Cykelstol: det skal du vide før du køber
Gå til hovedindhold

Det skal du vide før du køber en cykelstol

Skal cykelstolen sidde foran eller bagpå og passer den til dit barn og din cykel? Her er otte råd til at vælge en god cykelstol.

Trine Brøndsted og Stine Müller · Foto: Getty Images · 4. april 2025
Lille pige sidder i cykelstol med cykelhjelm på

Cykelstole er praktiske, hvis du skal have dit barn med på tur eller aflevere det i børnehave på vej til arbejde. Men det er ikke ligegyldigt hvilken cykelstol du vælger, for den skal passe til dit barn og din cykel. 

I Forbrugerrådet Tænk har vi testet cykelstole, for hvor sikre de er, om de indeholder uønskede kemikalier og hvor nemme de er at cykle med og håndtere. Med udgangspunkt i testen, kommer vi med otte råd. 

Børn må først sidde i cykelstol, når de selv kan sidde op. Det vil typisk være når barnet er omkring ni måneder gammelt, men kan variere fra barn til barn. Det er typisk barnet vægt, der afgør hvornår det ikke længere kan sidde i en cykelstol

Tag din cykel med til cykelhandleren, når du skal købe en cykelstol, da ikke alle stole passer til alle cykler. -

1. Cykelstole foran og bagpå er lige gode

Alle cykelstole i vores test er sikre, uanset om det er en model, der sidder foran eller bag på cyklen – og det gør ingen forskel, om du monterer stolen på bagagebæreren eller direkte på cykelstellet. Der er dog fordele og ulemper ved både de for- og bagmonterede modeller.

Vær opmærksom på, at cykelstole der sidder foran, ikke kan bruges til større børn. De er typisk kun godkendt til børn op til 15 kg, mens cykelstole der monteres bagpå, er godkendt til børn op til 22 kg.

Fordele og ulemper ved frontmonterede cykelstole

Fordele

Ulemper

  • Rigtig god kontakt med barnet under kørsel.

  • Vejer mindre, så cykelstolen er lettere at håndtere.

  • Lettere at trække cyklen med barnet i stolen, fordi tyngdepunkt på cyklen er nærmere midten af cyklen.

  • Plads til bagage bag på cyklen.

  • Kan gøre det lidt sværere at cykle, da barnet foran begrænser cyklistens bevægelsesfrihed

  • Barnet vokser hurtigere ud af cykelstolen.

    Barnet er mere eksponeret overfor regn og blæst.
  • Barnet er mere eksponeret overfor regn og blæst.

Fordele og ulemper ved en cykelstol bagpå

Fordele

Ulemper

  • Kan bruges til større børn helt op til 22 kg, hvor børnene begynder at kunne cykle selv.

  • Barnet sidder mere beskyttet for vind og vejr i læ bag cyklisten.

  • Der er typisk bedre komfort for barnet i den lidt større stol.

  • Svært at have kontakt til barnet, når du cykler.

  • Tungere end frontmonterede cykelstole.

  • Tager pladsen for bagage.

2. Vælg en cykelstol, hvor barnet har god plads

Sidder dit barn i stolen i længere tid ad gangen, skal der være plads til, at det kan røre sig. Rygstøtten må derfor ikke omslutte barnet for meget og på den måde begrænse barnets mulighed for at bevæge sig. Er der luft rundt om barnet, er der desuden også plads til en flyverdragt i vinterperioden.

Når du har en cykelstol bagpå cyklen, må afstanden mellem cykelstolens ryglæn og cyklens saddel helst ikke være for kort. Sørg derfor for, at dit barn har plads nok til at se fremad, så det slipper for hele tiden at skulle vride eller dreje meget i nakken for at kunne se fremad. 

Har du rygsæk på, så vær opmærksom på, at den kan begrænse barnets udsyn eller ramme barnet - især hvis der er kort afstand mellem cykelstolens ryglæn og cyklens saddel.

3. Det skal være nemt at spænde barnet fast

Det skal være nemt og hurtigt at spænde barnet fast i cykelstolen. Selen må ikke klemme barnets brystkasse eller skridt. Vær derfor opmærksom på, om selen sidder godt, så den ikke generer barnet. Du kan med fordel justere selen løbende, så den passer dit barn, uanset om barnet har meget eller lidt tøj på.

4. Ryglænet skal give plads til en cykelhjelm

Ryglæn med blød polstring giver dit barn en mere behagelig transport. 

Det er vigtigt, at cykelstolens ryglæn giver ordentlig plads til barnets cykelhjelm, så den ikke hele tiden støder ind i ryglænet. 

Støder cykelhjelmen på ryglænet, kan dit barn ikke bevæge nakken frit. Vær derfor opmærksom på at vælge en cykelstol, der ikke har for højt ryglæn, eller hvor der ikke på anden måde er lavet god plads til cykelhjelmen.

5. Vælg en cykelstol med et sæde der passer til dit barn

Sædet på cykelstolen må ikke være for dybt. Det kan nemlig forhindre et ordentligt blodomløb til dit barns ben. Sædet skal helst være så plant som muligt, og det må ikke være for smalt. 

Et for smalt sæde kan lægge pres på barnets hofter, så barnet får svært ved at bevæge sig.  

Er sædet for kort, kan selen genere omkring barnets skridt og inderlår. Husk, at der skal være plads til både ble og flyverdragt.

6. Armlænet skal have en passende højde 

Armlæn eller armstøtter skal have en passende højde, så barnet kan hvile sine arme ordentligt.

Armlæn, der sidder for højt eller buer opad, kan få barnet til at sidde med hævede skuldre. Hvis armlænene til gengæld er for lave, kan barnet læne sig langt ud til siderne og gøre cyklen ustabil. 

7. Sørg for god affjedring i cykelstolen

Barnet kan få stød op gennem rygsøjlen, hvis der ikke er ordentlig affjedring. Ligesom der er fjedre i en sadel til voksne, har barnet også brug for noget, som gør bumpene mindre hårde, og her er god affjedring alfa og omega. God polstring og et blødt sæde kan tage nogle af de værste stød, når der er bump på vejene.

Du skal være opmærksom på skruer og forhøjninger i sædet. De kan genere, hvis der ikke er betræk på cykelstolen. 

I vores test var der ikke forskel på hvor god affjedringen var på frontmonterede og bagmonterede cykelstole og heller ikke mellem stolene monteret på bagagebægeret og stellet og ingen af de testede stole havde alvorlige problemer med affjedringen.

8. Vælg en bred fodstøtte, hvor afstanden til sædet kan justeres

Fodstøtten skal være bred nok, så der både kan være vintersko og sommersko – alt afhængig af årstid. Barnet kan nemlig ikke sidde ordentligt med benene, hvis fodstøtten er for smal. 

Husk også at justere afstanden fra fodstøtten til sædet, i takt med at dit barn vokser.

Afstanden mellem sædet og fodstøtten skal være sådan, at barnet hverken dingler med benene eller sidder med knæene oppe om ørene. Kan benene dingle frit, kan det lægge pres på barnets underlår. Det kan give ubehag ved knæhaserne, og barnet kan få fødderne i klemme i cykelhjulet.

Modsat kan underbenene blive sammenpressede, hvis afstanden mellem sædet og fodstøtte er for kort. 

Kan jeg have cykelstol på min elcykel?

Du må godt have børn med på elcyklen, der overholder fartgrænsen på 25 km/t, men husk at tjekke at den samlede vægt stadig er inden for cyklens maksimale vægtbelastning.

Bagagebærermonterede cykelstole kan som udgangspunkt godt passe til elcykler.

For elcykler med batteri på bagagebægeret kommer stolen til at sidde ret højt, hvilket påvirker balancepunktet og gør den vanskeligere at håndtere. For de bagmonterede cykelstole, der monteres på stellet, kan et batteri på bagagebæreren være i vejen for beslaget, ligesom mange elcyklers bredere stel også kan være en udfordring. Det samme kan gøre sig gældende for de frontmonterede cykelstole.