Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Computer til studiestart: Køb ikke på afbetaling

Afbetaling kan friste, når du er på SU og skal købe en ny computer. Men pas på med at købe for lånte penge, for det kan hurtigt blive dyrt.
Af Mette Andrea Boesgaard
6. August 2018
Studie-pc: Køb ikke på afbetaling
Foto: iStock

Afbetaling kan blive en dyr fornøjelse

Computer, laptop eller tablet er en dyr post i budgettet, men det er nødvendigt at have en som studerende. De fleste computere koster mellem 3.000 og 10.000 kroner – penge der ofte ikke er i et SU-budget.

Køber du rentefrit og på afbetaling, kan prisen på en computer virke lavere, end den faktisk er. Men lægger du alle de ekstra omkostninger sammen, ender du med at betale meget mere. 

Renter gør computeren dobbelt så dyr

Elgiganten, L’easy, Power og andre elektronikbutikker tilbyder, at du kan betale af på din nye pc - rentefrit af og til. Men læser du det, der står i deres vilkår og betingelser, skjuler der sig ofte høje omkostninger i lånet.

Lånets ÅOP skal du altid tjekke. Det står for årlige omkostninger i procent og fortæller, hvor dyrt det egentlig er at købe en computer på afbetaling. Og prisen kan ende med at blive meget højere, før du er færdig med at afbetale. Se eksempel:

  • Hos Power kan du købe en computer til 7.499 kroner.
  • Du kan betale 237/måned for at afbetale den over 48 måneder.
  • Du skal betale et oprettelsesgebyr på 199 kroner.
  • ÅOP bliver 24,63 procent.
  • Computeren koster dig i alt 11.385 kroner.

Du betaler altså 3385 kroner mere for computeren, hvis du køber den på afbetaling.​

Eksemplet er fundet den 1. august 2018.

Computeren kan være forældet før lånet er betalt

Afbetaling af din computer tager lang tid, og ofte vil afbetalingen strække sig flere år ud i fremtiden. Det er også tilfældet i eksemplet med Power, hvor det tager 4 år at tilbagebetale det samlede beløb.

Reklamationsretten er på 2 år, og mange computere går enten i stykker eller forældes, før du har afbetalt hele beløbet. Sker det, betaler du af på en computer, du ikke længere bruger.

Køber du en ny computer, når den gamle går i stykker, skal du stadig betale af på den gamle computer.

Reklamationsret: Her er dine rettigheder

Rentefri lån gør din økonomi skrøbelig

Afbetaling er en slags forbrugslån. Forbrugslån og mikrolån betyder, at du binder dig til en ekstra udgift hver måned i lang tid. Som studerende gør selv et par hundrede kroner om måneden et stort indhug i din økonomi.

Uforudsete udgifter kan du aldrig helgardere dig mod, og når de kommer, er det irriterende at have et forbrugslån. Kan du ikke betale af på lånet en måned på grund af uforudsete udgifter, skal du betale ekstra gebyrer, og de kan vælte dit budget.

Budget: Sådan får du overskud til mere af det sjove

Spar op eller lån i banken din bank

Spar op til en computer i stedet for at låne til en – det er godt for din økonomi. På den måde vænner du dig til kun at bruge penge, du har.

Lån en computer af familie, venner eller måske dit studie, hvis du endnu ikke har sparet op. De fleste studier stiller computere til rådighed, som kan bruges på campus, og du kan også bruge computere på offentlige biblioteker.   

Låner du penge til en computer, er det billigst at låne penge af din bank, hvis du skal bruge en computer hurtigt. Selv om du stadig låner pengene, gør du det til væsentligt lavere renter og ÅOP.

Din bank vil også være til at snakke med, hvis du en måned ikke kan afdrage, og dermed vil du undgå dyre gebyrer.

Hvad betyder ÅOP?

  • Den totale pris for et lån finder du ved at kigge på ÅOP (Årlig Omkostning i Procent).
  • ÅOP indeholder de gebyrer, renter og andre udgifter, du skal betale i forbindelse med et lån.
  • ÅOP er for høj, hvis den overstiger den ÅOP, du kunne få på et lån eller en kassekredit i banken.
  • Overstiger ÅOP 30 procent er den alt, alt for høj.