Leder: Et forbud, du ikke kan stole på | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Leder: Et forbud, du ikke kan stole på

Selvom et EU-forbud trådte i kraft sidste år, kan produkter med blød plastik stadig indeholde problematiske ftalater.

Anja Philip · 9. august 2021
Anja Philip

I juli sidste år trådte et EU-forbud mod en række stoffer, der bruges til at blødgøre plastik med – de såkaldte ftalater – endelig i kraft. Ud over de 4 ftalater, der helt blev forbudt at bruge i produkter, er yderligere 3 ftalater kommet under kontrol i legetøj.

Nu skulle man så tro, at de varer, du køber, generelt er fri for disse uønskede stoffer. Vores test viser desværre, at det ikke er tilfældet.

Ftalater og forplantningsevnen

Ftalater er i mange år blevet brugt til at blødgøre plastik med. Du kan altså risikere at møde dem i produkter med blød plastik. I 2018 testede vi bolde i blød plast og fandt ftalater i 6 af dem. 5 af boldene kunne kaldes legetøj, og derfor var indholdet af ftalater allerede dengang ulovligt.

Ftalater kan nemlig skade forplantningsevnen, og nogle af ftalaterne er hormonforstyrrende i mennesker. De kan også være problematiske for miljøet. Der er grunde nok til at ville undgå stofferne – især i produkter til børn, der er særlig følsomme over for denne her slags stoffer, mens de vokser og udvikler sig.

3 år efter at vi fandt ftalater i bolde til børn, og 1 år efter at EU-forbuddet trådte i kraft, har vi igen testet produkter i blød plast for at se, om forbuddet har fået stofferne væk. Desværre blev vi skuffede.

Ftalater i hvert 4. testede produkt

Testen afslører ftalater i hvert 4. testede produkt. Et af produkterne er en bold med Spider-Man på – et produkt, der i dén grad henvender sig til børn. Det viser desværre, at selv et EU-forbud og regulering ikke er nok til at stoppe ftalaterne.

For en række af de produkter, vi fandt ftalater i, gælder det, at de er produceret før sommeren 2020. Derfor må de faktisk godt sælges, for virksomhederne har fået lov til at sælge de produkter, de havde på lager, inden forbuddet trådte i kraft.

Men det kan vi forbrugere jo ikke bruge til meget, hvis vi gerne vil undgå stofferne på grund af deres problematiske egenskaber. Så hvad kan du gøre, hvis du gerne vil undgå dem?

Med appen Tjek Kemien, som vi har udviklet sammen med blandt andet Miljøministeriet, kan du spørge virksomhederne, om der er uønsket kemi i produkter af for eksempel blød plast. Lovgivningen dikterer nemlig, at virksomhederne skal fortælle dig det, hvis der er problematiske stoffer i deres produkter, når du spørger dem. Men du skal altså selv spørge først, og virksomhederne har 45 dage til at svare.

Deklarationspligt

Det er ikke altid en stor hjælp, hvis du skal bruge en bold, som du og ungerne kan tage med på stranden med det samme.

Derfor mener vi i Forbrugerrådet Tænk, at der skal være en tvungen deklarationspligt for kemiindholdet i blandt andet legetøj.

Har du tænkt på, hvordan du undgår problematiske ftalater? Det har vi.