Det skal du vide om ultraforarbejdet mad
Er du også forvirret over, hvad ultraforarbejdet mad egentlig dækker over – og hvilke fødevarer du kan vælge på hylderne uden at være bekymret for din sundhed? Her giver vi et indblik i begrebet og diskussionen om ultraforarbejdede fødevarer.

Hvorfor er det vigtigt for dig?
Ultraforarbejdet mad kan påvirke din sundhed på andre måder end bare sukker, fedt og salt. Kend begrebet – så kan du vælge klogere i supermarkedet.
”Spis mad med fuldkorn”, og ”Spis mindre af det søde, salte og fede”. Sådan lyder bare to af de officielle kostråd, men nu er der kommet et nyt fænomen, du som forbruger skal forholde dig til – nemlig ultraforarbejdet mad.
Hvad dækker begrebet egentlig over, og hvordan navigerer du i denne nye jungle af kostråd? Få svaret her.
Hvad er ultraforarbejdet mad?
”Begrebet ultraforarbejdet mad kommer fra den såkaldte NOVA-klassifikation, der deler fødevarer op efter deres grad af industriforarbejdning. Vi har jo forarbejdet vores mad i hundredvis af år, fx er fødevarer som ost eller sardiner i olie forarbejdet mad, men ultraforarbejdet mad dækker over produkter, som er industrielt fremstillede på en måde, du ikke kan gøre hjemme i dit eget køkken. Produkterne indeholder også ofte en række ekstra ingredienser som fx farvestoffer, emulgatorer, sødemidler og fortykningsmidler.” Det fortæller Anne Tjønneland, professor, kostforsker og overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.
Vi mangler stadig meget forskningsdata, men vi har allerede nok til at sige, at vi skal tage det her alvorligt. Anne Tjønneland Professor, kostforsker og overlæge hos Kræftens Bekæmpelse
Selvom NOVA-klassifikationen og ultraforarbejdet mad ikke direkte angiver, hvad der er sundt eller ej, mener en række forskere alligevel, at ultraforarbejdet mad kan have en stor betydning for vores sundhed, og produkterne bliver kædet sammen med alt fra overvægt og type 2-diabetes til hjerte-kar-sygdomme og tarmkræft.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Det skal du vide om protein
Protein er vigtigt for kroppen. Men hvor meget skal du have? Og kan du blive snydt af mad, der lyver sig sund ved at fremhæve proteinindholdet?

Det skal du vide om chiafrø
Chiafrø er en populær vare på det danske marked, og frøene får meget omtale for deres sundhedsmæssige fordele. Men hvad indeholder chiafrø egentlig?

Pas på saltindholdet i din mad
Salt er usundt i store mængder, og det er svært at undgå. Der er tilsat salt i det meste forarbejdede mad, du kan købe. Se hvor vi har fundet skjulte saltfælder.