Afbestillingsforsikring: Skal du købe den?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Skal du købe en afbestillingsforsikring?

Du kan ofte blive tilbudt en afbestillingsforsikring, når du køber en rejse. Men får du noget ud af at vælge denne type forsikring?

Foto: Getty Images · 2. maj 2023
kvinde i lufthavnen, ser at flyet er aflyst

En afbestillingsforsikring kan give dig mulighed for at afbestille ferien og få pengene tilbage, hvis du for eksempel bliver akut syg eller ufrivilligt mister dit job.

Afbestillingsforsikringen kan være en del af din rejseforsikring – her vil det oftest være et tilvalg. Du kan også købe afbestillingsforsikringer separat.

Men kan det betale sig at købe en afbestillingsforsikring?

Læs med her.

Det dækker afbestillingsforsikringen

Afbestillingsforsikringer dækker typisk det beløb, du har betalt for rejsen, men den maksimale dækningssum kan variere, og i nogle forsikringsselskaber er der flere valgmuligheder.

Den kan i nogle tilfælde også dække afledte og ikke-refunderbare udgifter - for eksempel transport, forplejning, parkering og lignende. I forbindelse med rejser kan det også omfatte planlagte arrangementer på turen, typisk dog kun op til et vist beløb.

Undersøg altid vilkårene i den enkelte forsikring for at se, hvordan du er dækket.

Betingelserne for afbestillingsforsikringer kan variere meget. Afbestillingsforsikringer dækker typisk, hvis:

 • Du er blevet akut syg eller kommet til skade.
 • En pårørende dør eller indlægges på hospital.
 • Du er blevet fyret, og det ikke er muligt at holde ferien som planlagt.
 • Du er blevet skilt eller separeret fra din rejseledsager.
 • Du ikke kan rejse på grund af graviditet.
 • Du ikke har bestået en eksamen og derfor skal til reeksamen.
 • Der har været brand, indbrud eller oversvømmelse i dit hjem.
 • Udenrigsministeriet fraråder rejser til et land eller område.

Det dækker afbestillingsforsikringen typisk ikke

Forsikringen dækker typisk ikke, hvis du havde tegn på alvorlig sygdom, inden du købte rejsen. Er du for eksempel blevet undersøgt for symptomer hos lægen, kan du risikere, at forsikringen ikke dækker. Bliver du syg, inden du tager afsted på en rejse, men vurderer selv, at det er forsvarligt at tage af sted, skal du omvendt kontakte forsikringsselskabet for at sikre dig, at din rejseforsikring fortsat vil gælde på rejsen.

Forsikringsselskabet kan have begrænsninger på, om du er dækket af afbestillingsforsikringen, hvis du er 70 år eller ældre. I det tilfælde vil selskaberne nemlig ofte vurdere, at der er større risiko for, at du bliver syg.

Hos nogle selskaber skal du i stedet have en seniorforsikring eller betale flere penge for din forsikring.

Læs altid betingelserne grundigt og tjek, hvad afbestillingsforsikringen dækker, før du køber rejsen. Vær opmærksom på, at du skal have købt din afbestillingsforsikring før den situation, du ønsker dækning for, opstår.

Vær opmærksom på, hvornår dækningen træder i kraft

Det er forskelligt fra forsikringsselskab til forsikringsselskab, hvornår afbestillingsforsikringen skal være købt, før din rejse er dækket.

Hos nogle er du dækket, fra du tegner forsikringen – her skal du altså bare have købt forsikringen, inden du rejser.

Hos andre skal afbestillingsforsikringen være købt, inden du bestiller rejsen.

Derfor er det vores råd, at du får styr på forsikringen, inden du køber selve ferien.

Læs betingelserne grundigt

Forsikringsbetingelser kan være svære at forstå – og ikke mindst at vurdere de enkelte beskrevne dækninger og det som er undtaget dækning.

Læs altid betingelserne grundigt, og hvis du i tvivl om, hvordan du er dækket, bør du spørge forsikringsselskabet, indtil du er sikker på, at du har forstået, hvordan du er dækket.

Skal du afbestille en meget dyr rejse, så skal du være opmærksom på, at afbestillingsforsikringen kan have en øvre grænse for, hvor mange penge den dækker, herunder for eventuelle følgeudifter. Tjek dine forsikringsbetingelser for at være sikker på, at du kan få dækket hele dit tab.

Har du allerede en afbestillingsforsikring?

Afbestillingsforsikring kan være inkluderet i enten din rejseforsikring eller som tillæg til din indboforsikring.

Har du et kreditkort, for eksempel Mastercard Guld? Så har du måske en rejse- og afbestillingsforsikring derigennem.

Kontakt dit forsikringsselskab og/eller din bank og spørg, hvordan du er dækket, inden du betaler for en afbestillingsforsikring via en rejseudbyder eller andre steder. Så undgår du at dobbeltforsikre dig.

Dækker afbestillingsforsikring ferie i Danmark?

Lejer du sommerhus, eller tager du på vandrehjem, badehotel eller kroferie hjemme i Danmark? Så dækker afbestillingsforsikringen som udgangspunkt ligesom, hvis du var i udlandet.

Din afbestillingsforsikring dækker dog ofte kun, hvis du har booket et vist antal overnatninger. Og du er ikke dækket, hvis du bor privat – for eksempel, hvis du har lånt et sommerhus af en bekendt.

Afbestillingsforsikringen dækker ikke, hvis du aflyser din ferie, alene fordi du ikke ønsker at tage af sted.

Overvej dette, inden du køber afbestillingsforsikring

Forsikringer som afbestillingsforsikring giver bedst mening, når de dækker store beløb. Spørg derfor altid dig selv om følgende, inden du køber en afbestillingsforsikring

 • Kan forsikringen betale sig? Hvor dyr er rejsen i forhold til, hvor meget du betaler for afbestillingsforsikringen?
 • Hvor stor er risikoen for, at du får brug for afbestillingsforsikringen? Og hvor stort kan dit samlede tab i værste fald maksimalt blive? Hold det op mod udgifterne til rejsen.
 • Rejser du ofte? Så overvej, om det kan betale sig at købe en årsrejseforsikring med afbestillingsforsikring i stedet for at købe en afbestillingsforsikring til hver rejse. Så er alle dine rejser i løbet af et år dækket mod uforudsete hændelser.