Din elcykel kan være ulovlig – uden du ved det
Kan din elcykel indstilles til at køre hurtigere end 25 km/t, er den ulovlig på offentlige veje, uanset om du rent faktisk ændrer på indstillingerne eller ej. Det sikreste er helt at stoppe med at køre på den – både for din pengepung og for din sikkerhed.

Har du købt en elcykel og efterfølgende opdaget, at den er ulovlig? Så bør du sætte den i kælderen eller sende den retur til forhandleren, lyder rådet fra Jakob Bøving Arendt, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.
”Jeg vil på det kraftigste anbefale, at du stopper med at køre på den, og at du ikke sælger den videre til andre gennem fx Den Blå Avis,” uddyber han.
Reglerne for elcykler
-
En elcykel må højst kunne køre 6 km/t, uden at du træder i pedalerne samtidig.
-
Motorens effekt må højst være på 250 W og må ikke kunne justeres til at have en højere effekt.
-
Motoren skal slå fra, når cyklen når op på en hastighed på 25 km/t, mens du træder i pedalerne.
Ulovlige elcykler er et stigende problem, oplyser både Rådet for Sikker Trafik og politiet – og ofte har folk købt dem ganske uvidende om, at de faktisk ikke må køre i trafikken. Det kan fx være, at du har købt en elcykel og først efterfølgende læser langt nede i specifikationerne, at cyklens indstillinger nemt kan ændres, så cyklen kan køre hurtigere end 25 km/t.
”Ifølge færdselsloven bliver disse elcykler kategoriseret som knallerter, men de er ikke typegodkendt som knallerter. Derfor er de ulovlige at køre på i trafikken,” fortæller Jakob Bøving Arendt.
Du kan få pengene tilbage
Det er mildest talt problematisk, hvis du som forbruger ikke bliver gjort tydeligt opmærksom på, at den elcykel, du køber, er ulovlig at bruge i trafikken, siger seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Helen Amundsen. Det stiller dig både rigtig dårligt som forbruger og strider imod reglerne.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Disse elcykler er Bedst i Test
Elcykler er dyre, men ikke alle er lige gode. Se hvilke 11 elcykler, der bliver Bedst i Test og få gode råd til at undgå et dyrt fejlkøb

10 ting du skal tjekke inden du køber elcykel
Elcykler adskiller sig fra almindelige cykler på en række centrale områder. Undgå dyre fejlkøb ved at tjekke disse ti detaljer, før du køber din elcykel.

Sådan passer du på din elcykel
Elcyklen skal passes som en cykel, men der er ting ved elcyklen, som kræver særlig opmærksomhed.