Hormonforstyrrende stoffer dukker op i undertøj
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hormonforstyrrende stoffer dukker op i undertøj

Især syntetiske underbukser til kvinder indeholder hormonforstyrrende bisphenoler, viser en ny international test.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 12. november 2024
underbukser til kvinder

Skal du vælge underbukser i bomuld, viskose eller syntetisk stof? Der kan være forskel på kemikalierne i undertøj af forskellige materialer. 

En tredjedel af underbukser indeholder hormonforstyrrende bisphenoler i en ny test af forbrugerorganisationer i Østrig, Slovenien, Ungarn og Tjekkiet. 

I testen er det størstedelen af underbukser markedsført til kvinder i syntetisk materiale, der indeholder de uønskede kemikalier, hvorimod undertøj af bomuld klarer sig langt bedre.  

I denne artikel kan du læse om de overordnede resultater fra den internationale test.

166 testede underbukser

Forbrugerorganisationer i de fire lande Østrig, Tjekket, Ungarn og Slovenien har laboratorietestet 166 underbukser markedsført til kvinder og mænd, samt piger og drenge i alderen 8-14 år.

De 4 organisationer er henholdsvis Verein Fur Konsumenteninformation, DTest, Association of Conscious Consumers og ZPS-Zveza Potrosnikov Slovenije. Undersøgelsen findes på deres hjemmesider.

Underbukserne i testen er fra mærkerne: 

Action, Adidas, Aqalogy, Auchan, Bellinda, Calvin Klein, C&A, Chinese shop, Dedoles, Etan, Etre Organic Underwear, Fiona wear, Froggy wear, Galeb, Gina Benotti, Hofer, H&M, Huber, Hunkemöller, Intimissimi, Jack & Jones, J.Press, Kalhotky, Kappa, Kik, Komet, Lacal Market, Laskovo, Lidl, Lindex, Litex, Ljubljana market, Lisca, Mercator, name it, New Yorker, Nike, NKD, Palmers, Pepco, pierre cardin, Pleas, Primark, Puma, Shein, Sinsay, Skinny, Skin for you by Skiny, Sloggi,  Triumph, Slovenka, Styx, Takko, Tezenis, Tesco, Tesco FF, Tchibo, Timo, Tom Tailor, Tommy Hilfiger, Triumph, Ulla Popken, Victoria Secret, Voxx, Women' Secret, Woolford, Y.F.K., Yigga, Zara, Ziki Men 

Coctaileffekt af hormonforstyrrende stoffer er et problem

Der findes mange bisphenoler, og den mest kendte af dem er bisphenol A, som er hormonforstyrrende i dyr og mennesker. Flere andre bisphenoler anser forskere og myndigheder for at være lige så problematiske, som fx bisphenol S og bisphenol F. 

Bisphenoler er også kendt for at kunne udløse hudallergi og ophobe sig i kroppen og miljøet. 

Tøj er i tæt kontakt med huden hele dagen, og undersøgelser viser, at bisphenoler kan frigives fra tøjet, når det kommer i kontakt med sved, hvorefter stofferne kan trænge ind i kroppen gennem huden.

Når hormonforstyrrende bisphenoler dukker op i undertøj, er det ikke et problem i sig selv. Problemet er vores samlede udsættelse af uønskede kemikalier i hverdagen fra mad, tøj, indeklima, kosmetik osv., der udgør en sundhedsrisiko. Det hedder cocktaileffekten.  

Hvad er hormonforstyrrende stoffer?

Misdannede kønsorganer, nedsat fertilitet, udvikling af fedme, diabetes og påvirkning af hjernens udvikling er nogle af de ting, hormonforstyrrende stoffer er sat i forbindelse med. 

De enkelte udsættelser for de uønskede stoffer er sjældent farlige i sig selv, men forskning viser, at når vi udsættes for de hormonforstyrrende stoffer i forskellige produkter, kan det udgøre en sundhedsrisiko. 

Derfor er det altid en god ide at undgå stofferne, hvor du kan. Se alle vores kemitest og find produkter uden uønsket kemi.  

Undertøj til kvinder indeholder mest uønsket kemi 

Der er ingen sammenhæng mellem prisen, farven eller mærket af underbukserne og indhold af bisphenoler. Det er derimod materialet, der har størst betydning for indholdet, viser undersøgelsen.

De fleste bisphenoler er nemlig fundet i underbukser af syntetiske materialer som mikrofiber eller polyamid. Ser vi på underbukser af bomuld, viser undersøgelsen, at der er langt mindre forurening med bisphenoler. 

embed_materialer

Risikoen for at få bisphenoler med i købet af undertøj er højere for kvinder, hvor undertøjet oftere er lavet af syntetiske materialer. Mere end hvert andet par underbukser markedsført til kvinder indeholder bisphenoler i testen. Nogenlunde samme billede viser sig også for underbukser markedsført til piger fremfor drenge, hvor andelen af syntetiske materialer også er højere i undertøjet til pigerne.  

Generelt er der dog færre bisphenoler i undertøj til børn end til voksne.

embed_koen

I testen er der undersøgt for en lang række bisphenoler, herunder nogle af de mest problematiske bisphenoler. Den mest kendte bisphenol -  bisphenol A (BPA) - er fundet i en del af underbukserne. Der er også fundet bisphenol S (BPS) og bisphenol F (BPF), som vurderes at være lige så problematiske som bisphenol A.  

Undersøgelsen viser, at der er størst sandsynlighed for at finde Bisphenol S i undertøj. 

Bisphenoler kan vaskes af tøjet, men ender i miljøet 

16 ud af 166 underbukser i testen har højere indhold af bisphenoler, og de er blevet vasket i vaskemaskinen. Her viser testen, at en tøjvask i de fleste tilfælde nedsætter indholdet af de uønskede kemikalier. 

For nogle underbukser bliver eksempelvis 90 ud af 99 af bisphenolerne vasket ud, mens der for enkelte underbukser ikke er en væsentlig reduktion af indholdet efter vask. 

Det kan måske lyde som godt nyt, men problematiske kemikalier forsvinder ikke ud i den blå luft. Bisphenolerne ender i stedet for i spildevandet og i miljøet. 

En anden mulighed er, at de udvaskede kemikalier kan forurene andet tøj, som det vaskes med i vaskemaskinen.

Barbies underbukser kan være bedre end dine 

Der er strenge krav til stoffet bisphenol A, som er den mest udbredte af bisphenolerne, i enkelte produktgrupper som: 

  • Plastik og dåser beregnet til mad (I 2024 er der indført forbud mod en række andre bisphenoler i denne type produkter) 
  • Kasseboner 
  • Legetøj 

Men der findes ikke regler for bisphenol A eller andre bisphenoler i tøj og tekstiler. 

Så absurd som det lyder, betyder det, at der faktisk er strengere kemikaliekrav til en Barbiedukkes underbukser end til dine eller dine børns underbukser. 

Bisphenoler er svære at undgå 

Bisphenoler er kemikalier, der ofte bruges til fremstilling af plast, men det kan også bruges til mange andre ting. De kan for eksempel bruges i produktionen af farver til tekstiler. 

Stofferne er udbredte i mange forskellige produkter, og derfor svære at undgå.  

Flere instanser har i de seneste år undersøgt de uønskede kemikalier nærmere. EU-myndigheden EFSA fastslog i 2023, at den acceptable mængde et menneske kan tåle af bisphenol A er 20.000 gange lavere end hidtil vurderet. Det betyder, at bisphenol A har uønskede effekter for kroppen ved langt lavere doser end hidtil antaget. 

Tyskland har i 2022 stillet et forslag om at begrænse brugen af flere bisphenoler i en lang række produkter i EU. Forslaget er dog efterfølgende blevet trukket tilbage, så på nuværende tidspunkt ligger der ikke konkrete forslag om kommende krav til bisphenoler i tøj og mange andre forbrugerprodukter. 

Forbrugerrådet Tænk Kemi har i tidligere test fundet bisphenoler i konserves- og sodavandsdåser, drikkedunke, bideringe, flyverdragter, babytæpper, sutsko, hagesmække og børnesokker. 

Gode råd 

Det kan være svært at undgå stofferne i tøj og tekstiler, men der er enkelte ting, du kan gøre. 

  • Gå efter bomuldsunderbukser frem for syntetiske underbukser. Tjek for materialerne polyamid og mikrofiber på syntetiske underbukser.
  • Gå efter Blomst- eller Svanemærket legetøj og tekstil, som udelukker brugen af en række af de mest problematiske bisphenoler. 
  • Vask nyt tekstil før brug, hvilket kan reducere eksponeringen for bisphenoler. 
  • Spørg producenten, om produktet indeholder bisphenoler, også andre end bisphenol A.