Sådan sparer du vand og strøm, når du vasker op
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan sparer du vand og strøm, når du vasker op

Opvaskemaskiner bruger mindre vand og energi, hvis du bruger den rigtigt. Sådan sparer du både på pengene og miljøbelastningen.

Camilla Gaarder · Foto: Getty Images · 15. juni 2022
opvaskemaskine renser

Opvask er for de fleste en daglig huspligt. Men hvordan sparer du mest på vandet og pengepungen? Er det bedst at skylle af, før du sætter servicet i opvaskemaskinen og og er opvask i hånden mere energibesparende?

Bruger opvaskemaskinen mindre vand end opvask i hånden?

Vasker du op i hånden under rindende vand, bruger du helt op til 720 liter vand, hvis tager en opvask svarende til en fyldt opvaskemaskine, som typisk svarer til 12 kuverter. Nye, energivenlige opvaskemaskiner bruger derimod helt ned til 10 liter vand per opvask.

Tallene herunder stammer fra en engelsk undersøgelse af 150 familiers opvaskevaner, og tallene derefter beregnet i samarbejde med Københavns Energi i 2011.

vandforbrug_opvask

Opvaskemaskinen er altså den mest effektive måde at vaske op. Men selv med en opvaskemaskine er der stadig penge og energi at spare.

Spar endnu mere på vandet og pengepungen med disse tips.

Vælg energivenligt, og spar flere hundrede kroner

Opvaskemaskiners energi- og vandforbrug afhænger af maskinens alder.

Ældre opvaskemaskiner bruger omkring 20 liter vand per opvask, når de vasker på et 65 grader-program. Det koster cirka 1.650 kroner i vand og el om året, hvis den kører en daglig opvask på 12 kuverter.

Nyere opvaskemaskiner er alle kendetegnet ved, at de fleste bruger meget lidt vand til en opvask på eco-programmet. Nogle nyere opvaskemaskiner bruger så lidt som 10 liter vand per opvask, når de vasker ved 50 grader. Det koster kun cirka 850 kroner i vand og el.

Skyl ikke af

Du skal fjerne grove madrester , før du sætter tallerkner og bestik i opvaskemaskinen. Du behøver ikke skylle servicet af. Moderne opvaskemaskiner klarer opvasken alligevel, og du sparer både vand og tid, hvis du undlader at skylle af.

Hold opvaskemaskinen lukket – også når den ikke kører. På den måde sørger du for, at der er en vis fugtighed i maskinen, så madrester ikke tørrer ind. Så kan maskinen få dine ting rene, selv hvis der går et par dage, før du vasker op igen.

Vælg et program med forskyl, hvis det er nødvendigt. Maskinen bruger mindre vand på at skylle servicet, end du gør, hvis du skyller det af i hånden.

Fyld maskinen helt op

Fyld opvaskemaskinen helt op, inden du sætter den i gang. Så sparer du vand og strøm, fordi du vasker op færre gange.

"Elektronisk mængdekontrol" er en funktion, du kan finde i flere nyere vaskemaskiner. Det betyder, at opvaskemaskinen bruger mindre vand, hvis du ikke fylder maskinen helt. Det er dog stadig mest energivenligt at fylde opvaskeren helt.

Skru ned for temperaturen

Programmer med lavere temperaturer bruger mindre strøm. Til gengæld bruger maskinens quick-program ofte mere vand og strøm, end man regner med.

Skruer du temperaturen ned fra 65 til 55 eller 50 grader, sparer du strøm.

Spareprogrammet vasker ofte dit service lige så rent som de programmer, der bruger mere energi. Det tager bare længere tid. Så tjek, om din opvaskemaskine har et eco-program og sæt eventuelt maskinen over om aftenen - så kan du tømme maskinen om morgenen.