Proteinsnacks er unødvendige og ofte vildledende
Protein har i en årrække været hyldet som kilden til sundhed, men du har højst sandsynligt ikke brug for ekstra protein – og slet ikke fra fabrikerede produkter som proteinbarer og proteinberiget yoghurt, siger ekspert.

Mange hylder i supermarkeder, kiosker og helsekostbutikker bugner med proteinberigede produkter. Proteinbarer, -milkshakes, -yoghurter og -snacks markedsføres ofte som de sunde alternativer til søde snacks – eller som direkte sundhedsfremmende i sig selv.
”Der har været en enorm proteinhype de seneste år. For nogle handler det måske om, at de tror, de mangler protein i deres kost, og for andre, at de gerne vil have et mættende mellemmåltid eller en lidt mindre sukkerholdig dessert,” siger Sisse Fagt, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.
Søger du mæthed, er der dog masser af andre produkter at vælge imellem, der har et naturligt højt proteinindhold, fortæller Sisse Fagt. Samtidig er de fri for mange af de tilsætningsstoffer, som ofte findes i de proteinberigede produkter, fortæller hun:
”Et produkt som skyr er et godt bud på en naturligt proteinholdig fødevare, der både kan spises rent og anvendes i mange opskrifter. Fuldkornsprodukter indeholder også meget protein, og en portion havregrød er også et naturligt, nemt og billigt alternativ til de fabrikerede produkter, der ofte også indeholder ret meget sukker og i øvrigt en god gang tilsætningsstoffer.”
Du har sandsynligvis ikke brug for ekstra protein
Meget få har i virkeligheden brug for aktivt at gå efter fødevarer med et højt proteinindhold. Dyrker du sport på noget nær eliteplan, eller er du en del af den ældre og måske småtspisende befolkningsgruppe, kan det være godt at være opmærksom på at få nok protein. Men for langt de fleste er der faktisk ingen grund til at vælge den proteinholdige snack frem for fx en banan, fortæller Sisse Fagt.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Sådan snyder madens indpakning
Madens emballage og mærkning har stor betydning for, hvordan vi som forbrugere opfatter en vare - og producenterne bruger forskellige kneb for at få dig til at vælge netop deres produkter. Få hjælp her til at undgå at blive snydt af markedsføring og smarte salgstricks.

Snacks: Sådan snyder gode tilbud og mersalg
Caféerne og kiosker bruger smarte metoder, der skal få dig til at købe flere usunde snacks, end du havde planlagt. Få hjælp til at gennemskue deres tricks.

Catering: Undgå at blive snydt, når du bestiller mad
Kan du få pengene tilbage for maden, hvis festen er aflyst? Og hvad skal du gøre, hvis maden er dårlig eller ikke kommer? Få styr på dine rettigheder, når du bestiller mad udefra.