Hvilken type fisk er det mest ansvarligt at købe?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvilken type fisk er det mest ansvarligt at købe?

Hvilke typer fisk og skaldyr skal du gå efter, hvis du vil spise fisk, som er opdrættet eller fanget ansvarligt?

Foto: Getty Images · 4. juni 2024
Hvilken type fisk er det mest ansvarligt at købe

Der er mange måder at anskue bæredygtighed på, når det kommer til fisk og skaldyr – og det kan være svært at overskue i køledisken. Der er en række mærkningsordninger på fisk og skaldyr, som kan hjælpe dig på vej. 

Hvis du har mod på at gå mere i dybden med valg af fisk, kan du skele til fangstområde og fangstmetode, som skal oplyses på mærkningen på ferske, frosne, saltede og tørrede fisk. 

Nedenfor har du en række fornuftige valg til middagsbordet. 

Fladfisk - fersk eller frosset

Flere fladfisk fanges ved brug af bundtrawl, som skader havbunden. Skrubber og rødspætter, der er mærket med NaturSkånsom, er dog fanget med garn eller andre metoder, der belaster havmiljøet mindst muligt.

Laks - fersk, frosset eller røget

Køber du vildtfangede laks, så gå efter MSC-mærket. For opdrættede laks vil ASC-mærkningen eller det røde Ø være et pejlemærke for, at du køber ansvarligt opdrættet laks.

Sild - på glas, fersk eller frossen

Vælg MSC-mærket fisk, som er fanget med flyde­trawl, der ligger højt i vandet og derfor ikke ødelægger havbunden. Eller gå efter sild fanget af kystfiskere med naturskånsomme redskaber under mærket NaturSkånsom, hvis du kan finde det.

Mørksej (torskefisk) - fersk eller frosset

Køb mørksej, som er MSC-certificeret eller fanget i Nordatlanten med skånsomme redskaber som snurrevod, garn eller langline.

Blåmuslinger - friske

Mere klimavenligt alternativt til fisk, da muslinger filtrerer næring ud af vandet og derfor ikke behøver foder i opdrætsanlæg. Dermed er de også med til at rense vandet og skabe et bedre vandmiljø. Vælg gerne muslinger fra ASC-certificeret opdræt eller økologisk opdræt, hvis det er muligt at finde. 

Går du efter vilde blåmuslinger, så gå efter håndplukkede muslinger, hvor havbunden ikke påvirkes negativt ved fangst.

Tun - på dåse

Dåsetun kan stamme fra forskellige tunarter. Flere bestande har det ikke godt, og fiskeriet foregår ikke altid bæredygtigt.

Det er vanskeligt selv at vurdere tunbestandens status, da dette afhænger af både tunarten, og hvilket område den er fisket i. Du kan dog gå efter at vælge MSC-mærket tun.

Du kan også forsøge at kigge efter, om tunen er stangfisket. Det er den eneste fangstmetode, der ikke skaber bifangst af for eksempel havskildpadder, delfiner og havfugle. Det er dog ikke sikkert, producenten oplyser om fangstmetode på emballagen.

Tjek om fiskearten er belastet

WWF Verdensnaturfonden har lavet en god fiskeguide, der hjælper dig med at tjekke, hvor stor belastningen er på forskellige fiskearter i forhold til fangstområde og fangstmetode.