Omega-3-kosttilskud: Hvor bæredygtig er olien?
Meget omega-3-olie laves af fisk, og hvordan kan du vide, om fiskeolien er lavet på en måde, der tager hensyn til miljøet.
Omega-3-kosttilskud skriver mange forskellige anprisninger og påstande på deres emballage, og nogle af disse påstande handler om bæredygtighed.
Anprisningen sker ved at omtale varen som for eksempel naturlig, beskrive den som miljøvenlig eller ligefrem kalde den bæredygtig.
Hvis du gerne vil købe et mindre miljøbelastende omega-3-kosttilskud, bør du interessere dig for, hvor godt producenter og forhandlere underbygger deres påstand om, at produktet er mere bæredygtigt.
Gå efter mærkningsordninger
Fiskeolier kan være mærket af flere forskellige mærkningsordninger om mere bæredygtighed, som MSC, ASC, Friend of the Sea, MarinTrust og flere endnu.
I Forbrugerrådet Tænk anbefaler vi at gå efter fiskeolier, som er mærket med enten MSC, som gælder vildtfangede fisk og skaldyr, eller ASC, som gælder opdrættede fisk og skaldyr. Begge mærker certificeres af uvildige certificeringsorganer.
Certificering med det blå MSC-mærke kræver, at fiskeriet ikke resulterer i overfiskning af bestanden, at fiskeriet ikke må skade andre arter og andet liv i havmiljøet, og at fiskeriet er godt forvaltet.
Certificering med det turkise ASC-mærke kræver, at opdrættet ikke skader det lokale miljø for dyr og planter samt vandkvaliteten.
Opdrættet skal foretages med ansvarlig brug af foder, og at opdrættet må ikke gå ud over mangfoldigheden af vilde fisk og skaldyr.
Spis varieret og undgå kosttilskud
Alternativet til kosttilskud er at spise en varieret kost, hvor fede fisk indgår. Det kan både være frisk fisk eller fiskekonserves.
Fødevarestyrelsen anbefaler at spise fisk og fiskeprodukter, fordi de ud over de sunde omega-3-fedtsyrer også indeholder vigtige vitaminer og mineraler, som typisk ikke dækkes ind af fiskeoliekapslerne.
Andre veje til omega-3-olier end fisk
I 2021 bad vi Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet om at fortælle om alternativer til omega-3-olier, hvis du ikke vil spise fiskeolie.
Olie fra krill
Krill er bittesmå krebsdyr, som især findes i kolossale mængder i det iskolde hav omkring Antarktis. Krill bliver også brugt til omega-3-kosttilskud.
Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet fortæller, at omega-3-fedtsyrerne i krill er lette for mennesker at optage.
Krill indeholder desuden den kraftige antioxidant astaxanthin, hvilket også er et næringsmæssigt plus.
Der er dog et minus: krill skal ud på en lang og energikrævende transport fra klodens sydligste del til den nordlige del for at nå frem til danske forbrugere.
Olie fra søstjerner og muslinger
Muslinger og søstjerner betegnes af Charlotte Jakobsen fra DTU som “fornuftige kilder” til omega-3-fedtsyrer.
Søstjerner er interessante, fordi der er mange af dem flere steder i dansk farvand.
DTU Fødevareinstituttet har deltaget i et projekt om at indfange invasive søstjerner, der er en plage i Limfjorden, og bruge dem til menneskeføde i form af omega-3-fedtsyrer.
Olie fra alger
Visse alger har et relativt højt indhold af omega-3-fedtsyrerne DPA og EHA, og er interessante ud fra et perspektiv om et mere bæredygtigt forbrug.
Hvor og hvordan algerne dyrkes eller høstes har dog betydning for, i hvor høj grad de er mere eller mindre bæredygtige.
Charlotte Jakobsen finder et et “kæmpemæssigt potentiale” i at lave en dyrkning i industriel skala af mikroalger i tanke til føde til mennesker og dyr.
Den rette metode kan i processen opsuge CO2 og producere ilt, samtidig med at industrispildevand renses.
Olie fra planter, nødder og frø
Planter kan også anvendes til omega-3-kosttilskud.
Visse planteolier, nødder og frø indeholder omega-3-fedtsyren ALA. Men ALA skal omdannes til EPA og DHA i kroppen for at have samme gavnlige effekt på sundheden som omega-3-fedtsyrer fra marine kilder. Det er under ti procent af ALA, oplyser hun, der omdannes til DHA.
Vitaminpiller: Har du brug for dem?
Vitaminer er kroppens byggesten, men har du brug for at tage et ekstra tilskud af vitaminer og mineraler? Og hvis ja, hvilke piller skal du så vælge?
Kan algeolie erstatte fiskeolie?
Algeolie kan være et alternativt omega-3-kosttilskud, hvis du vil undgå olie fra fisk. Men hvor godt er det? Vi har testet.
Disse fiskeolier og algeolier er de bedste
Fiskeolie og algeolie supplerer din kost med sunde omega-3-fedtsyrer. Men ikke alle indeholder lige meget omega-3. Se hvilke der er bedst i testen.