Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Derfor skal vi bevare Visa/Dankortet

Visa/Dankortet er et af de billigste betalingskort i verden. Det er tosset at smide væk, siger Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.
Af Ida Marie Moesby
11. Januar 2019
Derfor skal vi bevare Visa/Dankortet

Visa/Dankort er smart og billigt

Danmark har et helt unikt betalingskort. Det hedder Visa/Dankort – og det er genialt, fordi det er et af verdens billigste betalingskort.

Men Visa/Dankortet er truet.

Banker og butikker forhandler i øjeblikket om Dankortets fremtid. Jyske Bank har meldt ud, at deres kunder ikke kan få Visa/Dankort i fremtiden. I stedet skal kunderne have et rent Dankort og et rent Visakort.

Det sætter Dankortet under pres.

Visa/Dankortet kan det hele

Visa/Dankortet er i virkeligheden 2 kort – et Dankort og et Visakort.

Kombinationen af de 2 kort gør, at du kan bruge dit kort i alle danske butikker, i udlandet og i udenlandske webshops. Det har gjort kortet populært.

Visa/Dankortet er det mest brugte betalingskort i Danmark. Og heldigvis for det – det er nemlig også det billigste betalingskort på markedet.

Dankort: Derfor skal du vælge Dankort

Dankortet har loft over gebyret

Betaler du for en vare i en butik, skal butikken betale for at modtage dine penge. Det gælder, uanset om du betaler med kontanter eller med kort.

Butikken betaler forskellige gebyrer, alt efter hvilken betalingsform du bruger.

Dankortets gebyr er fastlagt ved lov – derfor må gebyret kun svare til, hvad det koster at drive Dankortet.

Internationale betalingskort som Visakortet og MasterCard er ikke underlagt samme regler. Derfor er butikkernes gebyrer for disse kort typisk langt højere.

Butikkerne kommer derfor til at betale meget mere, når du betaler med et internationalt kort. Prisen på betalingen skal butikken tjene ind et andet sted. Det betyder, at priserne på varerne i butikkerne vil stige.

Kreditkort: Skal du have et internationalt betalingskort?

Dankortet er under pres

Bankerne vil gerne tjene penge. Og det gør de, hvis du svinger et internationalt kreditkort frem for et Dankort, når du betaler.

Visakort og MasterCard bliver markedsført massivt af bankerne på bekostning af Dankort. Unge får ikke længere automatisk tilbudt Visa/Dankort når de bliver 18 og ofte bliver der tilknyttet frynsegoder og anden lokkemad, der skal få dig til at vælge de internationale kort.

Nye betalingsapps som Apple Pay kan heller ikke bruges sammen med Dankortet.

Dankortet er derfor allerede under pres – og når Jyske Bank melder ud, at de kun vil tilbyde deres kunder rene Dankort og rene Visakort, bliver presset større.

Hvis Visa/Dankort ikke længere er en mulighed, kan det blive begyndelsen til enden for Dankortet.

Bevar Visa/dankortet

Et rent Dankort kan du ikke bruge i udlandet. Der vil mange sandsynligvis fravælge det, hvis Jyske Banks initiativ med at skille de 2 kort breder sig til andre banker.

Visa/Dankortet er værd at kæmpe for – og det gør vi i Forbrugerrådet Tænk. Fordi et samlet Visa/Dankort giver dig Danmarks billigste betalingskort og et kort der er billigt at bruge i udlandet - i et og samme kort!

Kan du ikke få Visa/Dankort i din bank? Sådan får du kortet

Skrevet af
Ida Marie Moesby

Ida Marie Moesby

Økonom
Politisk Afdeling