Der er ikke bambus i bambustøj
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Der er ikke bambus i bambustøj

Sally Jensen · Foto: Getty Images · 7. maj 2024

Bambustøj markedsføres som et vidunderprodukt, der både skulle være bæredygtigt og antibakterielt. I virkeligheden er det dog ingen af delene – og faktisk indeholder det ikke engang bambus, siger eksperter.

Bambustøj er bæredygtigt og klimavenligt – og så er det ovenikøbet antibakterielt, hvilket forebygger svedlugt. Det kan man i hvert fald læse på mærkater og hjemmesider hos et væld af producenter og forhandlere af tøjet, som ikke holder sig tilbage fra at markedsføre tøjet med de påståede egenskaber. 

Der er dog ikke hold i påstandene, siger eksperter. Derimod er der tale om greenwashing, når der bliver givet løfter om bæredygtighed og klimahensyn, og påstandene om de antibakterielle egenskaber er fejlagtige, viser undersøgelser. 

”Der hersker rigtig mange misforståelser, når det kommer til bambustøj, og der er rigtig meget vildledende markedsføring af produkterne. Faktisk er det vildledende overhovedet at kalde det for bambustøj,” siger Tanja Gotthardsen, der er selvstændig an­­ti­­-green­­­­­washing-specialist og rådgiver.

Ingen antibakterielle egenskaber i bambustøj

Forarbejdningsprocessen betyder også, at bambustøjet absolut ingen antibakterielle egenskaber har. Bambusplanten har i sig selv nogle antibakterielle egenskaber, og det er nok der, ideen om, at tøjet også er antibakterielt, kommer fra, fortæller Sandra Roos. Hun er i dag vicedirektør i bæredygtighedsafdelingen hos det svenske tøjfirma Kappahl, men har tidligere forsket i tekstiler i den svenske forskningsgruppe Swerea.

”Det er en misforståelse, at bambustøj er antibakterielt. De antibakterielle egenskaber sidder i bambussens bark, og den fjernes, inden bambussen forarbejdes til viskose, så man bruger slet ikke den del, der indeholder de antibakterielle stoffer. Mig bekendt findes der ingen dokumentation for, at tøj af bam­­bus­­vis­­ko­­se skulle være særlig antibakterielt,” siger hun.

Bambussen nedbrydes under forarbejdningen

Bambusplanten er en hurtigtvoksende græsart, som kan blive meget høj og vokse meget tæt. Derfor kræver den ikke særlig mange kvadratmeter at dyrke på, i forhold til hvor meget råmateriale man kan få ud af planten. Bambus kræver heller ikke særlig meget vand for at vokse, og derfor fremhæves den ofte som en bæredygtig ressource at dyrke.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?