Gå til hovedindhold

Det skal du vide om ultraforarbejdet mad

Er du også forvirret over, hvad ultraforarbejdet mad egentlig dækker over – og hvilke fødevarer du kan vælge på hylderne uden at være bekymret for din sundhed? Her giver vi et indblik i begrebet og diskussionen om ultraforarbejdede fødevarer.

Stina Askholm Mellerup · 19. august 2025
Ultraforarbejdede fødevarer som færdigretter, margarine, yoghurt, sodavand, bacon, spegepølse, kiks og muslibarer.

Lyt til artiklen

Hvorfor er det vigtigt for dig?

Ultraforarbejdet mad kan påvirke din sundhed på andre måder end bare sukker, fedt og salt. Kend begrebet – så kan du vælge klogere i supermarkedet.

”Spis mad med fuldkorn”, og ”Spis mindre af det søde, salte og fede”. Sådan lyder bare to af de officielle kostråd, men nu er der kommet et nyt fænomen, du som forbruger skal forholde dig til – nemlig ultraforarbejdet mad.

Hvad dækker begrebet egentlig over, og hvordan navigerer du i denne nye jungle af kostråd? Få svaret her.

Hvad er ultraforarbejdet mad?

”Begrebet ultraforarbejdet mad kommer fra den såkaldte NOVA-klassifikation, der deler fødevarer op efter deres grad af industriforarbejdning. Vi har jo forarbejdet vores mad i hundredvis af år, fx er fødevarer som ost eller sardiner i olie forarbejdet mad, men ultraforarbejdet mad dækker over produkter, som er industrielt fremstillede på en måde, du ikke kan gøre hjemme i dit eget køkken. Produkterne indeholder også ofte en række ekstra ingredienser som fx farvestoffer, emulgatorer, sødemidler og fortykningsmidler.” Det fortæller Anne Tjønneland, professor, kostforsker og overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Vi mangler stadig meget forskningsdata, men vi har allerede nok til at sige, at vi skal tage det her alvorligt. Anne Tjønneland Professor, kostforsker og overlæge hos Kræftens Bekæmpelse

Selvom NOVA-klassifikationen og ultraforarbejdet mad ikke direkte angiver, hvad der er sundt eller ej, mener en række forskere alligevel, at ultraforarbejdet mad kan have en stor betydning for vores sundhed, og produkterne bliver kædet sammen med alt fra overvægt og type 2-diabetes til hjerte-kar-sygdomme og tarmkræft. 

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?