Mindre miljøbelastende tøj: Kend disse mærkninger
Tøjproduktion forurener, foregår ofte under uetiske forhold, og der findes ikke tøj, der kan kaldes bæredygtigt. Så hvordan får du et mindre belastende tøjforbrug? Få hjælp her.
Vil du have et mere bæredygtigt tøjforbrug, så husk, at det bedste du kan gøre, er at bruge det tøj, du allerede har hængende i skabet. Den største belastning sker i produktionsfasen. Derfor er det vigtigste, at du fokuserer på, at det tøj du allerede ejer bliver slidt op – enten af dig selv eller af andre, der kan få glæde af det.
Hvis du gerne vil have nyt tøj, så overvej først, hvad dit behov er, og gå efter et nyt stykke yndlingstøj, som du vil passe godt på. Kig gerne i din garderobe efter, hvad der karakteriserer det tøj, som du bruger meget. Derefter kan du undersøge, om du kan finde det brugt. At tøjet er brugt, betyder ikke, at det er slidt. Glem heller ikke muligheden for at forlænge tøjets levetid enten ved selv at reparere dit tøj, hvis det går i stykker, eller at få det repareret. Og vask dit tøj skånsomt – så holder det længere.
Hvis du vil købe nyproduceret tøj, så er det vigtigste at købe tøj i materialer, farver og snit, som du ved, du bliver glad for og derfor får brugt meget.
"Bæredygtigt tøj" er ikke bæredygtigt
Nogle tøjbutikker markedsfører kjoler, bukser, t-shirts og andet tøj som "bæredygtigt", "klimaneutralt" eller "CO2-neutralt".
Det kan dække over, at virksomheden har sat penge i klimakompenserende projekter. Disse projekter lever desværre sjældent op til, hvad de lover.
Det er vigtigt at understrege, at der ikke er noget tøj, som reelt kan kaldes bæredygtigt. Påstande om CO2-neutrale produkter bliver desuden snart tydeligt forbudt, fordi der er ny EU-lovgivning på vej på området.
Om et stykke tøj så er produceret mere ansvarligt end et andet stykke tøj, kan være svært at gennemskue. Her er det bedste, du kan gøre, at gå efter officielle certificeringer og mærkninger, som er kontrolleret af en tredjepart.
Disse mærker skal du kende
Det er godt at kende disse fem mærkninger og certificeringer, hvis du vil købe tøj med fokus på økologi og bæredygtighed:
GOTS-mærket
GOTS stiler krav til at mellem 70-95 procent af fibrene, skal være økologiske, men sætter ikke standarder for økologisk produktion. Herudover er en række kemikalier, farvestoffer og blegemidler forbudt, og der tages hensyn til miljø og arbejdsmiljø i produktionen, før tøj og tekstiler må bære GOTS-mærket.
Foto: Global Organic Textile Standard
Læs mere om GOTS-mærket på deres hjemmesideSvanen
Svane-mærket bliver givet til produkter, der lever op til en række miljøkrav i forhold til både indhold og udledning af problematiske stoffer.
Mærket viser altså både, at produktet er mindre belastende for miljøet, og at det indeholder færre stoffer, der kan være problematiske for din sundhed.
Læs om Svanemærket på ecolabel.dkFairtrade-mærket
Fairtrades standarder handler fx om at forbyde brugen af farlige sprøjtemidler, børnearbejde samt prioritere sikkerhedsudstyr, ligestilling, at undgå diskrimination samt uddannelse i ansvarligt og klimatilpasset landbrug.
Læs om mærket på fairtrade-maerket.dkOeko-tex® STANDARD 100-mærket
Oeko-tex lyder som et økologisk mærke, men det er det ikke. Heller ikke selvom det fejlagtigt kan blive markedsført som sådan. Mærket stiller heller ikke krav om social ansvarlige arbejdsvilkår på fabrikkerne.
Oeko-tex® stiller kun krav til indholdet af kemikalierester i det færdige tøj. Men når Oeko-tex-mærket ikke tillader skadelige kemikalier i det færdige stykke tøj, vil det dog i nogen grad også sikre, at tekstilerne bliver produceret uden disse stoffer.
Oeko-tex® STANDARD 100 går også under navnet Tiltro til tekstiler.
FSC-mærket
FSC er med til at sikre bedre forhold for biodiversitet, vandmiljø, oprindelige folk og skovarbejdere samt udbrede demokrati og uddannelse lokalt. FSC er med til at forhindre afskovning.
Læs mere om FSC på deres hjemmesideFind dine yndlingsmaterialer
Butikker og brands markedsfører ofte fejlagtigt deres tøj på at være bæredygtigt, fordi deres t-shirts og kjoler er produceret af økologisk bomuld eller af genanvendt polyester, der dækker over, at plastflasker genanvendes til tøj, selvom flaskerne givetvis kunne være brugt bedre på anden vis end i tøj.
Alle materialer er på forskellig vis miljøbelastende, når de bliver brugt til at producere nyt tøj. Og det er svært for tøjindustrien at genanvende dit aflagte tøj, fordi tøjet ofte er sammensat af flere forskellige typer fibre, som det kan være næsten umuligt at adskille.
Køber du nyt tøj, skal du vælge det materiale, som du bliver gladest for. Kig eventuelt dit skab igennem og læg mærke til, hvilke materialer, der går igen i dit yndlingstøj.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Sådan får du et mindre klimabelastende tøjforbrug
Tøjproduktion har store konsekvenser for klima og miljø. Men der er mange gode alternativer til at købe nyt tøj. Få 8 gode råd her.
Der er ikke bambus i bambustøj
Bambustøj markedsføres som et vidunderprodukt, der både skulle være bæredygtigt og antibakterielt. I virkeligheden er det dog ingen af delene – og faktisk indeholder det ikke engang bambus, siger eksperter.
Tøjspild: Disse mærker brænder ikke tøj af
Butikker og tøjbrands sender nogle gange usolgt tøj til forbrænding – og det er spild af ressourcer. Se hvilke mærker, der lover ikke at brænde nyt tøj af.