Kan vaskebolde vaske tøjet rent?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Vaskebolde: Kan de vaske tøjet rent?

Vaskebolde og vaskeæg lover at være gode for miljøet, allergivenlige og bakteriedræbende. Forbrugerrådet Tænk har testet, om der er hold i påstandene.

Christel S. Kirkeby · Foto: Morten Andersen · 9. august 2021
Vaskebolde

Hvad er en vaskebold?

Vaskebolde er alternativer til traditionelle vaskemidler. I stedet for at bruge vaskemiddel kan du placere en vaskebold sammen med vasketøjet i tromlen på vaskemaskinen. Nogle vaskebolde er formet som et æg, andre som en bold, men princippet er det samme.

Boldene kan indeholder vaskepiller, som er en slags hårdt presset vaskepulver. Vaskepillerne frigiver sæbestoffer til vandet, som så hjælper med til at fjerne pletter fra tøjet på samme måde som almindeligt vaskepulver gør. Derudover er bolden med til at skrubbe tøjet rent.

Test af vaskebolde

Forbrugerrådet Tænk har testet hvor gode vaskebolde og vaskeæg er til at vaske tøjet rent og hvor godt de er deklareret.

Vi har testet vaskebolde i 2017 og igen i 2021.

  • I 2017 testede vi Ecoegg og Økobold
  • I 2021 har vi testet Ecoegg sammen med vaskemidler til kulørt vask

I den seneste test fra 2021 sammenligner vi vaskeresultaterne med en vask, hvor vi ikke bruger vaskemiddel, men vasker i rent vand.

Er vaskebolde et miljøvenligt alternativ?

Vaskebolde og vaskeæg sælges som alternativer til almindelige vaskemidler, som med tiden kan spare kilovis af vaskemiddel og emballage. På den måde skal boldene ifølge producenterne være et miljøvenligt alternativ.

Boldene skal ifølge én af producenterne have en antibakteriel effekt, som betyder, at du kan vaske dit tøj ved lave temperaturer og stadig vaske tøjet fri for bakterier.

Vores undersøgelser viser, at vaskemidlets emballage har en lille betydning, når det kommer til at vaske miljøvenligt. Det er langt vigtigere, at vaskemidlet vasker tøjet rent og at du ikke vasker dit tøj så ofte.

Sådan klarer vaskebolde og vaskeæg vores test

Testen af vaskebolde og –æg viser, at de alternative vaskemidler bliver udfordret på flere punkter. Læs med når vi ser på:

  • Vasker vaskebolde tøjet rent?
  • Er vaskebolde- og æg antibakterielle?
  • Er vaskebolde allergivenlige, når de indeholder duft?

Vasker vaskebolde tøjet rent?

Forbrugerrådet Tænk har testet hvor godt vaskebolde og vaskeæg vasker farvet og hvidt tøj. I 2017 testede vi Ecoegg og ØkoVaskebold og i 2021 har vi gentestet Ecoegg i en test af vaskemidler til kulørtvask

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?