Her er den billigste måde at veksle penge til ferien
Gå til hovedindhold

Veksle penge eller hæve i udlandet? Sådan vælger du rigtigt

Gebyrer kan koste dig dyrt, når du hæver og veksler penge i udlandet. Se, hvilken løsning er den billigste for dig, når du skal bruge udenlandsk valuta på rejsen.

Lindi Winkel og Rolf Høymann Olsen · Foto: Getty Images · 30. juni 2025
Kvinde på ferie kigger efter udenlandsk valuta

Når du rejser til udlandet, har du ofte brug for kontanter i euro, dollars eller en anden lokal valuta. Men hvad er billigst: at hæve kontanter i udlandet, veksle dem hjemmefra – eller bare betale med kort? 

Her får du overblikket og de bedste råd til, hvordan du undgår unødvendige gebyrer og får mest valuta for pengene på din ferie.

Hvad koster det at hæve og veksle valuta?

Uanset, om du er i Danmark eller på ferie i udlandet, koster det dig penge at veksle og hæve valuta. Prisen varierer fra bank til bank og fra vekselbureau til vekselbureau.

Den afhænger typisk af tre ting:

  • Vekselkursen - det vil sige prisen for den valuta, du veksler til
  • Vekselgebyr eller hævegebyr - det vil sige det beløb, som banken eller vekselbureauet tager i gebyr for at veksle for dig
  • Beløbets størrelse

Vekselgebyret eller hævegebyret er altid det samme, uanset hvor mange penge du veksler eller hæver. Hæver du et lille beløb, fylder vekselgebyret mere, end hvis du hæver et stort beløb. Derfor: Hæv derfor så få gange som muligt.

Skal du hæve penge i udlandet? Så vær opmærksom på, hvor du gør det

Du kan både bruge hæveautomater, der tilhører banker, og hæveautomater, som drives af private virksomheder. Bankernes hæveautomater er som regel billigst at bruge. Til gengæld kan de dyre, private hæveautomater nogle steder have overtaget bankernes gamle placeringer – så det er ikke altid til at se, hvem der står bag. Tjek derfor altid, hvem der ejer hæveautomaten, før du hæver penge – det kan spare dig for unødvendige gebyrer.

På ferien: Betal altid i lokal valuta i udlandet

Betaler du med kort i en butik, restaurant eller hæver du kontanter i en hæveautomat i udlandet, vil du sikkert blive spurgt, om du vil betale eller hæve i danske kroner eller i den lokale valuta.

Du skal altid vælge den lokale valuta, for det er den billigste løsning for dig.

Vælger du at hæve eller betale i danske kroner i udlandet, sker det nemlig til en vekselkurs, der er højere end normalt – i nogle tilfælde helt op til 35 procent højere.

Inden ferien: Vil du hæve valuta hjemmefra?

Veksler eller hæver du penge hjemmefra for at have kontanter til de mest nødvendige ting i starten af ferien? Så skal du altid tjekke både vekselkursen og gebyret.

Kan du veksle penge i din bank uden at betale gebyr, fordi du tilhører en bestemt kundegruppe? Så er det billigere at hæve de mest udbredte valutaer i din bank.

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?