Tøj af genanvendt plastik kan være skidt for miljøet
En skjorte eller et par træningsbukser lavet af genanvendt plastik kan umiddelbart lyde som en god idé for den klima- og miljøbevidste forbruger, men virkeligheden er, at tøj af genanvendt plastik ofte gør mere skade end gavn.
Når du køber et stykke tøj lavet af genanvendte materialer som fx plastik, er det nærliggende at tro, at du gør klimaet og miljøet en tjeneste, og det er da også, hvad modefirmaerne vil have dig til at tro, når de i markedsføringen bl.a. bruger ord som ’bæredygtige materialer’ om den plastik, de har lavet til tøj.
I virkeligheden gør det dog ofte mere skade end gavn på klimaet og miljøet, når eksempelvis plastikflasker bliver omdannet til tøjfibre. Det er der flere grunde til, påpeger eksperter.
Genanvendt polyester er mest plastikflaster
Et af de store problemer er, at det hovedsageligt er plastikflasker, som modebranchen genanvender til tøj. Ifølge Miljøministeriet kommer 99 procent af al genanvendt polyester således fra plastikflasker og ikke fra aflagt tøj, som man kunne tro.
Det er stærkt uhensigtsmæssigt, da plastikflasker – ikke bare i Danmark, men i hele verden – er relativt lette at genanvende op til flere gange som netop plastikflasker og på den måde indgår i deres eget cirkulære økosystem.
”Når plastikflaskerne forsvinder fra dette system og i stedet bliver til tøj, mister man en høj materialeværdi i en værdikæde til en helt anden produktion. Og det er en downcycling, som vi skal undgå," siger Cristiano Varrone, lektor på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet og forsker bl.a. i genanvendelse af plastik.
Downcycling er netop et udtryk for en proces, hvor et materiale ender med at have en lavere værdi, end det oprindeligt havde.
Modebranchen har for længst opdaget, at der er penge i at markedsføre tøj under påskud af at have en grøn profil som fx tøj af genanvendt plastik. Det fortæller anti-greenwashing-specialist og rådgiver Tanja Gotthardsen.
”Dem, der sælger tøj lavet af genanvendt plast, laver en meget effektiv markedsføring, som taler direkte til forbrugernes afladsfølelse,” siger hun.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Gummistøvler: Ingen er helt fri for uønsket kemi
Kemitesten viser, at alle gummistøvler til børn indeholder uønsket kemi. Nogle indeholder kun små mængder uønsket kemi, mens andre fund var større.
Undgå disse kemikalier i flyverdragter
Mange flyverdragter i vores test er gode valg, men en enkelt flyverdragt indeholder fluorstoffer. Se dem her.
Kemitest finder naftalin i flere yogamåtter
Når du dyrker yoga, er du i kontakt med din yogamåtte i lang tid. Derfor skal din måtte helst være fri for fx mistænkt kræftfremkaldende stoffer.