Virker Myggelamper, myggearmbånd og olier med citronella mod myg?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Virker myggelamper, myggearmbånd og andre alternativer?

Myggelamper, apps og armbånd med højfrekvente lyde og halskæder med æteriske olier er alternativer til myggespray. Men har de en effekt mod myggestik?

Trine Brøndsted og Stine Müller · Foto: Getty Images · 27. maj 2024
alternative myggemidler t - par ved bål

Vil du skræmme myggene væk og undgå myggestik uden at skulle smøre dig ind i myggespray, så lover alternative myggemidler som myggelys, myggefangere, armbånd og apps at de kan klare opgaven – men kan de det?

Vi har i forbrugerrådet Tænk testet myggemidler. I vores myggespray test tester vi typisk de klassiske myggespray. Men i 2024 har vi også testet et armbånd, der udsender lyde og myggeolie med æteriske olier. Vi har tidligere testet alternativer som apps til telefonen og myggearmbånd, der udsender duft. Vores franske søsterorganisation, UFC-Que Choisir har testet flere andre alternativer, som vi også har taget med i denne oversigt

Her kan du læse hvad vi og de fandt ud af, når vi ser på

  • Æteriske olier
  • Myggearmbånd der udsender duft
  • Myggeapps og armbånd der udsender lyd
  • Myggeplastre og myggeklistermærker
  • Myggelamper med lys og lyd
  • Myggefælder
  • Myggehalskæder

Myggemidler skal være godkendt

Myggemidler som myggespray og -olier er kemiske afskrækningsmidler mod insekter og kaldes også for biocider. Biocider skal være godkendt af myndighederne for at være på det danske marked.

Det betyder, at for at lave myggesprays af fx æteriske olier eller insektgift, så skal man have midlet godkendt, før man må sende det i handlen.

Tidligere var der ingen myggemidler med biocidet DEET, der var godkendt i Danmark og derfor kunne man ikke købe myggespray med det aktive stof i. Det er nu lovligt, og der findes i dag mange myggemidler baseret på DEET på det danske marked.

I vores test har vi undersøgt en æterisk olie, der markedsføres som et afskrækningsmiddel, men som ikke er godkendt som biocid, og som vi derfor ikke mener bør være på markedet. 

Flere typer myggemidler virker ikke

Hvad sker der når forsøgspersoner, bliver udsat for myg, og det eneste værn er alternative myggemidler? I rigtig mange tilfælde bliver de bidt.

Vil du læse hele artiklen om myggemidler?

Login her eller få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Få adgang i et helt år for kun 695 kr. (svarer til 58 kr. om måneden).

Allerede medlem?