Vaskemaskiner: 5 råd til at forlænge levetiden
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan forlænger du levetiden på din vaskemaskine

Det er dyrt at reparere vaskemaskiner. Spar derfor penge på at bruge din vaskemaskine rigtigt, så du forlænger dens levetid.

Marie Bille · Foto: Getty Images · 24. marts 2023
Person bruger vaskemaskine korrekt og forlænger levetiden med 6 gode råd

Vaskemaskiner er blevet sværere og ofte dyre at reparere. Det kan derfor godt betale sig at vedligeholde sin vaskemaskine, så den holder længere. Der er heldigvis en række ting, du selv kan gøre for at forlænge maskinens levetid: 

1. Sørg for, at din vaskemaskine står helt lige

Din vaskemaskine skal stå lige, så den ikke ryster, når du fx centrifugerer. Det vil sige, du skal bruge et vaterpas og sikre dig, den står i vater. Står den skævt, belaster det maskinen, når den skal centrifugere. Det giver unødigt slid på fx støddæmperne. Du skal også være opmærksom på, om gulvet, maskinen står på, er plan.

2. Rengør filtret jævnligt

Du skal rense vaskemaskinens filter jævnligt. Hvis filteret er stoppet til, risikerer du, at vaskemaskinen ikke skyller og centrifugerer tøjet ordentligt fordi den ikke kan komme af med vandet. Du kan også opleve, at den ikke vil tage vand ind, fordi der står vand i maskinen fra sidste vask. 

Filter i bunden af vaskemaskine
Filter med tøjtrevler

Filteret kan du normalt komme til ved at åbne lågen, der sidder i bunden af vaskemaskinens front. Skru dækslet af og se, om der sidder mønter eller andre små genstande i filteret. Du kan også se, hvordan du gør i din vaskemaskines brugsvejledningen.

3. Afkalk vaskemaskinen jævnligt

Kalker din vaskemaskine til, kan det gå ud over maskinens varmelegeme. Derfor skal du afkalke vaskemaskinen jævnligt. Tjek vaskemaskinens brugsvejledning, før du går i gang. Så kan du også se, om den er lavet af materialer, der har betydning for, hvor skrappe afkalkningsmidler, du må bruge.

Hæld afkalkningsmidlet i sæbeskuffen og kør en vask uden vaskemiddel og med tom tromle.

4. Vask bøjlebh'er i vaskepose

Bøjler fra bh'er kan sætte sig fast i tromlen. Sker det, kan det koste dig en dyr reparation at få vaskemaskinen fikset igen. Brug derfor altid en vaskepose eller net til bh'er med bøjler.

5. Tøm altid lommerne

Alle lommer i tøjet skal tømmes for mønter og andre små genstande. Ellers kan de sætte sig fast i tromlen og ødelægge den.