Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Aktier: Sådan kommer du i gang med at investere

Investerer du dine penge i aktier, tjener du penge, hvis virksomheden får overskud. Få hjælp til, hvordan du kommer i gang med at investere i aktier.
Af Marianne Troelsen Skou
13. Juli 2017
7 gode råd om aktieinvestering
Foto: iStock

Aktier giver dig andel i en virksomhed

Køber du en aktie, køber du en del af en virksomhed. Aktionærerne ejer og kontrollerer i fællesskab virksomheden. Når virksomheden tjener penge, bliver aktierne mere værd, og du kan sælge dem dyrere, end du købte dem.

Aktiers pris stiger og falder hele tiden, men på sigt vil en akties pris typisk stige, og du kan derfor tjene penge på at købe aktier. Men det er selvfølgelig ikke uden risiko, hvis firmaet klarer sig dårligt og aktierne mister værdi.

Du tjener på aktien, når værdien stiger

Virksomhedens overskud får aktionærerne del i og glæde af. Du kan få del i overskuddet på 2 måder:

  • Udbyttebetaling: Når virksomheden udbetaler overskuddet til aktionærerne, mens du beholder dine aktier.
  • Aktiekursen stiger: Når virksomheden beholder overskuddet, bliver virksomheden mere værd og så stiger aktiekursen.

Sådan køber du aktier

Banken er stedet, hvor du kan købe dine aktier. Enten kan du bede banken købe dem til dig, eller du kan købe dem selv i netbanken. Det er billigst at gøre det selv.

Prisen på at købe aktier er forskellig fra bank til bank, og du betaler typisk både bankgebyr for at købe aktierne (kurtage) og for at få dem opbevaret (depotgebyr).

Omkostningerne stiger, jo flere gange du handler, så køb for mindst 20.000 kroner af gangen.

Sådan vælger du, hvilke aktier du skal købe

Professionelle investorer er hurtige til at opkøbe de gode aktiekøb, og de når at købe dem, før du gør. Derfor skal du ikke prøve at lede efter ”gode køb”, når du kigger aktier. Til gengæld betyder de professionelles konstante køb og salg, at du kan være tryg ved, at kursen på den enkelte aktie er fair.

Spred i stedet din risiko på mange forskellige aktier, og gør hvad du kan for at holde omkostningerne for dine investeringer nede.  Bind ikke alle dine penge i et selskab, for så gør en konkurs virkelig ondt. En vifte af 15-20 aktier fra de større danske børsnoterede selskaber vil passe de fleste.

Find hjælp til at investere

Dansk Aktionærforening er et godt sted at få hjælp, hvis du har mod på at investere selv, eller du gerne vil lære mere.

Banken vil nok anbefale dig at købe aktier via en investeringsforening, fordi de tjener flest penge på den løsning. Men danske investeringsbeviser er meget dyre, fordi de betaler høje gebyrer til bankerne.

Uafhængige rådgivere er en god hjælp, hvis du har en stor opsparing, du gerne vil investere.

Sådan finder du en god uafhængig rådgiver

Sådan ved du, hvornår du skal sælge

Behold aktierne, indtil du skal bruge pengene. Lad være med at købe aktier, hvis der kun er få år til, du skal bruge pengene.

Aktier egner sig bedst til langsigtet opsparing, fordi der på kort sigt er stor risiko for at få en dårligere pris for aktierne, end hvad du selv betalte for dem.

Aktierne kan du sælge i din netbank eller bede banken om hjælp.

Sådan ved du, om du er aktie-typen

Aktier er for dig, der kan holde hovedet koldt og ikke sælger i panik, hvis det går skidt på aktiemarkedet.

En køb-og-behold-strategi vil typisk give et meget bedre resultat, end hvis du forsøger at handle på smarte tidspunkter. Vær derfor opmærksom på, om du har råd til at lade pengene stå i aktier i nogle år.