Fisk: Hvilken type fisk er det mest ansvarligt at købe?
Hvilke typer fisk og skalddyr skal du gå efter, hvis du vil spise fisk, som er opdrættet eller fanget ansvarligt?

Der er mange måder at anskue bæredygtighed på, når det kommer til fisk og skaldyr – og det kan være svært at overskue i køledisken.
Her er en række fornuftige valg til middagsbordet.
Fladfisk - fersk eller frosset
Skrubber og rødspætter, der er mærket med NaturSkånsom, er fanget med garn eller andre metoder, der belaster havmiljøet mindst muligt.
Laks - fersk, frosset eller røget
Køber du vildtfangede laks, så gå efter MSC-mærket. For opdrættede laks vil ASC-mærkningen eller det røde Ø være et pejlemærke for, at du køber ansvarligt opdrættet laks.
Sild - på glas, fersk eller frossen
Vælg MSC-mærket fisk, som er fanget med flydetrawl, der ligger højt i vandet og ikke ødelægger havbunden. Eller gå efter sild fanget af kystfiskere med naturskånsomme redskaber.
Mørksej (torskefisk) - fersk eller frosset
Køb mørksej, som er MSC-certificeret eller fanget i Nordatlanten med skånsomme redskaber som snurrevod, garn eller langline.
Blåmuslinger - friske
Meget klimavenlige. Vælg gerne muslinger fra ASC-certificeret opdræt eller økologisk opdræt, hvis det er muligt at finde.
Tun - på dåse
Dåsetun kan stamme fra forskellige tunarter. Flere bestande har det ikke godt, og fiskeriet foregår ikke altid bæredygtigt.
Det er vanskeligt selv at vurdere tunbestandens status, da dette afhænger af både tunarten, og hvilket område den er fisket i. Du kan dog gå efter at vælge MSC-mærket tun.
Du kan også forsøge at kigge efter, om tunen er stangfisket. Det er den eneste fangstmetode, der ikke skaber bifangst af for eksempel havskildpadder, delfiner og havfugle. Det er dog ikke sikkert, producenten oplyser om fangstmetode på emballagen.
Tjek om fiskearten er belastet
WWF Verdensnaturfonden har lavet en fiskeguide, der hjælper dig med at tjekke, hvor stor belastningen er på forskellige fiskearter i forhold til fangstområde.

Etisk forbrug: Sådan stemmer du i supermarkedet
Det betyder noget, hvilke varer du vælger, når du handler i supermarkedet. Dine valg kan nemlig have konsekvenser for både klima, miljø, dyr og mennesker. Her får du vores tips til et mere ansvarligt forbrug.

Sådan undgår du mikroplastik
Mikroplast i miljøet skaber bekymring, og der er ingen klare svar på, hvad det betyder for naturen og vores sundhed.

Levetid og energiforbrug er vigtigt for miljø og klima
Vil du tage hensyn til klimaet og miljøet, er det både vigtigt at fokusere på, hvor længe produkter som hårde hvidevarer lever, og hvor meget strøm de bruger. Og en lang levetid er med til at mindske miljøbelastningen. Det viser livscyklusvurderinger fra ICRT, som Forbrugerrådet Tænk er med i.