Eltandbørste eller almindelig tandbørste: Hvilken er bedst?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Skal tandbørsten være med eller uden el?

Det er vigtigt at børste tænder, men skal du vælge en almindelig eller en elektrisk tandbørste? Hvilken tandbørste er bedst til at få dine tænder rene? Få hjælp her.

Line Lindgren Rathsach · Foto: Getty Images · 24. juli 2024
Hvad er forskellen på elektrisk tandbørste og almindelig tandbørste

Ifølge Tandlægeforeningen kan begge typer af tandbørster rengøre dine tænder tilfredsstillende. Du kan derfor trygt bruge både den manuelle og den elektriske tandbørste.

Du sparer ikke tid på at børste tænder med en elektrisk tandbørste. Tænderne skal børstes i to minutter, og det kan være nødvendigt at supplere med tandtråd, uanset hvilken løsning du vælger.

Elektriske tandbørster beskytter dog dit tandkød og dine tænder mere effektivt, fx mod huller i tænderne. Vælg den løsning, du foretrækker, eller spørg din tandlæge til råds.

Vi har testet elektriske tandbørster og tandbørstehoveder og samlet vores viden om fordelene ved de forskellige typer tandbørster her.

Elektriske tandbørster er mere effektive

Fordelen ved en elektrisk tandbørste er, at den laver alle bevægelserne for dig, så du kun skal sørge for at bevæge eltandbørsten rundt mellem tænderne. Tandbørstningen bliver derfor mere korrekt og ensformig.

En eltandbørste gør også tandbørstningen mere dybdegående, så du forebygger plak og bakteriebelægninger på tænderne.

Endelig kan timeren i tandbørsten hjælpe med til, at du rent faktisk børster tænderne de to minutter, som det anbefales.

Skal du købe en elektrisk tandbørste, kan du finde flere gode valg til forskellige priser i vores test.

Læg mærke til driftstiden

Batteriet holder ikke lige længe på eltandbørster. Det viser vores test.

Oplader du ikke tandbørsten mellem hver børstning, er driftstiden værd at lægge mærke til.

I vores test kan du tjekke brugstid på en opladning for hver enkelt eltandbørste. Brugstiden indgår også i den samlede bedømmelse af de elektriske tandbørster.

Husk korrekte børstebevægelser

Eltandbørsten børster automatisk med de korrekte roterende, vibrerende eller pulserende bevægelser. Mange elektriske tandbørster varsler dig også, hvis du børster for hårdt.

Bruger du en almindelig tandbørste, skal du selv sørge for at bruge de rigtige børstebevægelser.

Eltandbørsten kan derfor være en fordel for mennesker med dårlig finmotorik, fx børn eller folk med nedsat styrke i skuldre eller arme.

Den snurrende fornemmelse fra den elektriske tandbørste kan få nogle til at foretrække den manuelle løsning.

Almindelige tandbørster er bedre for miljøet

En manuel tandbørste børster dine tænder fint rene, når du sørger for at børste tænderne rigtigt.

Den almindelige tandbørste er også mindre miljøbelastende både i produktionen og når du bruger den end en elektrisk tandbørste med batteri.

Husk, at din elektriske tandbørste skal smides ud som elektronik, så materialerne kan genvindes. Den almindelige tandbørste skal i restaffald ligesom børstehovederne.