Undersøgelse af babylifte med bløde sider
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Undersøgelse: Babylifte med bløde sider

Vi har undersøgt otte babylifte med bløde sider og konklusionen er klar: Flere babylifte beskytter ikke nødvendigvis barnet tilstrækkeligt fra at trille ud af liften, når du bruger den.

Morten Steiniche · Foto: Thomas Dahl/Getty Images · 25. april 2024
baby sovende tæt på

Se resultater for de enkelte babylifte i undersøgelsen nederst i artiklen.

Mange bløde babylifte kan du bruge til meget mere end at bære dit barn. Nogle lifte kan fx laves om til et lege- eller pusletæppe med et snuptag eller bruges som en babynest. Men vores undersøgelse af bløde babylifte viser, at der kan være sikkerhedsmæssige problemer særligt ved de babylifte, der har flere funktioner. I værste fald kan barnet risikere at trille ud af liften.

Sidste år modtog børnelægerne på landets hospitaler over 25 børn, der var faldet ud af babylifte eller babynests med liftfunktion.

”Vores egen undersøgelse fra 2023 af babynests – hvor enkelte også kunne bruges som lift – viste, at sikkerheden generelt var mangelfuld, så derfor har det været vigtigt for os at undersøge sikkerheden ved flere af de bløde babylifte,” siger Stine Müller, en af Forbrugerrådet Tænks to eksperter i sikkerhed ved børneprodukter, som sammen med en laboratorieekspert i produktsikkerhed har foretaget den nye undersøgelse af bløde babylifte.

Disse babylifte har vi undersøgt og disse sikkerhedsproblemer har vi fundet

 • Copenhagen Colors - Den innovative babylift & legetæppe
 • Easygrow FAVN 3-i-1 babylift
 • Filibabba Frida Swift Lift
 • Liewood Amber babynest/lift 2-i-1
 • Najell SleepCarrier Vol. 3
 • BabyTrold Blød Lift
 • Britax Römer Blød Britax Römer-babylift
 • Naturkind Blød Lift

Vi har undersøgt babyliftene med udgangspunkt i den sikkerhedsstandard, der gælder for bløde babylifte. Men da standarden ikke er tilstrækkelig dækkende fx for de babylifte, der har flere funktioner fx babynest og pusletæppe, kigger vi også på andre ting end standardens krav.

Se en liste over de sikkerhedsproblemer som vores undersøgelse af babylifte med bløde sider har konstateret:

 • Lange snore, løkker og knapper, der går for let løs og giver risiko for kvælning.

 • Indeholder ekstra tekstilløsdele, der skaber en risiko for kvælning.

 • For bløde sider, der giver risiko for, at barnet kan trille ud, hvis siderne ikke er helt strammet til eller lukket tilstrækkeligt.

 • Ingen tydelig angivelse af, hvornår siderne – som kan være i forskellige mellempositioner fra fuldt opslået til helt udslået – er tilstrækkelig lukkede, så barnet ikke triller ud.

 • Direkte adgang til madrasmateriale – fx via en åbning ind til en madras uden betræk – hvilket giver risiko for, at barnet piller små dele af madrassen og får dem galt i halsen.

 • Lavtsiddende hanke, som gør liften ustabil.

 • Anvisning om samsovning i manualen, hvilket er imod myndighedernes anbefalinger.

Vi har set nærmere på otte forskellige babylifte med bærehåndtag og bløde sider. Vi har undersøgt sikkerheden ved produkterne, fx om der er snore, løkker, smådele og løse dele, og hvor stabile siderne er.

”Undersøgelsen viser, at der heldigvis er færre af de mest åbenlyse sikkerhedsproblemer ved de bløde babylifte sammenlignet med sidste års undersøgelse af babynestene, men vores undersøgelse viser altså også, at der generelt kan være sikkerhedsmæssige problemer med de babylifte, som har flere funktioner,” siger Stine Müller.

Babylift kan se lukket ud, men ikke være det

Fire af de undersøgte babylifte har sider, der kan lægges ned, så liften fx kan bruges som tæppe. Men når du skal bære barnet i liften, skal siderne være oprejste – ellers kan barnet trille ud – og her er problemet, at der typisk er mange mellempositioner før den fuldt oprejste position, og at der ingen tydelig angivelse er af, hvornår siderne er tilstrækkelig lukkede til at beskytte barnet fra at trille ud. 

”Og du kan ikke nødvendigvis regne med det, du ser; fx kan det se ud, som om Najell SleepCarrier er lukket helt til, uden at den rent faktisk er det, hvorved der er risiko for, at barnet triller ud,” siger Stine Müller.

Desuden kan snorene på Najell SleepCarrier Vol. 3 og liften fra Easygrow relativt let glide i spænderne, så siderne bliver mindre spændt. De glider ikke af sig selv, men i begge tilfælde skal siderne i øvrigt kun løsnes ganske lidt for ikke længere at give tilstrækkelig beskyttelse for barnet.

Det problem er der til gengæld ikke ved babyliften fra Liewood, der også kan bruges som pusletæppe. Her er der nemlig slet ingen mellemindstillinger for siderne, der enten er helt åbne eller helt lukkede, så de beskytter barnet tilstrækkeligt fra at trille ud.

To af babyliftene har i øvrigt plader til at stabilisere siderne, bl.a. babyliften fra Britax Römer, hvor det dog ikke fremgår af vejledningen, at de medfølgende plader skal monteres for at undgå, at barnet kan trille ud, og heller ikke hvordan de monteres.

”Til gengæld står der i manualen, at produktet er godkendt, hvilket er misvisende, da ingen babyprodukter bliver godkendt af myndighederne eller en tilsvarende instans, inden de kommer på markedet,” siger Stine Müller.

Ingen dækkende sikkerhedsstandard

Der findes en europæisk sikkerhedsstandard for lifte, som omfatter både hårde og bløde lifte, men desværre er den ikke tilstrækkelig dækkende for bløde babylifte, hvis de har flere forskellige funktioner.

”Der er kommet så mange nye typer af babylifte med flere funktioner, og det er bl.a. disse funktioner, som vi har kigget på her i denne undersøgelse, og som ikke nødvendigvis er dækket af den gældende sikkerhedsstandard. Derfor er det vigtigt, at du som forbruger virkelig ser dig godt for, når du køber en babylift med bløde sider, fordi du ikke kan regne med, at der er styr på alle dele af sikkerheden,” siger Helen Amundsen.

En europæisk arbejdsgruppe, hvor Forbrugerrådet Tænk deltager, er dog i gang med at revidere netop sikkerhedsstandarden for bløde lifte, så lifte med flere funktioner også vil være omfattet, men ifølge Helen Amundsen kan det tage op til tre år at få ændret standarderne.

Særlig mange problemer med én babylift

Undersøgelsen har også påvist andre sikkerhedsmæssige problemer ved nogle af de bløde babylifte.

Der er fx en løstliggende ekstra rullemadras i babyliften fra Filibabba, og alle former for løsdele i liften skal du undgå, da de kan udgøre en kvælningsrisiko for bar­­net. Har du en Filibabba-babylift, anbefaler vi derfor, at du ikke bruger den med den ekstra rullemadras.

En babylift får særlig mange anmærkninger om sikkerheden i vores undersøgelse. Det drejer sig om Naturkind Blød Lift, hvor både en løkke af tekstil, alt for løstsiddende knapper og kokosfyldet i madrassen kan skabe en kvælningsrisiko for barnet. Desuden sid­­der bærehankene så langt nede, at liften bliver ustabil, når du går med den.

”Alle disse sikkerhedsproblemer er der stillet krav til i den eksisterende standard for babylifte. Derfor bur­­de der slet ikke kunne være den slags problemer ved et produkt på markedet,” siger Helen Amundsen.

Efter at Naturkind er gjort bekendt med resultatet af vores undersøgelse, har de oplyst til os, at du kan få ombyttet den model af Naturkind Blød Lift, vi har kigget på, til en anden model, som ifølge producenten selv ikke har de samme sikkerhedsproblemer.

Stadig problemer med Najell

Sidste år konkluderede vi i vores undersøgelse af babynests, at designet af Najell SleepCarrier Vol. 2 ikke tager tilstrækkeligt hensyn til barnets sikkerhed, og netop Najell SleepCarrier Vol. 2 blev da også nævnt i forbindelse med flere af de 25 faldulykker med babyer, der blev indrapporteret til Sikkerhedsstyrelsen i 2023. Sikkerhedsstyrelsen startede derfor en undersøgelse af Najell Sleepcarrier, der os bekendt endnu ikke afgjort (april 2024).

Siden har det svenske firma sendt en ny model af den kombinerede babylift og babynest på markedet, og spørgsmålet er så, hvordan Najell SleepCarrier Vol. 3 har klaret sig i den nye undersøgelse?

”Undersøgelsen viser, at de ændringer, der er foretaget på den nye model af Najell SleepCarrier ikke ændrer væsentligt ved det forhold, at siderne ikke beskytter tilstrækkeligt til at sikre, at barnet ikke triller ud, medmindre siderne er helt lukkede. Dette fremgår fortsat ikke tydeligt af produktet. Vores konklusion vedrørende Najell SleepCarrier Vol. 3 er derfor den samme som for den foregående model, Vol. 2,” siger Stine Müller, testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk.

Najell oplyser, at babyliften lever op til sikkerhedsstandarden for babylifte, og at snorene i øvrigt ikke glider af sig selv i spænderne. 

Se resultatet af undersøgelsen af babylifte med bløde sider

Herunder kan du læse resultatet af vores undersøgelse af otte bløde babylifte. Du kan også læse, hvad producenterne siger om undersøgelsens resultater. 

Naturkind Blød Lift

Undersøgelsen fandt flere problemer med sikkerheden ved denne babylift. 

Produktet kan både bruges som lift og kørepose. Produktet har fået flere sikkerhedsanmærkninger end nogen af de andre produkter. Flere af sikkerhedsproblemerne er omfattet i standarden for babylifte.

Den anordning, der sidder i hovedenden af babyliften og som er beregnet til at sætte ned om rygstøtten på klapvognssædet, når den bruges som kørepose, har en løkke, der udgør en kvælningsrisiko for barnet.

En af knapperne til forlæderet røg for let af under gennemgangen, og er så lille, at barnet risikerer at blive kvalt i den.

Bærehankene er fæstnet for langt nede på siderne af liften, hvilket giver ustabilitet af liften.

Barnet har let adgang til fyldet i madrassen (kokos) via åbningen i fodenden samt åbningerne beregnet til klapvognsselen. Det udgør en kvælningsrisiko, hvis barnet piller små dele af madrassen.

Kvaliteten af liften fremstår ikke for god, fx gik velcrolukningen meget hurtigt løs.

Naturkind babylift med bløde sider

Najell SleepCarrier Vol 3

Undersøgelsen fandt flere problemer med sikkerheden ved denne babylift.

Produktet kan bruges som både lift, babynest, "bæresele" og tæppe. Vol 3 er ifølge Najell en opdateret version af vol 2, som vi tidligere har kigget på og fundet problemer med. 

Sidernes position indstilles med snore, så der er mange positioner fra helt lukket til helt åben. Siderne er så bløde og fleksible, at de ikke kan beskytte barnet fra at trille ud, medmindre de er strammet helt til. Der er ingen tydelig markering på produktet – fysisk eller visuelt - af hvornår snorene er spændt tilstrækkeligt til at sikre, at barnet ikke triller ud, og selvom snorene ikke glider af sig selv i spænderne, skal der ikke meget kraft til før det sker, så siderne bliver mindre spændt. Stropperne kan også glide i spænderne, så siderne bliver mindre spændt.

I manualen står der ud for funktionen som babylift, at siderne skal være lukket helt til ved brug. Dette gælder også, men står ikke nævnt for babynest funktionen. 

Der står i brugermanualen, at børnene skal sove mellem forældrenes hoveder, hvis de ligger i deres seng. Dette på trods af, at sundhedsmyndighederne ikke anbefaler forældre, at deres babyer sover sammen med dem.

Najell Sleep carrier kan også bruges med en bæresele, der ikke indgår direkte i denne undersøgelse. Bæreselen har dog været sat i forbindelse med en del af de ulykker med fald af babyer fra babyliften, som børnelæger tidligere har indrapporteret til Sikkerhedsstyrelsen. Der er ikke umiddelbart ændringer af bæreselen mellem vol 2 og vol 3, som vi vurderer ændrer væsentligt på sikkerheden ved brug af bæreselen. 

Najell SleepCarrier Vol 3

Easygrow FAVN 3-i-1 babylift

Undersøgelsen fandt flere problemer med sikkerheden ved denne babylift.

Produktet kan både bruges som lift og tæppe.

Sidernes position indstilles ved hjælp af spænder med justerbare stropper, så siderne har flere positioner fra helt lukket til helt åben.

Siderne er så fleksible, at de ikke forhindrer at barnet kan trille ud, medmindre de er strammet helt til. Der er dog ingen tydelig markering på produktet – fysisk eller visuelt - af, hvornår de er spændt tilstrækkeligt til at sikre, at barnet ikke triller ud, og selvom snorene ikke glider af sig selv i spænderne, skal der ikke meget kraft til før det sker, så siderne bliver mindre spændt. Stropperne kan også let glide i spænderne, så siderne bliver mindre spændt.

Der medfølger ingen instruktion/brugervejledning til produktet, og derfor står det heller ingen steder at siderne skal være helt lukkede for sikkert brug.

Easygrow FAVN 3-i-1 babylift

Filibabba Frida Swift Lift

Produktet kan både bruges som babylift og babynest.

Liften kommer med en rullemadras, der ligger løst i bunden af liften. Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du undgår alle overflødige løsdele som puder, ekstra tæpper og underlag mm., da løst tekstil udgør en kvælningsrisiko for de mindste børn.

Sidernes position indstilles vha. spænder med justerbare stropper i spændet, så siderne har mange positioner fra helt lukket til helt åben. 

Der står i manualen, at liften kun må bruges, når siderne er helt lukkede for at forhindre det lille barn fra at trille ud. Men der er ingen tydelig markering på selve produktet - fysisk eller visuelt - af, hvornår siderne er tilstrækkelig lukkede.

Babylift med bløde sider fra Filibaba

Copenhagen Colors "Den innovative babylift & legetæppe"

Produktet kan både bruges som lift og tæppe.

Sidernes position indstilles med snore, så der er mange positioner fra helt lukket til helt åben.

Der står i manualen, at liften kun må bruges, når siderne er helt lukkede for at forhindre det lille barn fra at trille ud. Men der er ingen tydelig markering på selve produktet - fysisk eller visuelt - af, hvornår siderne er tilstrækkelig lukkede.

Copenhagen Colors "Den innovative babylift & legetæppe"

Britax Römer Blød babylift

Produktet er udelukkende en babylift. 

Liften har plader i siderne, for at give stabilitet, og der medfølger yderligere to plader, som det dog ikke fremgår af vejledningen skal monteres i fod- og hovedende, da siderne ellers er så bløde, at de ikke kan forhindre barnet i at trille ud. 

Der er et fastmonteret overlæder på liften. Er det lukket, når barnet ligger i liften, er det med til at sikre, at barnet ikke så let kan falde ud. 

Manualen oplyser, at produktet er godkendt. Dette er misvisende, da ingen babyprodukter bliver godkendt af myndighederne eller tilsvarende instans, inden de kommer på markedet.

Babylift med bløde sider fra Römer

Liewood Amber babynest/lift 2-i-1

Undersøgelsen fandt ingen problemer med sikkerheden ved denne babylift.

Produktet kan bruges som lift samt som pusletæppe, hvor det kan åbnes op i fodenden. I hovedenden har den en lille kaleche. Liften er en af de kortere, men lang nok til aldersgruppen.

Fodenden og siderne i babyliften er enten helt åbne eller helt lukkede vha. spænder. Der er ingen indstillinger derimellem, og det er derfor tydeligt, hvornår liften er helt lukket og bedst beskytter barnet fra at trille ud.

Liewood Amber babynest/lift 2-i-1

BabyTrold Blød Lift

Undersøgelsen fandt ingen problemer med sikkerheden ved denne babylift.

Produktet kan både bruges som lift og kørepose. Bruges den som lift, skal sider og bund monteres, hvilket også står i manualen. Bruges den som kørepose, skal sider og bund tages ud. 

Der er et fastmonteret overlæder på liften/køreposen. Er det lukket, når barnet ligger i liften er det med til at sikre, at barnet ikke så let kan falde ud.

BabyTrold Blød Lift

Det siger producenterne

 • "Vores babylift lever op til kravene i den europæiske sikkerhedsstandard for babylifte, EN:1466, som senest er opdateret i 2023. 

  Den er gennemtestet af et eksternt laboratorie inden vi startede produktionen og ligeledes sender vi stikprøver fra produktionen til laboratoriet til tjek. 

  Der står i brugsanvisningen, at man skal stramme snørerne helt ind under brug. Derudover ved vi fra vores laboratorietest, at det grundet sidernes højde og udformning ikke påvirker liftens sikkerhed, hvis liften kun strammes til 90%.

  Selvom vi ingen rapporterede uheld har med vores babylift, så er vi i gang med at undersøge om vi kan forbedre den visuelle visning af, hvornår snørerne er strammet helt ind. 

  Dette er ikke et krav i sikkerhedsstandard EN:1466, der gælder for babylifte, men vi arbejder konstant for at gøre vores produkt endnu bedre og sikkert."

 • ”Hos Filibabba er børns sikkerhed naturligvis vores højeste prioritet. Vi holder os løbende opdateret med udviklingen inden for babyudstyr og sikkerhedsstandarder. I designet af Frida Swift Lift har vi taget udgangspunkt i den europæiske standard for babylifte, og liften inklusiv den ekstra madras er blevet testet og godkendt af et eksternt laboratorie. Ydermere har vi ikke modtaget nogen anmærkninger fra kunder vedrørende brugen af Frida Swift Lift.

  Den ekstra madras er tilføjet for at gøre rengøringen af produktet nemmere for forbrugeren. Da man ofte vil kunne nøjes med at vaske rullemadrassen, kan man spare den mere omfattende vask af hele produktet. Ønsker man ikke at bruge den tynde madras, kan den let fjernes, og under den findes en fast skummadras.

  Vi har valgt at prioritere lift-funktionen frem for legetæppe-funktionen. Derfor kan siderne ikke spændes helt ud og foldes ned. Klik-spænder, som bruges til justering, skal være klikket i, når produktet bæres."

 • "Easygrow har stort fokus på sikkerhet og det betyr mye for oss at produktene skal være sikre i bruk. Derfor vil vi på baggrund af jeres gennemgang af FAVN ver. 1 foretage noen endringer.

  Vi har satt i gang produksjon av «spennestoppere»  som enkelt kan festes på hvert bånd, for å forhindre enhver glidning av båndet som går gjennom spennene. Denne spennestopperen kan alle som har kjøpt FAVN få utdelt hos sin forhandler eller ved å kontakte oss på post@easygrow.no. På spennestopperne vil det også stå en tekst hvor man understreker at spennene må være maksimalt strammet før man bruker den som bærelift. Dette for å unngå feil bruk.

  Derudover vil vi som følge av de nye spennestopperne også oppdatere manualen og informere alle våre forhandlere i Danmark om denne oppdateringen.

  Vi vil også gjøre oppmerksom på at dere har gennemgået en utgående modell av FAVN. Vi har produsert en ny modell som heter FAVN ver.2 som lanseres dette år. 

  I denne nye modellen har vi gjort en rekke forbedringer. Det er blant annet en forbedret løsning på sideveggene som vil gjøre den meget stabil, uten å måtte stramme spennene maksimal."

 • ”Najell er det markedsførende brand indenfor babylifte med titusindvis af tilfredse kunder i Danmark, år efter år. Vi synes, det er positivt, at produkter løbende udvikles for at sikre overholdelse af sikkerhedsstandarder og opfordrer derfor til test og anmeldelser af Najell og markedet som helhed. For eksempel kommer der i løbet af sommeren 2024 en ny standard for babylifte, som Najell har udviklet det nyligt lancerede produkt SleepCarrier X efter.

  Najell er ikke enig i påstanden fra Forbrugerrådet Tænk om, at snorene kan glide, så langsiderne bliver mindre spændte, da det er noget, der er testet i standarden EN1466, som SleepCarrier vol.3 er godkendt efter. Najell har ikke modtaget nogen dokumentation for, hvordan Tænk er kommet frem til, at kortsiderne kan åbnes, og stiller sig stærkt tvivlende over for denne information. En voksen kan åbne snorelåsene på de korte sider for at folde SleepCarrieren ud til et legetæppe eller en puslehynde på en plan overflade, og det er en af fordelene ved produktet. Hvis produktet bruges som babylift, skal siderne være lukkede, hvilket gøres ved at stramme snorelåsene på de korte sider. Ifølge standarden EN1466 må babylifte ikke bruges til et barn, der selv kan rulle eller sidde op, hvilket også fremgår af brugermanualen. 

  Til sidst påpeger vi, at Najell ikke tager stilling til, hvor børn skal sove. Hvis forældre vælger at sove sammen med sit barn, på trods af sundhedsmyndighedernes anbefaling, oplyser Najell i brugermanualen, hvilken måde Najell mener er bedst.  Najell har tillid til, at forældre selv tager gode og sikre valg for deres børn, og ønsker ikke at gå ind og forbyde.”

 • Forbrugerrådet Tænk har testet vores gamle model af en blød babylift.

  Efterfølgeren er velegnet til vores nuværende LUX EVO og IDA barnevognsmodeller. Den kan kun bruges som en babylift og ikke som kørepose. De punkter, Forbrugerrådet Tænk har kritiseret ved den gamle Naturkind bløde babylift, findes ikke i vores nuværende babylift.

  Vores nye produkt har følgende ændringer:

  • Tekstilklappen i  hovedenden af liften er ikke længere til stede, da produktet ikke kan bruges som kørepose.
  • Træknapperne er ikke længere til stede, da produktet ikke kan bruges som fodpose. Der er nu trykknapper i denne position.
  • Der er ikke længere åbninger direkte ind til madrasfyldet. Da produktet ikke længere kan bruges som kørepose har det heller ikke åbningerne til selen og der er nu en gennemgående velcrolukning i fodenden. 

  Hvis en kunde har den tidligere model, tilbyder vi en gratis opdatering til den nuværende model.

Gode råd til brug af bløde babylifte

Få sikkerhedseksperternes råd til, hvordan du skal bruge babylifte med bløde sider.

 • Luk siderne helt til, når dit barn ligger i liften.

 • Er der en sikkerhedsstrop til at samle bærehåndtagene med, når du skal bære liften, er det en god ide som en ekstra sikkerhed at bruge denne for at undgå, at det ene håndtag glider ud af dine hænder, og barnet dermed falder ud af liften.

 • Sørg altid for, at bærehåndtagene ligger uden for liften, når dit barn ligger i liften, og du ikke bruger hankene til at bære den i. Er der en lomme på siden, er det en god ide at pakke hankene ned i denne.

 • Brug kun babyliften, så længe dit barn ikke selv kan trille eller sidde.

 • Brug ikke babyliften til samsovning i din seng.

 • Læg ikke løsdele som fx bamser og puder ned til barnet i liften, og vær opmærksom på at holde barnet fri af dyner og andet tekstil, så det ikke kommer over hovedet på barnet.

 • Medfølger der plader til siderne på liften, er det vigtigt kun at bruge liften med pladerne monteret.

 • Er der et fastmonteret forlæder på babyliften, kan det give ekstra sikkerhed for, at barnet ikke triller ud af liften.