skal holde nøje øje med omkostningerne på dine investeringer – og hvad for høje omkostninger kan betyde for dit afkast.
Du har nogle penge, og du vil gerne have, at det beløb vokser til et større beløb over tid, og derfor vil du investere dine penge i værdipapirer.
Du investerer, fordi du forventer et afkast. Og du kigger måske på et investeringsprodukts historiske afkast, og tænker at det er et godt pejlemærke.
Det er det ikke. Du kan ikke regne med, at et godt historisk afkast er lig med et godt fremtidigt afkast for dine investeringer.
De årlige omkostninger i procent (ÅOP) kan du til gengæld være helt sikker på at skulle betale – uanset om det går godt eller skidt for din investering.
Omkostningerne kan være meget begrænsede, eller de kan ende med at æde en stor del af dit afkast og dermed gøre dig fattigere.
Få hjælp til at forstå, hvordan det hænger sammen her.
Så meget kan omkostninger betyde for dit afkast
Med alle typer af investering følger nogle omkostninger. Et investeringsprodukt kan for eksempel koste 2,55 procent i årlige omkostninger i procent, også kaldet for ÅOP. Det betyder, at investerer du 100.000 kroner i et produkt med en ÅOP på 2,55, betaler du årligt 2.550 kroner til banken eller investeringsforeningen for din investering, et beløb, der trækkes fra dit afkast – eller fra din investering.
Det betyder, at du over ti år sandsynligvis vil betale pænt over 25.000 kroner i omkostninger for din investering.
Du betaler omkostninger som en procentdel af din investering. Det vil sige, at hvis din investering vokser i værdi, som den forhåbentlig gør, betaler du mere i omkostninger i kroner og øre, men falder den i værdi, betaler du mindre i omkostninger.
Cheføkonomen forklarer: Dét betyder omkostningerne for din opsparing
Koncertbilletter: Er det høje gebyr rimeligt?
Eksperter: Lovfejl koster danske forbrugere milliarder
Et EU-bestemt gebyrloft på regninger fungerer ikke efter hensigten i Danmark. Danske forbrugere opkræves ofte alt for høje gebyrer, når de betaler regninger via Betalingsservice og med indbetalingskort.
Gebyrer på betalinger: Hvornår er de lovlige?
Gennem gebyrer kan du blive bedt om at betale for at betale. Få indblik i reglerne for betalingsgebyrer her.