Flækærter
Hvis du kender gule ærter, så kender du også flækærter. Flækærter er blevet brugt i gennem mange år i Danmark. Den sødlige smag er god til bl.a. gule ærter, dhal og supper. Få hjælp til, hvordan du koger og giver smag.

Flækærter er gode at bruge i supper og sammenkogte retter, fordi de let koger ud og giver en cremet konsistens.
Her får du svar på:
- Hvad er flækærter?
- Sådan koger du flækærter
- Disse retter er gode med flækærter
- Sådan giver du flækærter smag
- Sådan opbevarer du flækærter
- Holdbarhed
- Kan flækærter fryses?
- Madspild: Spis eller smid ud?
Hvad er flækærter?
Flækærter er almindelige grønne eller gule ærter, der er tørrede og derefter afskallede og flækkede, så de er hurtigere at koge og nemme at bruge i madlavningen.
Flækærter har en let sødlig smag. Den mest kendte danske ret med flækærter er gule ærter - en klassisk, tyk suppe, der er kogt på flækærter, svinekød og urter.
Sådan koger du flækærter
Flækærter behøver som udgangspunkt ikke at udblødes inden kogning, men vi anbefaler, at du følger vejledningen på emballagen.
Flækærters kogetid kan variere, men du skal regne med 30-45 minutters kogetid, alt efter hvor meget bid du ønsker. Hvis du vil have dem helt bløde til fx gule ærter, skal du regne med ca. en time.
Hvis flækærterne udblødes, skal vandet kasseres bagefter. Derefter skal de koges i friskt vand.
Flækærter indeholder fra naturens side lektiner, der skal nedbrydes før de er klar til at blive spist. I følge Fødevarestyrelsen ødelægges lektinerne ved kogning ved mindst 100 grader.
Disse retter er gode med flækærter
Flækærter er hovedingrediensen i den klassiske, danske ret gule ærter.
De flækkede ærter kan også bruges i en dip eller ærte-hummus. Flækærterne er også gode i dhal eller supper generelt. Du kan også bruge dem til fars, der kan formes og steges som deller eller til en omgang flækærte-remoulade.
Sådan giver du flækærter smag
Du kan koge flækærterne sammen med bouillon for at give dem smag. Flækærter er også gode til at optage smag fra andre smagsgivere som eddike, krydderier og olie.
Løg, hvidløg, selleri og gulerod er fx gode til at give flækærterne smag. Røgede ingredienser som bacon eller røget paprika kan også bidrage til at fremhæve flækærterne.
Sådan opbevarer du flækærter
Tørrede ærter opbevares bedst i køkkenskabet.
Hvis du har kogt for mange flækærter, skal du opbevare resterne på køl.
Holdbarhed
Tørrede ærter kan holde sig i flere år. Oftest længe efter bedst før datoen. Ærter, der har ligget i blød og er kogt, kan holde sig ca. 3-4 dage i køleskabet.
Kan flækærter fryses?
Ja, kogte flækærter kan godt fryses.
Madspild: Spis eller smid ud?
Brug sanserne. Ærter, der smager eller lugter dårligt, skal smides ud. Hvis der er mug på en portion ærter skal hele portionen kasseres - også selvom det kun er en del af portionen, der er berørt.
Støttet af


Det skal du vide om belugalinser
Belugalinser er små, sorte linser. De har en fast struktur, når de er kogt. Derfor er de velegnede til at erstatte kød helt eller delvis i retter. Læs her hvor længe, du skal koge linserne og give dem ekstra smag.

Det skal du vide om hvide bønner
Hvide bønner er en fællesbetegnelse for flere typer hvide bønner - fx de kendte baked beans. Her kan du læse om, hvor længe hvide bønner skal ligge i blød og koge, og hvordan du giver dem ekstra smag.

Det skal du vide om butterbeans
Butterbeans hedder også limabønner eller smørbønner på dansk. Den store hvide bønne egner sig godt til gryderetter og salater. Læs her, hvordan du koger og bruger bælgfrugten.