Vaskemaskiner: Forlæng levetiden med disse gode råd | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Vaskemaskiner: Sådan forlænger du levetiden med 6 råd

Vaskemaskiner er dyre at reparere. Spar derfor penge på at bruge din vaskemaskine rigtigt, så du forlænger dens levetid.

Marie Bille · Foto: Getty Images · 3. april 2019
Person bruger vaskemaskine korrekt og forlænger levetiden med 6 gode råd

Få din vaskemaskine til at holde længere

Vaskemaskiner er blevet sværere og dyrere at reparere. Det kan derfor godt betale sig at vedligeholde din vaskemaskine, så den holder længere. Der er en række ting, du selv kan gøre for at forlænge maskinens levetid: 

1. Vask bh'er i vaskepose

Bøjler fra bh'er kan også sætte sig fast i tromlen. Sker det, kan det koste dig en dyr reparation at få vaskemaskinen fikset igen. Brug derfor altid en vaskepose eller net til bh'er med bøjler.

2. Tøm altid lommerne

Alle lommer i tøjet skal tømmes for mønter og andre små genstande. Ellers kan de sætte sig fast i tromlen og ødelægge den.

3. Rengør filtret jævnligt

Vaskemaskinens filter skal du rense jævnligt. Ellers kan du risikere, at vaskemaskinen ikke vil tage vand ind, fordi der står vand i maskinen fra sidste vask. 

Filteret kan du normalt komme til ved at åbne lågen, der sidder i bunden af vaskemaskinens front. Skru så dækslet af og se, om der sidder mønter eller andre små genstande i filteret. Du kan også se, hvordan du gør i brugsvejledningen.

4. Vaskemaskinen skal stå lige

Sørg for, at din vaskemaskine står helt lige. Det vil sige, du skal bruge et vaterpas og sikre dig, den står i vater. Står den skævt, belaster det maskinen, når den skal centrifugere. Det giver unødigt slid på eksempelvis støddæmperne. Derfor skal du også være opmærksom på, at gulvet, maskinen står på, er plan.

5. Brug ikke for meget vaskemiddel

Vaskemiddel skal du dosere korrekt. Mange bruger for meget sæbe, når de vasker tøj. Det gør ikke tøjet renere men belaster miljøet unødigt.

6. Afkalk vaskemaskinen jævnligt

Kalker din vaskemaskine til, kan det gå ud over maskinens varmelegeme. Derfor skal du afkalke vaskemaskinen jævnligt. Tjek vaskemaskinens brugsvejledning, før du går i gang. Så kan du også se, om den er lavet af materialer, der har betydning for, hvor skrappe afkalkningsmidler, du må bruge.

Hæld afkalkningsmidlet i sæbeskuffen og kør en vask uden vaskemiddel og med tom tromle.

Test af vaskemaskiner

Er din vaskemaskine gået i stykker og ikke til at redde, så er der ingen anden udvej end at købe en ny. I det tilfælde kan vi hjælpe dig på vej med vores vaskemaskine test, således at du kan finde den rigtige vaskemaskine til dine behov.