5 konkrete råd til forældre, der vil tage snakken om sociale medier og skærmtid | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

5 konkrete råd til forældre, der vil tage snakken om sociale medier og skærmtid

Du kan skabe tryggere rammer for dit barns digitale liv gennem dialog og meningsfulde aftaler. Brug disse fem tommelfingerregler til at tage snakken derhjemme.

Lindi Winkel · Foto: Getty Images · 1. juli 2025
Mor og søn kigger på mobiltelefon

Det kan være svært at følge med i, hvad børn og unge oplever på sociale medier og i deres digitale liv generelt – og mange forældre mangler gode råd til, hvordan de griber det an. 

Nye undersøgelser fra Center for sociale medier, tech og demokrati samt Medierådet for børn og unge viser, at 67 procent af unge i alderen 13-17 år mener, at deres forældre ”kun ved lidt” eller ”noget af det”, de foretager sig på nettet. 9 procent svarer, at deres forældre ”slet ikke” ved noget om deres digitale færden. 

Samtidig har lidt over hver femte forældre ingen aftaler eller regler for deres børns digitale liv og skærmbrug – og kun 12 pct. har aftaler med deres børn om forældrenes egen skærmtid.

Derfor lancerer Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv (Digitaliseringsministeriet og en række organisationer) nu fem tommelfingerregler i samarbejde med blandt andre Forbrugerrådet Tænk. Tommelfingerreglerne skal hjælpe forældre med at tage snakken derhjemme og skabe trygge rammer for deres børns liv online.

Find dem her.

1. Tal med dit barn, og lav klare aftaler sammen

Samtale om og engagement i dit barns onlineliv er en vigtig del af fundamentet for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv. Husk derfor at tale med dit barn og sammen lave aftaler om brug af skærm, sociale medier og spil. 

Tal med dit barn eller teenager om, hvad de laver og oplever på deres skærm. Det kan gøre det nemmere for barnet eller den unge at tale med dig, når de oplever noget grænseoverskridende og lav letforståelige aftaler om, hvor meget skærmen skal fylde i jeres familieliv, hvilke apps dit barn må bruge, og hvornår på dagen barnet må bruge sin skærm.

Understøt gode søvnvaner ved at lave aftaler om, at telefonen ikke må være i soveværelset efter sengetid, og begræns skærmbrug op til sengetid.

Få hjælp til at håndtere digitale krænkelser
Far og datter taler sammen med en mobiltelefon i hånden

2. Husk balancen

Husk et balanceret børne- og ungeliv med tid til fysisk samvær og udfoldelse samt søvn.

Der er mange spændende og givende oplevelser for børn og unge online. Skærmbrug kan imidlertid have en række negative afledte effekter – især for børn og unge. 

Samtidig tager tid med skærmen tid fra andre trivselsfremmende aktiviteter såsom søvn, fysisk aktivitet, fritids- og foreningsaktiviteter og samvær med andre.

Brug fx Sundhedsstyrelsens råd om tidsforbrug på skærm som rettesnor.

Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger for skærmbrug
Barn ude for ved en sø med sin familie

3. Lav kollektive aftaler om at overholde aldersgrænser

De fleste sociale medier, onlinespil mv. har en aldersgrænse. På de fleste sociale medier er aldersgrænsen fx 13 år. Fælles for de fleste tjenester er, at de ikke har en effektiv aldersverifikation. Beskyt dit barn ved at overholde aldersgrænserne og lave aftaler med andre forældre i barnets klasse eller institution om at overholde dem.

Udskyd så vidt muligt debut for dit barns første smartphone til barnet er 13 år. Hvis dit barn har brug for en telefon inden da, så overvej en telefon, man kun kan bruge til opkald og sms’er.  På Genvej.org er samlet en række vejledninger og materiale til brug for drøftelser på forældremøder.

Få en god samtale om børns digitale liv på forældremødet
Forældre eller voksne snakker sammen

4. Indstil dit barns device alderssvarende

Der er mange muligheder for at opsætte en smartphone, iPad mv. på en måde, der bidrager til fx at beskytte børns nattesøvn eller beskytte dem mod at blive kontaktet af fremmede. Du kan for eksempel indstille dit barns device til at blokere for apps eller notifikationer eller sætte tidsbegrænsninger. Indstil dit barns device i dialog med dit barn. 

Bed om hjælp, der hvor du køber dit barns device  til at indstille det, så det passer til dit barns alder. Anvend kun efter aftale med dit barn indstillinger eller værktøjer, der overvåger hvem barnet skriver med, eller hvor det befinder sig, eller som på anden vis overskrider barnets ret til privatliv. Undgå ellers at anvende sådanne værktøjer 

Dét skal du være opmærksom på ved nye apps
barn med tablet, som han tegner på

5. Vær en god rollemodel for dit barn

Børn spejler sig ofte i deres forældre og andre voksne, som de er tæt på, så vær opmærksom på, at du er rollemodel for dit barn. Dine skærmvaner påvirker dit barns vaner. 

Derfor er det en god idé at begrænse dit eget skærmbrug, når du er sammen med dit barn.

Sørg også for at respektere dit barns privatliv, og undlad at dele billeder af dit barn i større fora, hvor du ikke kender modtagerne. Hvis du tager og deler billeder af dit barn, så spørg dit barn, inden du gør det – og respekter svaret. 

Få hjælp til at ændre dine skærmvaner
Mo, der krammer barn

Tommelfingerreglerne skal hjælpe forældre med at navigere i en digital hverdag

Bag de fem tommelfingerregler står Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv (Regeringen, Børns Vilkår, Red Barnet, Dansk Ungdoms Fællesråd og KL). Tommelfingerreglerne er udarbejdet i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk, Medierådet for Børn og Unge, Center for Digital Pædagogik, Unicef, FOLA og Skolelederforeningen. 

Se også de fem tommelfingerregler for et trygt og godt digitalt børne- og ungel…