Vandpumpet fisk snyder sig tungere| Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Vandpumpet fisk snyder sig tungere

Fisk på frost kan være tilsat fosfat og vand, som øger vægten. Du betaler ikke kun for fisken, men også for unødvendig fosfatlage. Fosfatlagen skal fremgå tydeligt på forsiden af pakken, men det lever flere producenter ikke op til.

Mette Andrea Boesgaard · Foto: Getty Images · 6. marts 2014
Frossen fisk på spækbræt

Lage fremgår ikke tydeligt af emballagen

Fiskeproducenter skal ifølge loven tydeligt skrive, at der er tale om frossen fisk tilsat lage på forsiden af pakken. Men det sker dog ikke i mange tilfælde.

Det kunne DR1-programmet 'Bitz & Frisk' fortælle i begyndelsen af marts 2014, hvor de undersøgte frossen fisk i supermarkedet. Kun 1 pakke fandt de, som levede op til mærkningen af 'tilsat lage'.

Reglerne trådte i kraft 1. januar 2013, og producenterne må gerne bruge deres gamle emballage op, før de skal leve op til de nye regler. 14 måneder senere bruger de stadig deres gamle emballage.

Frossen fisk kan indeholde 20 % fosfatlage

Køber du 500 gram frossen fisk, kan 100 gram være vand og fosfatsalte. Vandet smelter dels bort, når fisken optør, og resten gemmer sig i fisken.

Fisken er blevet tilsat en blanding af fosfat og vand. Fosfat er en saltform, som binder vandet i fisken.

Fosfatlage kan altså være en større del af den pakke, du køber, når du tror, du kun betaler for fisk.

Næringsstofferne bliver fortyndet af saltvand

Saltvandslagen gør dels frossen fisk tungere, men øger også vandindholdet.

Det øgede vandindhold fortynder fiskens gode næringsstoffer, så du får færre af næringsstofferne pr. 100 gram fisk.

Fosfatlagen er ikke skadelig, men det er problematisk, at forbrugerne tror, de betaler for fisk, når de i virkeligheden betaler for fisk pumpet med vand.

E-numre og nettovægt afslører tilsat lage

På bagsiden af pakken kan du se, om fisken indeholder fosfat og vand.

Kig efter e-numrene E450, E451 og E451 som er fosfatformer, der bruges til at binde vand i fisken.

Nettovægten fortæller, hvor meget af pakkens vægt, der rent faktisk er fisk, så her kan du også få en idé om, hvor meget af fisken, der består af lage.

Forbrugerrådet Tænk mener: Overhold reglerne for fisk tilsat lage

I årevis har Forbrugerrådet Tænk kæmpet for tydeligere mærkning af kød og fisk tilsat lage. Det medførte nye regler fra 1/1 2013, og mærkningen er nu bedre for kyllingekød tilsat lage, men for frossen fisk bliver de nye regler ikke fulgt.

Det er helt uacceptabelt, at producenterne, 14 måneder efter de nye regler trådte i kraft, får lov til at udelade mærkning, fordi de forklarer det med, at de bruger deres gamle emballage.

Forbrugerrådet Tænk vil fortsat kæmpe for en præcisering af reglerne, så det bliver helt klart, hvornår der er tale om hhv. en glasering og tilsat lage, og vi vil kontakte Fødevarestyrelsen og bede dem følge op på sagen.

Camilla Udsen, seniorrådgiver i fødevarepolitik

Reglerne er forskellige for glasering og lage

Vandindholdet i en pakke frossen fisk kan skyldes glasering, som er et tyndt lag is om fisk og skaldyr, der forlænger holdbarheden.

Producenterne behøver ikke skrive på forsiden af pakken, at fisken er glaseret, så længe vandindholdet ikke tæller med i pakkens nettovægt.

Problemet er, at nogle producenter gemmer sig bag reglerne for glasering og dermed undlader at skrive "tilsat lage", selvom det faktisk er tilfældet.