Cykelanhænger til dit barn - det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du vide før du køber cykelanhænger

Barnet skal sidde godt i cykelanhængeren og sikkerheden skal være i top. Få gode råd til, hvad du skal se efter, når du køber en cykelanhænger.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 27. august 2024
Cykelanhænger - tips til sikker brug

Fotokredit: iStock

En cykelanhænger er en god og fleksibel løsning, hvis du selv ønsker at fortsætte på cyklen til arbejde, når du har afleveret dit barn i daginstitution eller lignende.

Cykelanhængeren kan desuden kobles til og fra cyklen, og kan derfor deles af flere voksne.

Men inden du køber en cykelanhænger, skal du gøre dig nogle overvejelser.

Hvor stor skal cykelanhængeren være, og hvor meget udstyr har du brug for? 

Test af cykelanhængere

Vi tester cykelanhængere og på baggrund af vores test, kommer vi her med en række gode råd, til hvad du skal være opmærksom på før du køber en cykelanhænger

Tjek at cykelanhængeren er stor nok

Lad dit barn prøve cykelanhængeren – også med cykelhjelm på. Så er du sikker på, at der er plads i kabinen.

Kabinen i flere cykelanhængere giver ikke altid plads til et barn i femårsalderen. Forventer du at bruge anhængeren til større børn, er det måske en god idé at "låne" et ældre barn i din omgangskreds, og lad barnet komme med og prøvesidde – også med cykelhjelm.

Undersøg også om der er plads til bagage som fx rygsæk og et indkøbsnet - også uden at det forringer siddepladsen væsentligt.

Passer cykelanhængeren til din cykel - og bil?

Tag den/de cykler med, der skal trække vognen.

På den måde kan du sikre dig, at koblingsbeslaget passer til cyklen, hvilket ikke nødvendigvis altid er tilfældet.

Koblingen til cyklen skal være robust og nem at bruge. Anhængeren skal have en sikkerhedsline, så anhængeren ikke falder af, hvis koblingen svigter.

Sammenklapning kan være vigtigt, hvis du har brug for at kunne tage anhængeren med i bilen eller toget. Tag eventuelt bilen med ned til forretningen for at være sikker på, at den let kan lægges i bagagerummet.

Spørg efter ekstraudstyr

Det er ikke altid at ekstraudstyr som regnslag, gå- eller løbevognshjul, ekstra reflekser og lygter følger med i købet.

Nogle anhængere sælges komplet med alt udstyr, mens andre sælges i en mere skrabet udgave, hvor en del af udstyret skal købes separat. Undersøg, hvad de forskellige priser dækker over, før du begynder at sammenligne.

Tjek reflekser og bremser

Der skal være gule reflekser på hver side af anhængeren eller en gul refleks i hvert hjul. Foran skal der mindst være to hvide reflekser og bagpå to røde.

Se efter om anhængeren har en bremse, der bremser på aksen, frem for at bremse direkte på dækket. Bremser, der bremser direkte på dækket, giver et unødvendigt slid, når vognen skal parkeres.

Tjek at standarderne overholdes

Den europæiske sikkerhedsstandard for cykelanhængere til transport af børn hedder EN 15918. Kan anhængeren også bruges som gå-eller løbevogn bør den også opfylde den europæiske sikkerhedsstandard for klapvogne EN:1888.

Spørg i butikken, hvis du er i tvivl

Sådan er reglerne for cykelanhængere:

  • Føreren af en cykel med cykelanhænger skal være fyldt 15 år.
  • Du må have max 2 børn i en cykelanhænger
  • Alle børn skal være fastspændte.
  • Totalvægten for en anhænger med personer og bagage må ikke overstige 60 kg.
  • Hvis du vil køre med mere end 60 kg, skal anhængeren have en påløbsbremse.
  • Den samlede længde på cykel og anhænger må ikke overstige 3,5 meter.
  • Bredden må ikke overstige 1 meter.
  • Hjulene på en cykelanhænger skal altid være afskærmede, så børnene i anhængeren ikke får fingrene eller fødderne ind i hjulene.

Sådan bruger du cykelanhængeren sikkert

Hvis du har en cykelanhænger, er det selvfølgelig vigtigt at både du og børnene i anhængeren er så sikre som muligt

1. Prøvekør cykelanhængeren uden børn

Kør et par prøveture med anhængeren uden barn, inden du begiver dig ud i trafikken med guldklumpen ombord. Fyld vognen med anden tilsvarende vægt. Øv dig især i at bremse og dreje, og væn dig til, at du fylder betydeligt mere i bredden.

2. Placér barnet korrekt

Placér barnet i midten af sædet, hvis der kun sidder et - alternativt i den modsatte side af tilkoblingen. Anhængeren bliver mere ustabil, hvis barnet sidder i samme side som koblingsstangen.

3. Husk sele og cykelhjelm

Spænd altid barnet fast i selen.

Brug altid cykelhjelm til både chauffør og passagerer. Selv om barnet ikke bliver direkte ramt, hvis I bliver påkørt, giver anhængeren minimal beskyttelse og kan i øvrigt vælte

4. Afskærm kabinen og beskyt børnene

Luk som minimum altid myggenettet, når du kører med børn i anhængeren. På den måde undgår du, at der bliver slynget småsten og lignende ind til barnet.

5. Husk vægten

Totalvægten for en anhænger med personer og bagage må højst være 60 kg. Vil du køre med tungere last, skal du have en særlig påløbsbremse, der automatisk aktiveres, når cyklen bremses. Husk også at fordele vægten så ligeligt som muligt, når du laster din anhænger med børn og bagage.

Følg derudover altid producentens angivelse af maksimum vægt for anhængeren.