Gør din computer sikker med disse tips| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Undgå hacking: Sådan gør du din computer sikker

Computeren skal opdateres, så hackere ikke kan få adgang til dine personlige oplysninger, billeder og dokumenter. Sådan gør du.

Michael Haddar Foto: Getty Images · 20. marts 2020
Person bruger computer og skal undgå hacking ved at gøre computeren sikker

Uopdaterede styresystemer lukker hackere ind

Styresystemet gør det muligt for din computer at bruge programmerne på computeren og at gemme dokumenter og filer. Det får også de forskellige dele af din computers software til at tale sammen.

Hackere forsøger hele tiden at finde fejl i dit styresystem, så de kan komme ind på din computer og stjæle dine oplysninger eller holde dine filer som gidsler.

Styresystemerne på pc og Mac bliver løbende opdateret af Microsoft eller Apple for at rette fejlene, så hackerne ikke kan benytte samme fejl til at hacke sig ind på din computer længere.

Installerer du ikke sikkerhedsopdateringerne, risikerer du, at computeren er åben for hackere.

Windows XP, Windows Vista og Windows 7 skal du ikke bruge på din pc

Styresystemer kan blive så gamle, at operatøren ikke længere leverer opdateringer. Og jo længere tid styresystemet ligger uden sikkerhedsopdateringer, des flere fejl når hackerne at finde. Det giver dem mange indgange til at hacke dig.

Styresystemet Windows XP er usikkert, fordi det ikke har modtaget sikkerhedsopdateringer fra Microsoft siden 2014.

Windows Vista er også usikkert, fordi Microsoft stoppede med at lave opdateringer til styresystemet i april 2017.

Windows 7 blev opdateret indtil januar 2020. Bruger du fortsat Windows 7, er det altså også på tide at skifte styresystem.

Styresystem til pc: Sådan får du det sikreste

Windows 10 er det bedste valg til pc, fordi det er nemmere at opdatere efter et angreb, og fordi Microsoft har lovet at opdatere styresystemet mindst frem til år 2025.

I takt med, at Microsoft opdager fejl og huller, vil de rette dem og sende en opdatering ud. Så kan hackerne ikke længere bruge fejlene i den gamle version til at hacke dig.

Computeren vil minde dig om det, når der er ny opdatering til Windows. Windows 10 Update Assistant er et lille program, der er en del af Windows 10. Programmet sørger automatisk for, at dit styresystem er opdateret.

Opdatering af Windows 10 kan du også gøre manuelt. Her skal du åbne "Indstillinger" i din startmenu, vælge "Opdatering og sikkerhed" og klikke på "Windows Update".

Styresystem til Mac: Sådan får du det sikreste

Styresystemet på Mac hedder macOS.

Apple leverer ofte opdateringer til macOS.

Du kan hente opdateringer til macOS ved at vælge klikke på æblesymbolet øverst til venstre og vælge "systemindstillinger". Derefter skal du vælge "softwareopdatering".

Apples seneste styresystem hedder macOS Catalina, og understøtter i udgangspunktet computere fra 2012 og frem. Er din Mac ældre end det, er det sikrest at investere i en nyere model.

I tvivl om, hvilket styresystem du har på din pc eller Mac?

Windows XP, Windows Vista, Windows 7 eller Windows 10? Eller Sierra, Mojave eller Catalina? Er du i tvivl om, hvilket styresystem din computer kører på?

På pc finder du navnet på styresystemet ved at gå ind i stifinder, klikke på "Denne pc" og derefter på "egenskaber".

På Mac finder du navnet på styresystemet ved at gå i Apple-menuen (æblesymbolet øverst til venstre) og vælge "om denne Mac". Versionsnummeret ser du under macOS.

Programmer skal også sikkerhedsopdateres

Programmer som Office og Adobe Reader skal også opdateres for at undgå sikkerhedshuller.

Undgå svindel og opdater direkte inde i programmerne. Vær opmærksom når du åbner et program, hvis et det minder dig om, at det er tid til at opdatere.

Opdaterer du på denne måde, er du sikker på, at der er tale om en reel opdatering, der kommer fra producenten af programmet.

Antivirusprogram skal du også have

Styresystemet kan fange en del af de hackerforsøg, som svindlere udsætter dig for, hvis det er velopdateret. Men det fanger ikke alle.

Et antivirusprogram vil gøre din computer endnu sværere for en hacker at komme ind i, så sørg også for at installere sådan et.