Investering: Her er de billigste og bedste månedsopsparinger
Med en månedsopsparing er det let at komme i gang med at investere, men der er stor forskel på, hvad det koster dig. Vi har testet månedsopsparinger fra bl.a. Nordnet, Danske Bank og Nordea.
Det behøver hverken at være svært eller kræve mange penge at komme i gang med at investere. Med en månedsopsparing kan du nøjes med fx at sætte nogle hundrede kroner fast ind om måneden, og så bliver pengene ellers investeret for dig i fonde eller investeringsforeninger.
I nogle selvbetjeningsløsninger vælger du selv, hvilke fonde der skal investeres i. I andre løsninger skal du besvare en række spørgsmål først, hvorefter der investeres på baggrund af dine svar. Der er altså flere måder, som månedsopsparingerne kan skrues sammen på.
Månedsopsparingen er et produkt i vækst. Handelsplatformen Nordnet har i lang tid haft succes med at tilbyde et selvbetjeningsprodukt til deres kunder, og i dag tilbyder også flere banker løsninger med månedsopsparinger, og flere banker, som fx Saxo Bank er også på vej med en løsning. Nogle investeringsrobotter kan også bruges som månedsopsparinger, fx June fra Danske Bank.
Vi har testet ti forskellige månedsopsparinger fra syv forskellige udbydere og især set på, hvor meget du betaler i omkostninger.
Disse månedsopsparinger har vi testet
I testen har vi undersøgt, hvor meget det koster dig at investere i fire forskellige situationer, når du bruger en månedsopsparing: En global aktiefond (med aktier i hele verden), en fond med lav risiko (med 25 procent aktier i porteføjlen), en fond med middel risiko (med 50 procent aktier i porteføljen) og endelig en fond med høj risiko (med 75 procent aktier i porteføljen).
Vi har testet følgende månedsopsparinger:
- June fra Danske Bank
- Danske Månedsinvestering fra Danske Bank
- Månedsopsparing: Fonde fra Nordnet
- Månedsopsparing: ETF’er og Investeringsforeninger fra Nordnet
- Nora Månedsopsparing fra Nordea
- Månedsopsparing i fonde fra Nordea
- Investeringskonto FRI fra Nykredit
- Lysa fra Lysa
- Månedsopsparing fra Norm Invest
- Investeringskonto FRI fra Arbejdernes Landsbank
Vi ville også gerne have haft Jyske Bank med i testen, da de har et produkt, der er sammenligneligt med de andre testede produkter, men det er Jyske Bank ikke enig i. De skriver til os:
“Vi ønsker ikke at deltage i denne sammenligning, da vi pt. ikke har produkt, som matcher sammenligningsgrundlaget,” oplyser banken i en mail og gør desuden opmærksom på, at de “forventer at komme med et nyt produkt i løbet af sommeren”.
Ikke desto mindre markedsfører banken netop Jyske NemInvestering som en investeringsløsning, der egner til en fast indbetaling af fx et månedligt beløb, som derefter placeres i en investeringsforening. Vi har ikke fuldt indblik i omkostningerne forbundet med at benytte Jyske NemInvestering, men vi har kigget på omkostningerne, der er forbundet med at investere i de fonde, der benyttes i løsningen, og her bliver det tydeligt, at Jyske NemInvestering er en meget dyr løsning.
Investér ned til 1 krone
Med en månedsopsparing kan du stort set selv bestemme, hvor lidt eller hvor meget du vil sætte ind på månedsopsparingen hver måned, men der er dog undtagelser.
Hos Norm Invest skal du til en start lægge 10.000 kroner, som der investeres for. Derefter er der ikke noget minimum for de løbende indbetalinger. I Arbejdernes Landsbank og Nykredit kan du nøjes med at investere en krone om måneden, i Nordea og Nordnet kan du nøjes med 100 kroner, og i andre banker er minimumsbeløbet typisk på nogle få hundrede kroner, som du er forpligtet til at sætte ind om måneden.
Typisk skal du sætte nogle hundrede kroner ind om måneden, før det giver mening at have en månedsopsparing.
Hvad er Dollar-Cost Averaging?
Når du investerer via en månedsopsparing investerer du et fast beløb med samme tidsinterval, fx en gang om måneden. På investeringssprog kaldes det Dollar-Cost Averaging. Pointen med at investere et fast beløb med samme tidsinterval er, at du spreder risikoen. I den ene måned koster en fond måske 100 kroner, den næste 110 og den tredje måske 90 kroner.
Du behøver altså ikke bekymre dig om at time markedet – altså købe og sælge værdipapirer i forhold til, hvordan markedet opfører sig på et givent tidspunkt – hvilket er meget svært for den almindelige investor.
Med en månedsopsparing investerer du i fonde - og derved sikrer du dig også, at du får spredt dine investeringer både i forhold til brancher og lande, så du får en bred portefølje - og dermed minimerer du din risiko for at tab.
Store prisforskelle på månedsopsparinger
Omkostninger er det beløb, du samlet betaler for at bruge månedsopsparingen. Det kan fx være kurtage ved salg, depotomkostninger, plejegebyrer, valutakurstillæg og administrationsomkostninger. I mange tilfælde betaler du desuden formidlingsprovision. Det er en procentsats af din investeringssum, som du i princippet betaler til investeringsfonden, men som havner hos banken som betaling for, at banken har formidlet investeringsfondens produkter til dig.
Og omkostningerne har stor betydning for afkastet, altså hvor meget du ender med at få ud af de penge, du investerer, for omkostningerne skal du betale uanset afkastets størrelse, så hvis du fx har en investering i ti år, kommer du til at betale omkostningerne ti gange. Men derudover går du glip af det ekstra afkast, du ville have fået, hvis du havde betalt mindre i omkostninger og dermed haft mere at investere for.
Her er de omkostninger, du skal holde øje med
Når du investerer via en månedsopsparing, skal du være opmærksom på de forskellige omkostninger, der kan være. Det er ikke alle omkostninger, som er i alle de forskellige løsninger med månedsopsparinger, fx opkræves der typisk ikke kurtage, når du køber fonde via en månedsopsparing:
- Kurtage ved køb
- Kurtage ved salg
- Valutakurstillæg
- Direkte omkostninger, fx depot- og opbevaringsomkostninger
- Rådgivnings- og overvågningsgebyrer
- Formidlingsprovision
- Plejegebyrer
- Administrationsgebyrer
- Transaktionsgebyrer
- Omkostninger til indtrædelse i fond (emissionstillæg)
- Omkostninger til udtrædelse af fond
Du kan se omkostningerne for hver af de månedsopsparinger i testresultatet.
Testen af månedsopsparinger viser, at der er meget store forskelle på, hvad det koster dig at investere via hos de forskellige udbydere af løsningen. De samlede bedømmelser i testen spænder helt fra 29 til 82 procent - og den dyreste koster syv gange mere end den billigste.
De billigste og bedste månedsopsparinger
Testen af månedsopsparinger viser med andre ord, at du kan få meget mere ud af din investering ved at vælge de billigste løsninger.
Vi tildeler Bedst i Test til en månedsopsparing med meget lave omkostninger og Anbefaler til en månedsopsparing med lave omkostninger og mange muligheder for at sammensætte dine investeringer, som du vil.
Vil du se, hvilke månedsopsparinger er de bedste og billigste?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Webinar: Investering og pension i en tid med stigende inflation
Hvordan påvirker krigen i Ukraine aktiemarkedet, og hvordan kan du selv forholde dig til dine investeringer og pension? Se webinaret med vores to cheføkonomer her.
Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er
Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og ETF'er med globale aktier – og markante forskelle på, hvordan de klarer sig, når det gælder afkast.
Her er forskellen på en investeringsforening og en ETF
De to investeringsprodukter minder på nogle måder om hinanden og kan godt sammenlignes, men en ETF adskiller sig på enkelte punkter, som du bør kende til.