Ingen gode cykelanhængere i test
Fire testede cykelanhængere til børn har problemer med sikkerheden, og alle testens ti modeller indeholder PFAS. Dermed kan vi ikke anbefale nogen i testen, og det er skuffende.
Cykelanhængere eller cykeltrailere kan være en praktisk måde at fragte børnene rundt på, godt beskyttet mod regn og vind i den lille kabine. Både på køreegenskaber og brugervenlighed klarer ti nyligt testede cykelanhængere sig godt og mange af dem giver også god, komfortabel plads til børnene – men fire dumper i sikkerhedstest, og alle ti indeholder PFAS i enten sædet eller kabinestoffet, og dermed kan vi ikke anbefale nogen cykelanhænger fra vores test.
Disse cykelanhængere har vi testen
Vi har testet ti cykelanhængere med plads til et eller to børn. Cykelanhængerne i testen er fra mærkerne Croozer, Hauck, Hamax, Thule og Qeridoo.
Fire cykelanhængere har problemer med sikkerhed
I sikkerhedstesten på laboratoriet er cykelanhængerne blevet udsat for belastninger, der svarer til dem, de kan blive udsat for ved almindelig brug, hvor anhængerne er lastet med børn og bagage.
En af de fire anhængere fejlede i sikkerhedstesten, fordi trækstangen mellem anhænger og cykel ikke var stærk nok. Den revnede og knækkede under test.
Derudover viser testen, at der for fire af anhængerne er risiko for, at barnets hoved rammer jorden eller hårde dele inde i kabinen, hvis cykelanhængeren vælter. Dermed er der altså forhøjet risiko for, at barnet kan komme til skade med hovedet i tilfælde af en ulykke.
Disse forholdsregler kan du tage
Når du køber en cykeltrailer, bør du tage en prøvetur uden børn for at sikre dig, at den er ordentligt spændt fast til din cykel, og at alt virker, som det skal. Derudover bør børnene altid have cykelhjelm på i cykelanhængeren. De sidder nemlig ikke tilstrækkeligt beskyttede i anhængeren.
Vær også opmærksom på vægten i anhængeren, og sørg for, at den så vidt muligt er jævnt fordelt, når du laster både børn og bagage.
Flere uønskede kemikalier i anhængerne
I testen har vi fundet flere uønskede kemikalier bla. PFAS.
PFAS er højst sandsynligt benyttet i produktionen af cykelanhængerne for at gøre tekstilet mere vand- og smudsafvisende, men PFAS er uønskede stoffer, og flere af dem, der blev fundet i denne test af cykelanhængere er af den grund forbudt i EU.
Cykelanhængere med PFAS er som udgangspunkt ikke sundhedsskadelige for dit barn at sidde i. PFAS udgør først og fremmest et problem under produktionen og bortskaffelsen af de produkter, der indeholder stofferne, da der her er risiko for, at de bliver frigivet til miljøet. Du kan derfor godt fortsat bruge din cykelanhænger, hvis du har en model med PFAS.
I Forbrugerrådet Tænk mener vi dog, at virksomheder bør stoppe med at benytte PFAS, og at alle PFAS bør forbydes i forbrugerprodukter.
Vi fandt også andre problematiske stoffer, som er mistænkte for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldene og miljøbelastende.
Disse 4 cykelanhængere dumpede på sikkerheden
Alle ti cykelanhængere dumper vores test pga. uønsket kemi. Disse fire klarede dog heller ikke vores sikkerhedstest.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Det skal du vide før du køber cykelanhænger
Barnet skal sidde godt i cykelanhængeren og sikkerheden skal være i top. Få gode råd til, hvad du skal se efter, når du køber en cykelanhænger.
10 cykelanhængere til børn indeholder PFAS
Forbrugerrådet Tænk har testet 10 cykelanhængere, og de indeholder alle PFAS. Se dem her.
Cykelstol, anhænger eller ladcykel: Hvilken transportform skal du vælge?
Cyklen er en praktisk måde at transportere børnene. Men skal du vælge cykelstol, anhænger eller ladcykel? Se fordele og ulemper her.