Disse sundhedsforsikringer er de bedste
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Disse sundhedsforsikringer er de bedste 

Flere og flere danskere tegner private sundhedsforsikringer som supplement til det offentlige sundhedssystem. Vi har testet sundhedsforsikringer, så du kan se, hvor du får den bedste pris og bedste dækning.

Lindi Winkel og Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 17. oktober 2023
Kvinde ved sin computer kigger ud ad vinduet

Langt de fleste, der har en sundhedsforsikring, har den gennem deres arbejdsplads, men andelen af danskere, der selv tegner en privat sundhedsforsikring, er steget støt. 2,7 millioner danskere havde i 2022 en sundhedsforsikring, og seks procent af disse var privattegnede ordninger, en andel, som blot var på to procent i 2014. 

Markedet for sundhedsforsikringer er nyt for mange, og det kan være et svært marked at navigere i, bl.a. fordi de mange løsninger, der tilbydes, ikke er lige så homogene produkter som fx indboforsikringer. Der er mange, og potentielt vigtige, forskelle imellem de sundhedssikringer, du kan vælge. 

Disse sundhedsforsikringer har vi testet 

Vi har testet 16 sundhedsforsikringer fra Tryg, LB Forsikring, Gjensidige, Codan, Danica og Falck. Et af de største selskaber på markedet, Dansk Sundhedssikring, er ikke med i testen, da det ikke har været muligt for selskabet at svare på testen inden for tidsfristen. Forbrugerrådet Tænk henvendte sig 20. juni 2023 med anmodning om svar 7. september.  

PFA, et andet stort selskab, er heller ikke med i testen. Det skyldes, at du kun kan få en sundhedsforsikring gennem PFA, hvis det sker gennem din arbejdsplads. 

Det kan du bruge en sundhedsforsikring til 

Ifølge tal fra brancheorganisation for danske forsikrings- og pensionsselskaber F&P bruges sundhedsforsikringer typisk til: 

  • Behandling hos kiropraktorer 
  • Behandling hos fysioterapeuter 
  • Behandling hos psykologer eller psykiatere  
  • Til mindre operationer, som fx knæoperationer

De fleste forsikringer dækker også udredning og diagnose hos en speciallæge, og mange giver også en behandlingsgaranti på 10 dage. Flere selskaber tilbyder desuden et årligt helbredstjek. I testen af sundhedsforsikringer ser vi også på, hvordan forsikringerne dækker ved fx kræft, fysiske skader og tandbehandlinger. Vi har også testet, hvordan du er dækket, hvis du har behov for fysioterapi, kiropraktik og psykologhjælp. Her kan der fx være forskel på, om du selv har mulighed for at vælge behandler. 

Er en sundhedsforsikring nødvendig?

Om det overhovedet er nødvendigt at tegne en privat sundhedsforsikring som borger i et land som Danmark med en veludbygget sundhedssektor, siger Emil Rosager Schaarup, der er ansvarlig for testen af sundhedsforsikringer:

“Den private sundhedsforsikring er en måske-forsikring, som for mange forbrugere vil være dyr at tegne privat. Desuden skal du huske på, at vi danskere jo i vid udstrækning er sikret behandling gennem det offentlige, så hvis du ønsker en privat sundhedsforsikring, bør det være, fordi at du har et behov udover det, som det offentlige tilbyder.” 

Der er visse behandlingsformer, som du typisk ikke kan få dækket af din sundhedsforsikring. Det gælder fx behandling hos naturlæge, hypnotisør eller kropsterapeut. Til gengæld kan du i visse sundhedsforsikringer være dækket, når det gælder zoneterapi, akupunktur, behandling hos en osteopat eller diætist. Nogle forsikringer dækker desuden udgifter til misbrugsbehandling og terminalpleje. Du kan se alle parametre i testen nederst på selve testen af sundhedsforsikringer.

Sådan har vi testet sundhedsforsikringer 

Vi har testet pris og dækning for 16 forskellige produkter fra seks forskellige selskaber, som tilbyder sundhedsforsikringer eller sundhedsabonnementer.  

I testen har vi bl.a. set på, hvordan sundhedsforsikringerne dækker: 

  • Udredning og diagnose 
  • Operationer og genoptræning 
  • Fysioterapi, kiropraktik og psykologbehandling 

I testen har det også betydning, hvordan forsikringsvilkårene er fx i forhold til frit valg af behandler, karensperiode ved kendte sygdomme eller skader, og hvor dyre behandlinger forsikringen dækker.  

Prisen på en sundhedsforsikring kan afhænge af, hvor gammel du er. Derfor er priserne i testen beregnet på baggrund af fire cases med forskellig alder: 30, 50, 59 og 67 år. Det betyder også, at de priser, du ser i testen, ikke nødvendigvis vil være den pris, du vil blive tilbudt – men testen viser dig, hvilke prisniveauer forsikringsselskaberne har.  

De dyre sundhedsforsikringer dækker også bedst 

Når Forbrugerrådet Tænk tester andre typer af forsikringer, er der typisk ingen eller meget lidt sammenhæng mellem prisen og kvaliteten af dækningen. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?