Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Bankkrak: Sådan er du sikret, hvis din bank går konkurs

Din bank kan gå konkurs, men hvad betyder det for dig som kunde? Få hjælp her.
Af Rune Hendriksen
4. December 2018
Bankkrak: sådan gør du hvis din bank går konkurs
Foto: Getty Images

Er din bank gået konkurs?

Bankkrak er, når en bank ikke har styr på sin økonomi og går konkurs.

Går din bank konkurs, er dine penge dækket op til 100.000 euro svarende til ca. 750.000 kroner. Det er Garantiformuen, der udbetaler penge til dig, hvis din bank krakker.

Opsparing: Hvad sker der med mine penge?

Krakker din bank, beregner banken, hvor mange penge du har. Det betyder, at banken kigger på, hvor mange penge du har stående på din konto, og hvor mange penge du har lånt.

Dine penge i banken er dækket op til 100.000 euro. Det svarer til ca. 750.000 kroner. Alt over 100.000 euro går tabt, hvis banken krakker.

Har du eksempelvis 950.000 kroner stående og 200.000 i gæld, så bliver din gæld modregnet din opsparing. Så er du dækket.

Har du mere end 750.000 kroner stående i banken? Du kan sikre beløb over 750.000 kroner ved at oprette en konto i en anden bank og have pengene stående der.

Skal du investere eller betale af på din gæld?

Gæld: Hvad sker der med min gæld?

Krakker din nuværende bank, forsvinder din gæld ikke. Dine lån bliver flyttet til en anden bank, og så skylder du pengene til den bank, du bliver flyttet til.

Pension, bolig og børneopsparing

Pensionsopsparinger er fuldt dækket af Garantiformuen, hvis din bank krakker.

Børneopsparinger er dækket ligesom almindelig kontant opsparing, men tilhører dine børn. Det betyder, at pengene tælles som en del af dit barns dækning på beløb op til 100.000 euro svarende til cirka 750.000 kroner.

Opbevarer banken dine penge i forbindelse med et boligkøb, så er pengene også dækket i de fleste tilfælde, hvis din bank krakker.

Investeringer: Hvad sker der med mine investeringer?

Værdipapirer, som din bank har håndteret for dig, er ikke påvirket af, at din bank krakker. Værdipapirer opbevares i VP Securities, der også kaldes Værdipapircentralen. Krakker din bank, så udleverer banken dine værdipapirer til dig.

Ejer du bankaktier i en krakket bank, er bankaktierne værdiløse. Det fungerer på samme måde, som hvis du har investeret i en virksomhed, og virksomheden går konkurs.

Investering i aktier, obligationer eller andre værdipapirer kan også sikre dine penge, hvis du har mere end 750.000 kroner stående i banken. Værdipapirer bliver ikke påvirket af, at din bank krakker.

Sådan kommer du i gang med at investere

Fælleskonto: Hvordan er vi dækket?

Din fælleskonto er dækket som 2 enkelte konti. Det betyder, at en fælleskonto er dækket med beløb op til 200.000 euro svarende til cirka 1.500.000 kroner.

Har du fælleskonto med din mand eller kone og din egen konto, så er du sammenlagt dækket for op til 100.000 euro for din egen konto plus din del af fælleskontoen. Det betyder, at din fælles opsparing og fælles gæld deles i 2 og tælles op sammen med dine egen konto.

Rente: Hvad sker der med min rente?

Krakker din bank, skal du enten flyttes til en anden bank eller til Finansiel Stabilitet. Finansiel Stabilitet er en offentlig virksomhed, som lukker banker, der er gået konkurs.

Priserne på dine lån og dine aftaler kan stige, hvis du bliver kunde i Finansiel Stabilitet. Derfor skal du holde øje med renterne på dine lån, hvis din bank krakker.

Flytter du til en anden bank, fordi din egen bank går konkurs, kan dine renter også ændre sig. Hold derfor øje med priserne i den bank, du bliver flyttet til.