Myggespray og myggemidler - Disse er bedst i test
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse myggespray er de bedste i test

De bedste myggespray beskytter dig effektivt mod myg i lang tid, men de må dog ikke bruges til børn under 13 år.

Trine Brøndsted og Stine Müller · Foto: Getty Images · 27. maj 2024
Disse myggespray er Bedst i Test - myg på arm

Holder du ferie under varmere himmelstrøg, kan det være en god ide at beskytte dig mod myg, som kan smitte dig med sygdom. Tigermyggen, som bl.a. lever i Sydøstasien og Sydeuropa, kan fx sprede sygdomme som dengue-feber, zika- og chikungunya-virus.

Sådan har vi testet myggemidlerne

Vi har derfor testet myggespray for at se, hvor godt de beskytter mod tigermyggen. Testresultaterne kan godt overføres til fx husmyg, som lever i Danmark.

Testen er foregået ved, at testpersoner med jævne mellemrum har stukket en arm indsmurt i myggespray ind i en kasse med 150 sultne hunmyg, hvorefter det registreres, hvornår første bid kommer. Formålet med testen er at undersøge, hvor længe de forskellige myggemidler virker.

Hvordan virker myggespray?

De fleste myggemidler er kemiske produkter, som maskerer kroppens lugte eller nedsætter myggens evne til at opfatte dem, så myggen flyver videre. Det er dog kun de indsmurte områder på kroppen, som myggene holder sig væk fra.

Myggemidler er biocider, som skal være godkendt af Miljøstyrelsen for at blive solgt på det danske marked. De fleste af de testede myggemidler indeholder aktivstofferne DEET, Icaridin eller Eucalyptus citriodora oil. Produkter med DEET var indtil 2019 ulovlige at sælge i Danmark, men nu er flere midler med DEET godkendt. 

Vær opmærksom på bivirkninger

Myggespray kan indeholde stoffer, der irriterer øjnene og huden. Myggemidlerne kan desuden indeholde duftstoffer, der kan give allergi. Derfor skal alle myggemidler bruges med omtanke og kun, hvor det er nødvendigt.

Ikke alle myggemidler er gode for børn

Flere af de testede myggemidler indeholder DEET og må ikke bruges til børn under 13 eller 2 år. Der er også myggemidler, der ikke må bruges af gravide.

Husk altid at følge anvisningerne for, hvordan myggemidlerne skal bruges.

Disse myggespray er gode valg

Skal du rejse til områder, hvor myggene udgør en smitterisiko, anbefaler vi myggemidler, med en høj koncentration af DEET. Nedenfor er listet nogle af disse myggespray. Men vær opmærksom på, at produktet kan give irritation og ikke bør bruges til selv større børn og gravide.

Vil du læse hele artiklen om myggemidler?

Login her eller få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Få adgang i et helt år for kun 695 kr. (svarer til 58 kr. om måneden).

Allerede medlem?