Hvordan vasker jeg uld og silke?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan vasker du uld og silke

Uld og silke må du ikke vaske med almindelige vaskemidler. Men hvorfor egentlig ikke, og hvad skal uld og silke så vaskes med?

Michael Dyring Poulsen · Foto: Getty Images · 22. september 2020
Uldtøj i en kurv

Uld og silke: Derfor må du ikke bruge normalt vaskemiddel

Uld og silke kan ikke tåle at blive vasket med almindeligt vaskemiddel. Det skyldes at almindeligt vaskemiddel ofte indeholder enzymer, der fremmer vaskeeffektiviteten, men som ødelægger uld og silke.

Protease (subtilisin) er det enzym, der nedbryder proteinerne i uld og silke.

Du kan ikke nødvendigvis se på emballagen, hvilke enzymer et vaskemiddel indeholder.
Derfor skal du vælge et vaskemiddel, der er beregnet til uld og silke.

Vaskemidler til uld og silke, virker de?

Forbrugerrådet Tænk testede i 2016 en lang række enzymløse vaskemidler, beregnet til uld- og silketøj. Konklusionen var, at ingen af dem var særligt effektive til at fjerne pletter.

Siden er der dog kommet uld- og silkevaskemidler på markedet, som indeholder enzymer, der kan hjælpe med at fjerne pletter.

Vaskemidler til uld og silke, som indeholder enzymer, er fri for protease (subtilisin), som er det enzym, der nedbryder proteinerne i uld og silke.

Hvordan vasker jeg uld?

Du kan vaske uld på flere måder:

Vaskemaskine:

Ved vask i vaskemaskine skal du vaske ved lave temperaturer og brug et program der er beregnet til uld. De fleste vaskemaskiner har et uldprogram. Vask enten uden et vaskemiddel eller brug et vaskemiddel som er beregnet til uld.

Håndvask:

Ved håndvask så skyl tøjet grundigt, dup det så tørt du kan uden at vride det og lad så tøjet ligge frit og tørre. Undgå at lægge uld i blød da der vil være risiko for skjolder, farveudløb og afsmitning.

Pletter:

Lad være med at gnubbe pletter væk da uld let filtre.

Uldundertøj der skal vaskes ved 60 grader:

Du kan godt koge uldtøj for at desinficere det, men du skal være forsigtig.
Hvis du kogevasker dit tøj, så gør det for eksempel i en gryde, men lad være med at røre rundt i gryden. Det er kombination af varme og bevægelse, der får tøjet til at krympe.

Du kan ikke vaske uldtøj i vaskemaskinen ved 60 grader.

Kilder: Teknologisk Institut og Forbruksforskningsinstituttet SIFO (Norge).

Hvordan vasker jeg silke?

Du kan vaske silke på flere måder

Vaskemaskine:

Hvis du bruger en vaskemaskine skal du vaske ved lave temperaturer og brug et program til finvask. Vask enten uden et vaskemiddel eller brug et vaskemiddel, som er beregnet til silke finvask.

Håndvask:

Vasker du silke i hånden så skyl tøjet grundigt, dup det forsigtigt tørt. Lad tøjet ligge frit og tørre. Undgå at lade silken ligge i blød da der er risiko for skjolder, farveudløb og afsmitning.

Pletter:

Gnub ikke pletter væk, da der let kommer ”støvede” områder på silken. Olie eller fedtpletter på silketøj kan ofte være så svære at få af at det er bedre at sende tøjet til rens.

Pletter kan forbehandles inden vask med lidt koncentreret flydende finvaskemiddel eller håndopvaskemiddel. For nogle farvede silkestoffer er der risiko for skjolder. Vent i cirka 10 minutter før du vasker dit silketøj.

Undgå problematisk kemi i dit vaskemiddel

Finvaskemiddel til uld og silke kan indeholde uønskede kemikalier, for eksempel parfume og allergifremkaldende konserveringsmidler.

Vælg derfor gerne svanemærket uparfumeret vaskemiddel. Du kan også finde allergimærkede vaskemidler med f.eks. den Blå Krans, der er uden parfume og andre allergifremkaldende stoffer.