Industrien bruger millioner på lobbyisme
Industrivirksomhederne bruger mange flere penge på lobbyisme end forbrugerorganisationerne – simpelthen fordi de har flere penge, siger eksperter.
Den europæiske kemikalieindustri er flittige besøgende hos beslutningstagerne i Bruxelles. Siden 2014 har Big Toxics – som kemikalieindustrien også kaldes af kritikere – fået udstedt 495 adgangspas til Europa-Parlamentet, og der er blevet holdt 249 møder med medlemmer af EU-Kommissionen på allerhøjeste niveau.
Det ved vi, fordi møderne er registreret i EU’s åbenhedsregister, hvor lobbyisters møder med medlemmer og ansatte i Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen skal noteres. Her skal alle virksomheder, organisationer og andre bl.a. oplyse, hvilke interesser de arbejder for, og hvor mange penge de bruger på interessevaretagelsen. Derfor ved vi også, at kemikalieindustrien i 2022 brugte 250 millioner kroner på at påvirke beslutningstagerne i EU. Det er i hvert fald, hvad der er noteret i registeret.
Til sammenligning havde BEUC – den europæiske forbrugerorganisation, som bl.a. Forbrugerrådet Tænk er medlem af – samme år et udgiftsbudget på knap 47 millioner kroner, men disse penge blev brugt til at dække alle omkostningerne inden for samtlige af de mange forskellige indsatsområder, som BEUC kæmper på på vegne af EU-borgerne, dvs. digitale rettigheder, bæredygtighed, finans og energi blandt meget andet.
BEUC har blot en enkelt ansat, som er 100 procent dedikeret til at kæmpe forbrugernes sag på kemikalieområdet. Han er dansker og hedder Pelle Moos.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
“PFOA-frie" stegepander er vildledende markedsføring
Nu slår Forbrugerombudsmanden fast, at virksomheder ikke må markedsføre stegepander med at være fri for de allerede ulovlige fluorstoffer.
Undgå PFAS i imprægneringsmidler
Imprægneringssprays kan indeholde PFAS, også kaldet fluorstoffer, der er problematiske for miljø og sundhed. Se, hvilke sprays du skal undgå her.
Disse cykelolier er uden PFAS
Vi har testet 27 olier til cykelkæden for de uønskede kemikalier PFAS. Vi har fundet 13 kædeolier uden PFAS. Se dem her.