Flyrejse: Sådan klager du over forsinket eller aflyst fly
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan klager du hvis dit fly er forsinket eller aflyst

Er dit fly aflyst eller forsinket, kan du have ret til kompensation. Og får du ikke, hvad du har ret til? Så kan du klage. Se, hvordan du gør her

Lindi Elisabeth Winkel og Vibeke Myrtue Jensen · Foto: Getty Images · 5. juli 2024
Personer står med deres bagage og kigger på en tavle

Er flyet aflyst eller forsinket? Eller du er blevet afvist på grund af overbooking?

Flyselskabet kan have pligt til at give dig forplejning, overnatning, transport til og fra lufthavnen eller til at give dig dine penge tilbage og kompensation. Men du får ikke altid, hvad du har ret til – og så kan du klage.

Få hjælp her.

Er du i lufthavnen? Kontakt flyselskabet

Flyselskabet skal udlevere et skriftligt dokument med dine rettigheder til dig, når dit fly er aflyst. Er flyet forsinket, skal du have dokumentet senest efter 2 timer efter, at flyet er blevet forsinket. Får du ikke dokumentet med dine rettigheder, kan du henvende dig til flyselskabet.

Er rejsen blevet omlagt til et andet fly, eller venter du på et fly, der er forsinket? Så kan du have ret til forplejning i lufthavnen.

Flyselskabet skal tilbyde overnatning, transport og eventuelt telefon/e-mail, hvis det er nødvendigt.

Hvis flyselskabet ikke udleverer kuponer til mad eller drikke eller ikke sørger for overnatning, transport og så videre, har du ret til selv at købe det og sende regningen til flyselskabet bagefter. Køb dog ikke for dyrt og husk at gemme alle kvitteringer og dokumenter, der har med din rejse at gøre.

Er du kommet hjem fra din rejse? Klag til flyselskabet

Klag til flyselskabet, hvis du mener, at du har ret til refusion, kompensation eller ikke fik den forplejning eller ombooking, som du havde ret til.

I klagen skal du dokumentere dine udgifter og hvilken afgang, det drejede sig om. Gem derfor dine kvitteringer og dit boardingpas.

Du kan som regel finde en klageformular på flyselskabets hjemmeside, og hvis ikke, så kan du sende flyselskabet en e-mail. Kommunikér på skrift, og gem alle mails, så du har dokumentation for klageforløbet.

Hører du ikke fra flyselskabet inden for 4 uger, skal du rykke dem for et svar. EU-kommissionen siger, at flyselskabet bør svare inden for 2 måneder. Har du ikke fået svar inden for 2 måneder, kan du klage videre.

Får du intet svar eller bliver din klage afslået?

Klagede du til flyselskabet og blev din klage afvist, selv om flyselskabet ikke levede op til deres forpligtelse? Eller fik du ikke nogen respons på din klage?

Så kan du klage over flyselskabet, hvis du mener, at du har en god sag.

Du kan sende din klage til myndighederne eller til domstolene fx via et privat klagefirma. Klager du til myndighederne, er det gratis. Private klagefirmaer derimod tager sig godt betalt for at hjælpe dig og er normalt ikke nødvendige i sager, hvor du kan klage til Trafikstyrelsen.

Klager du til myndighederne, bestemmer dit afgangs- og ankomstland, hvilken myndighed du skal klage til:

  • Rejser du fra Danmark, skal du klage til Trafikstyrelsen.
  • Rejser du til Danmark fra et ikke EU-land med et EU-luftfartsselskab, skal du klage til Trafikstyrelsen.
  • Rejser du fra et andet land i EU end Danmark, skal du klage til myndigheden i afgangslandet.
  • Rejser du fra et land uden for EU med et EU-luftfartsselskab til et EU-land, som ikke er Danmark, skal du klage til myndigheden i ankomstlandet.
  • Rejser du uden for EU med et luftfartsselskab, som ikke er registreret i EU, er du ikke dækket af EU-reglerne. Så må du kontakte det flyselskab, du har købt billetterne hos og følge deres anvisninger.

Kontakt dit forsikringsselskab 

Får du ikke kompensation, kan du kontakte dit forsikringsselskab og høre, om du kan få erstatning for tabt rejsetid hos dem. Også her vil du få brug for al korrespondance mellem dig og flyselskabet som dokumentation.

Forbrugerrådet Tænk mener: Klag selv og spar penge

Klager du til flyselskabet, så tag ikke et afslag for et afslag, hvis du har en god sag. Vi ser, at flyselskaberne uberettiget afviser klager, da det ikke har konsekvenser for dem at afvise forkert.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du klager over flyselskabet til Trafikstyrelsen. Det er den officielle klagevej, og det er gratis.

Klagefirmaer har specialiseret sig i at hjælpe dig med at få din kompensation ved flyforsinkelse og –aflysning, men reelt laver de det samme arbejde som Trafikstyrelsen. Og klagefirmaerne koster dig omkring en tredjedel af din kompensation.

– Vibeke Myrtue Jensen, seniorrådgiver i miljø og transport, Forbrugerrådet Tænk