Spar penge på din tandlægebehandling
Tandlægepriser er faste på nogle behandlinger – på andre varierer prisen hos tandlægerne. Få tips til at få et godt tilbud på din behandling hos tandlægen.
Hvad koster det at gå til tandlægen? Det afhænger af, hvilken behandling, du skal have.
Prisen på mindre behandlinger som eftersyn og tandrensning koster det samme, uanset hvilken tandlæge, du får behandlingen hos. Det samme gælder nogle rodbehandlinger og fyldninger.
Når det kommer til større behandlinger som kroner og broer kan prisen til gengæld svinge med mange tusinde kroner afhængigt af, hvilken tandlæge du bruger.
Sådan forhandler du med tandlægen om prisen
Fordi priserne på visse større behandlinger kan være forskellige, er det en god idé at indhente flere tilbud.
Brug så prisforskellene til at forhandle prisen ned hos din egen tandlæge, hvis du godt kan lide at blive behandlet hos vedkommende.
Skal du have en større behandling, og vil du gerne se, om du kan forhandle dig til en bedre pris? Så brug disse fire trin:
1. Find ud af, hvad du skal have lavet
Først skal du vide, hvilken behandling, du har brug for. Få en undersøgelse hos din tandlæge – prisen for en undersøgelser er det samme hos alle tandlæger. Du er ikke forpligtet til at få behandlingen foretaget med det samme – eller af den tandlæge, der har lavet undersøgelsen.
Bed så om en præcis betegnelse og beskrivelse af den behandling, du har brug for på skrift. Få tilsendt røntgenbilleder mail, så du selv har dem. Husk, at du altid har ret til at få din egen journal.
2. Få et tilbud på skrift
Når du har brug for en større og dyrere behandling, skal tandlægen give dig et prisoverslag på skrift. Det gælder, hvis din egenbetaling er 2.500 kroner eller mere.
3. Undersøg prisen andre steder
På sundhed.dk kan du få et overblik over cirkapriserne på 8 af de større behandlinger hos forskellige tandlæger. Her kan du altså sammenligne priser. Brug det skriftlige tilbud, du har fået, til at undersøge, om det er en fair pris. Find mindst tre tandlæger i nærheden af dig. Sammenlign deres priser med tilbuddet fra din nuværende tandlæge.
Sådan finder du tandlægerne:
- Vælg hvilken behandling, du skal have
- Skriv din adresse ind, vælg din region eller vælg din kommune
- Tryk på "pris fra", når tandlægerne listes for at få de laveste priser vist først
- Tryk på tandlægens navn for at se alle priser
- Gå ind på tandlægens hjemmeside for at læse mere om deres behandling, service, tilbud osv.
- Kontakt tandlægen for at få et konkret tilbud
4. Spørg tandlægen om en ny pris
Når du kender prislejet for den behandling, du har brug for, kan du indhente og sammenligne tilbud fra de forskellige tandlæger.
Du kan også sende en mail til din nuværende tandlæge, hvis du har fundet et bedre tilbud men gerne vil forsætte hos din tandlæge. Så kan det være, at din tandlæge vil matche tilbuddet.
Send en mail til andre tandlæger i lokalområdet, hvis tilbuddet fra din nuværende tandlæge er for dyrt, og du ikke har noget imod at skifte tandlæge.
Forbrugerrådet Tænk har lavet en forhandlingstekst til dig, så du lettere kan komme i gang med forhandlingen.
Tilbudsportaler giver dig ikke nødvendigvis det bedste tilbud
Online tilbudsportaler er hjemmesider, hvor du kan få tilsendt tilbud fra forskellige tandlæger. Hvis du bruger tilbudsportaler som avmintand.dk eller tandbud.dk til at indhente tilbud, skal du være opmærksom på, at portalerne ikke nødvendigvis dækker hele markedet.
Du får altså ikke tilbud fra alle tandlæger tæt på dig, og derfor kan du ikke være sikker på at få den bedste pris
Prisen er ikke alt - vælg en god tandlæge
Tryghed er vigtigt for mange under en tandbehandling, og derfor skal du ikke nødvendigvis vælge den billigste tandlæge på markedet. Hvis du er tryg ved din nuværende tandlæge, så forsøg at forhandle prisen ned i stedet for at skifte tandlæge.
Hvis du vil skifte tandlæge, så tjek eventuelt med din omgangskreds eller få dig en uforpligtende snak med tandlægen, før du skifter. Du kan også tjekke, om der er tilsynsrapporter på tandklinikken.
Behandling i udlandet: Undersøg, om det kan betale sig
Nogle gange kan det godt betale sig at få en tandbehandling i udlandet, men overvej om prisen, rejsen og dit tidsforbrug hænger sammen. Husk at spørge til efterbehandling, så du ved hvor mange gange, du skal møde op.
Du kan medbringe tilskud til tandbehandling fra din region til alle EU-lande plus Norge og Island.
Hvis du rejser uden for landets grænser for at få ordnet dine tænder, skal du være opmærksom på, at du ikke kan klage over tandlæger i udlandet her i Danmark. Klager over en tandlæge uden for Europa kan du få hjælp til hos landets sundhedsmyndigheder og den danske ambassade i landet.
Smarte badevægte: Det skal du vide, før du køber
Moderne badevægte kan både måle din fedtprocent og synkronisere til din telefon, så du hele tiden kan holde øje med, hvordan din krop udvikler sig. Men virker det, og er der styr på dine private informationer?
Næsten nye briller gav Vibeke nikkelallergi
Et brillestel med nikkel udløser en allergisk reaktion hos kunde, som i et halvt år lider med rød hud og svie i ansigtet. Forbrugerrådet Tænk kritiserer reglerne for nikkel for ikke at beskytte forbrugerne godt nok.
Animalske ingredienser: Kan din solcreme indeholde dyr?
Du kan finde flere og flere veganske plejeprodukter i butikkerne. Men hvilke animalske ingredienser kan der være i din creme eller din læbepomade? Det ser vi nærmere på her.