Gå til hovedindhold

Grøn michelinstjerne skaber forvirring

Hvad er egentlig kriterierne for at opnå en grøn michelinstjerne, som flere danske restauranter markedsføres med? Svaret blæser i vinden.

Christina Vejsgaard · Foto: Dragsholm Slot · 3. september 2025
Gourmet mad fra Dragsholm Slot

Fotokredit: Dragsholm Slot

I løbet af sommeren tikker en mail ind til Forbrugerrådet Tænk fra Vivi fra Rørvig: 

”Dragsholm Slot og andre restauranter med Michelins stjerne har fået en særlig "grøn" stjerne for at være "rollemodeller" omkring bæredygtighed. Er det greenwashing? I kriterierne står der vist ikke noget om reduceret forbrug af kød og råvarer dyrket med pesticider.”

Michelins grønne stjerne har været i spil siden 2020 og i alt 18 danske restauranter, heriblandt også noma, Alouette, Molskroen og Alchemist er indehavere af den grønne stjerne.

Dykker vi ned i, hvad Michelinguiden selv skriver om den grønne anprisning, er det meget svært at gennemskue, hvilke kriterier en restaurant skal leve op til for at få netop den grønne stjerne. De skriver faktisk direkte:

”Der er ingen specifik formel for tildeling af en MICHELIN Green Star, da hver restaurant og dens omkringliggende region har et unikt sæt af betingelser. Inspektørerne leder simpelthen efter dem, der er på toppen, når det kommer til deres bæredygtige praksis.”

Problemet er bare, at der gælder særlige regler, som mærkningsordninger skal leve op til. Det gælder også de grønne, og her begiver Michelinguiden sig ud på et helt andet terræn end det, de normalt beskæftiger sig med, nemlig mad, vin og godt værtskab.

Det fortæller Daniel Mathias Bager, der er seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk:

”Når Michelinguiden uddeler deres normale stjerner, er det selvfølgelig helt efter bogen, at der er tale om en subjektiv vurdering. Men grøn omstilling og grønne udsagn er ikke smag og behag og mavefornemmelse – det er fakta, tal og et helt andet regelsæt, som skal sikre, at det er nemt for forbrugerne at gennemskue, hvordan der er taget hensyn til kloden.”

Uklare mærkningsordninger kan vildlede

Generelt er der grund til at være på vagt overfor uofficielle mærker som den grønne stjerne. Det skriver Forbrugerombudsmanden for eksempel på deres hjemmeside: 

”De erhvervsdrivende skal være opmærksomme på, at brug af mange forskellige private mærkningsordninger, symboler og certifikater vil kunne skabe uklarhed hos forbrugerne om deres betydning. Dette forhold gør sig især gældende på områder, hvor der findes officielle mærkningsordninger eller certificeringer.”

Og netop når det gælder grønnere spiseoplevelser, så findes der gode, velkendte og officielle mærkningsordninger: Nemlig Svanemærket, som har præcise krav til eksempelvis energibesparelse, affaldssortering og brug af en vis andel økologiske råvarer. Krav og kriterier, som de er fuldstændig åbne omkring, så du kan gennemskue, hvad der ligger bag.

Svanemærket på beige baggrund

Fotokredit: Svanemærket

Svanemærket er anderledes åbne om, hvad man skal leve op til for at få deres mærke. 

Et andet eksempel er det økologiske spisemærke, som er en officiel mærkningsordning, der giver dig klar besked om, hvor stor en andel af restaurantens råvarer, der er økologiske.

”Jeg vil anbefale restauranter til at holde sig til de her officielle mærker i deres markedsføring, hvis de gerne vil fremhæve deres handlinger i forhold til at mindske miljøbelastningen af deres drift. Så er de sikre på, at de ikke vildleder – og forbrugerne vinder, fordi de nemmere kan gennemskue, hvad der egentlig bliver gjort,” siger Daniel Mathias Bager. 

Dragsholm Slot: Det grønne har spillet hovedrollen

Ingen af de officielle mærkningsordninger er at finde på Dragsholm Slot, som i første omgang gjorde Vivi fra Rørvig – og dermed også Forbrugerrådet Tænk – opmærksomme på den grønne stjerne fra Michelinguiden.

På deres hjemmeside skriver de til gengæld om deres grønne michelinstjerne:

”Vores tilgang til gastronomi hænger uløseligt sammen med vores ansvar for naturen. Derfor er vi også stolte modtagere af den Grønne Michelin-stjerne – en hæder, der gives til restauranter med et særligt fokus på bæredygtighed og ansvarlig drift.

Vi har gennem mange år arbejdet målrettet med miljøvenlige løsninger – både når det gælder energi, råvarer, madlavning og affaldshåndtering. Slottets egne jorde blev omlagt til økologisk drift for år tilbage, og skovene i parken plejes med fokus på biodiversitet og gode levevilkår for vilde dyr.”

Hvordan slottets jorde eller skove relaterer sig til restauranten, er dog uklart. Det uddybes heller ikke, hvilken indsats restauranten gør i forhold til energi, madlavning og affaldshåndtering.

Mads Bøttger, der er slotsejer på Dragsholm Slot, fortæller, at de heller ikke selv ved, hvorfor de i 2025 blev tildelt den grønne stjerne:

"Michelin har altid været og er fortsat omgivet af stor mystik. Sådan er det med den røde Michelin-stjerne, og nu også med den grønne. Det har aldrig været muligt at få konkret svar på, hvorfor en given restaurant har fået en stjerne og andre ikke. Der er ingen facitliste på Michelins uddelinger.

I henhold til den grønne michelinstjerne, er det noget, vi har arbejdet på gennem mange år, og vi har ofte undret os over, hvorfor vi ikke har fået den tidligere. Vores fokus har i mange år været lokalt, ligesom det grønne har spillet hovedrollen på tallerkenerne. Slottets jorder omkring slottet drives som et 100% økologisk landbrug, og vi har en skov, enge og strandarealer, der forsyner os," skriver han i en mail.

Vi har kontaktet Michelinguiden for at få en kommentar til kritikken. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.