Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Afbestillingsforsikring: Skal du købe den til rejsen?

Flyselskaber og billetudbydere tilbyder ofte afbestillingsforsikring under købet af billetter. Men får du noget ud af at vælge den ekstra forsikring?
Af Lasse Olsen
1. Juli 2019
Afbestillingsforsikrings skal du købe den til rejsen
Foto: Getty Images

Afbestillingsforsikring: Er det en god idé?

Flyselskaber og udbydere af koncertbilletter tilbyder ofte afbestillingsforsikring som tilkøb til dine billetter.

Afbestillingsforsikring giver dig muligheden for at afbestille ferien, koncerten og lignende og få beløbet tilbage, hvis du af den ene eller anden årsag ikke kan tage af sted.

Men kan det betale sig at købe en afbestillingsforsikring? Læs med her.

Tjek dette, inden du køber rejseforsikring

Hvad dækker en afbestillingsforsikring?

Afbestillingsforsikringer dækker det beløb, du har betalt for billetten – uanset om det gælder rejser, koncerter eller andre arrangementer. Undersøg dog altid vilkårene i den enkelte forsikring for at se, hvordan du er dækket.

Betingelserne for afbestillingsforsikringer kan variere meget. Afbestillingsforsikringen kan være tegnet gennem dit forsikringsselskab eller forhandleren af flybilletter, koncertbilletter og lignende.

Afbestillingsforsikringer dækker typisk, hvis:

 • du er blevet syg eller kommet til skade
 • en pårørende er død
 • du er blevet fyret
 • du er blevet skilt eller separeret
 • du ikke kan rejse på grund af graviditet
 • du ikke har bestået en eksamen og derfor skal til reeksamen
 • der er opstået brand i dit hjem
 • en offentlig dansk myndighed opfordrer til evakuering

Skal du afbestille en meget dyr rejse eller billet? Så skal du være opmærksom på, hvor højt et beløb, din afbestillingsforsikring dækker.

Beløbet på dækningen kan nemlig svinge med næsten 100.000 kroner for rejser. Også for koncertbilletter kan der være en beløbsgrænse på for eksempel 5.000 kroner.

Tjek om du allerede har en afbestillingsforsikring

Afbestillingsforsikring kan være inkluderet i enten din årsrejseforsikring eller indboforsikring. Det kan også være, at du aktivt har valgt afbestillingsforsikring til som en del af din årsrejseforsikring eller indboforsikring.

Har du et kreditkort, for eksempel Mastercard Guld? Så har du måske en rejseforsikring gennem kreditkortet, hvor afbestillingsforsikring er inkluderet.

Kontakt dit forsikringsselskab og/eller din bank og spørg, hvordan du er dækket, inden du betaler for en afbestillingsforsikring hos et flyselskab eller en rejseudbyder. Så undgår du at dobbeltforsikre dig.

Overvej dette, inden du køber afbestillingsforsikring

Forsikringer som afbestillingsforsikring giver bedst mening, når de dækker store beløb. Spørg derfor altid dig selv om følgende, inden du køber en afbestillingsforsikring samtidig med dine fly- eller koncertbilletter:

 • Kan forsikringen betale sig? Hvor dyr er rejsen i forhold til, hvor meget du betaler for afbestillingsforsikringen?
 • Hvor stor er risikoen for, at du får brug for afbestillingsforsikringen? Og hvor stort kan dit samlede tab i værste fald maksimalt blive? Hold det op mod, hvor meget du betaler for billetterne.
 • Rejser du ofte? Så overvej, om det kan betale sig at købe en årsrejseforsikring med afbestillingsforsikring i stedet for at købe en afbestillingsforsikring til hver rejse. Så er alle dine rejser i løbet af 1 år dækket mod uforudsete hændelser.

Pas på disse fælder, når du køber flybilletter

Forbrugerrådet Tænk mener: Undgå at dobbeltforsikre dig

"Flyselskaber og billetudbydere tilbyder ofte afbestillingsforsikringer i forbindelse med rejser og kulturarrangementer.

Undersøg, om du allerede har en afbestillingsforsikring gennem dit forsikringsselskab eller dit kreditkort. Ellers risikerer du at blive overforsikret.

Dobbeltforsikring giver ikke dobbelt erstatning - det er derimod penge ud ad vinduet.”

Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk