Mobilforbrug på rejsen uden for EU kan blive dyrt – selv med mobilen i tasken
Mobilbrug uden for EU kan blive dyrt – også selvom du ikke aktivt bruger telefonen. Kender du ikke vilkårene for udlandstelefoni, risikerer du en ubehagelig regning.

Når du tager på en flyrejse, går der nok ikke mange minutter, fra flyet lander på destinationen, til du slår flyfunktionen på mobilen fra, og det tikker ind med SMS’er med taksterne for at bruge telefonen i det land, du nu befinder dig i.
Er du inden for EU’s grænser, har dit abonnement en datapakke, der kan bruges i andre EU-lande, men rejser du uden for EU, bliver det lynhurtigt en dyr fornøjelse at bruge mobilen med dit danske simkort og uden det rette abonnement.
Er du ikke dækket af et udlandsabonnement, kan det koste flere hundrede kroner at bruge internettet, selv kortvarigt, og priserne for både at ringe op og modtage opkald kan let have en minutpris på mellem ti og 20 kroner eller endnu mere.
Selv hvis du ikke aktivt bruger din mobil, bruger telefonen stadig helt automatisk data på opdateringer fra apps, der automatisk opdateres i baggrunden, eller begynder at tjekke, om du har fået nye beskeder eller notifikationer.
“Det skal være meget tydeligt for forbrugerne, at det kan koste penge bare at have deres telefon liggende i tasken, så snart flyfunktion er slået fra. Og det mener jeg generelt ikke, at danske teleselskaber gør nok for at informere deres kunder om,” siger forbrugerpolitisk seniorrådgiver Christian Sand i Forbrugerrådet Tænk.
Hvor meget data bruger du på en email?
Selvom det er godt, at teleselskaberne gør deres kunder opmærksomme på priserne, er en simpel SMS med takster for roaming ikke umiddelbart den bedste løsning til at spare forbrugerne for unødig høje regninger, mener Christian Sand.
Det er nemlig ikke sikkert, du selv ved eller kan gennemskue, hvor meget data du bruger ved fx at benytte Google Maps eller tjekke en e-mail.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Sådan får du en mindre klima- og miljøbelastende ferie
Uanset om ferien holdes i Danmark eller i udlandet, er der noget, du selv kan gøre, for at netop din ferie bliver mindre klima- og miljøbelastende.

Ferie: Sådan får du den billigste valuta
Gebyrer kan koste dig dyrt, når du hæver og veksler penge i udlandet. Se, hvilken løsning er den billigste for dig, når du skal bruge udenlandsk valuta på rejsen.

Det blå EU-sygesikringsbevis: Er du altid dækket?
Det blå sygesikringskort sikrer, at du får dækket udgifter, hvis du bliver syg på rejser i EU-lande. Men husker du også alt det, kortet ikke dækker?