Cykelhjelm: Sådan køber du den rigtige hjelm
En god cykelhjelm skal være sikker, godkendt og have den rigtige størrelse. For at finde den rigtige hjelm til dig skal du prøve den nede butikken.

En god cykelhjelm er en sikker cykelhjelm, der beskytter dit hoved.
Den bedste måde at vælge en god cykelhjelm på er at prøve hjelmene på i butikken. Så er du sikker på, at størrelsen og stilen passer.
Hvis du skal købe en cykelhjelm til dit barn, skal du tage dit barn med til butikken.
Hvilken type hjelm skal jeg vælge?
Skaterhjelme, sportshjelme og cykelhjelme kan alle beskytte dit hoved, men du foretrækker måske en type frem for de andre.
Skaterhjelme er ofte tungere og har færre ventilationshuller end andre hjelme, hvilket gør dem varme at cykle med.
Lette sports- og cityhjelme med større ventilationshuller er typisk mere komfortable på længere cykelture.
Cykelhjelmen kan også bruges, når du står på løbehjul, rulleskøjter eller skateboard, da det er de samme sikkerhedskrav, der gælder for hjelme til alle disse typer af aktiviteter.
Hvor stor skal cykelhjelmen være?
Cykelhjelmen må ikke sejle rundt på dit hoved, men den må heller ikke klemme. Det er vigtigt, at din hjelm passer dit hoved og er behagelig at have på. Så øger det nemlig sandsynligheden for, at du bruger den.
Cykler du med hue, når det bliver koldt, så prøv også hjelmen med hue på. Så ved du, at du også er klar til vinteren.
Køber du en hjelm, hvor hovedstørrelsen eller remmene ved ørerne ikke kan justeres, er det ekstra vigtigt, at hjelmen passer godt.
Hvordan skal cykelhjelmen sidde?
Hjelmen skal være let at tage på. Køb en, der er nem at justere i nakken. Hjelmen skal sidde så den dækker både baghovedet, tindingerne og panden - og det gør den, når den sidder vandret set fra siden, og der kun er 2-3 centimeter mellem øjenbrynene og hjelmens forkant.
Stropper og remme skal indstilles og strammes, så der kun er plads til 2 fingre mellem remmen og hagen. Spænderne skal sidde lige under ørerne.
Hageremmene skal være nemme at indstille.
Husk at indstille hjelmen med jævne mellemrum, efter du har købt den.
Hvilke cykelhjelme er sikre?
Cykel- og skaterhjelme må kun sælges, hvis de er CE-mærkede. Hjelmen skal også leve op til en række sikkerhedskrav, og det gør den, hvis den er mærket EN 1078, som er en europæisk sikkerhedsstandard for cykel- og skaterhjelme.
Et uvildigt laboratorium skal tjekke sikkerheden af produkttypen, før produktet kan CE-mærkes. Producenten kan herefter selv CE-mærke hjelme af samme type. Det er derfor ikke en sikkerhed for, at alle producerede hjelme lever op til kravene.
Kun en effektiv markedskontrol fra myndighedens side kan være med til at sikre, at der kun er sikre hjelme er på markedet.
Skal du have en hjelm med ekstra funktioner?
Lys og reflekser på hjelmen kan gøre dig mere synlig i trafikken. Du skal dog huske, at lys på hjelmen ikke kan erstatte cykellygterne.
En skygge eller et såkaldt visor på hjelmen kan beskytte dig mod solen, hvis du cykler meget om sommeren.
En MIPS-skal følger med mange nyere cykelhjelme. MIPS er et system, der skal beskytte mod hjernerystelse. I vores test af cykelhjelme, kan du se, hvor godt hjelme med MIPS klarer sig.
Hvornår skal jeg købe ny cykelhjelm?
Hjelmen skal udskiftes, hvis den har været udsat for et hårdt stød, da det kan nedsætte hjelmens beskyttelsesniveau.
Husk også at købe cykelhjelm til børn, der er med en voksen på cykel. Altså hvis barnet sidder i en cykelstol, cykelanhænger eller ladcykel.
Kan jeg købe en brugt cykelhjelm?
En brugt cykelhjelm er der en risiko ved at købe, da du ikke kender hjelmens historie. Du ved ikke, om den har været udsat for en hård tur i asfalten, og om den derfor bør kasseres i stedet, fordi den ikke længere giver tilstrækkelig beskyttelse.
Du kan være mere sikker, når du giver dit store barns cykelhjelm videre til en mindre søskende, fordi du kender hjelmens forhistorie.

Undgå PFAS i cykelolie
Din olie til cykelkæden kan indeholde PFAS, der har negative effekter for sundhed og miljøet. Se, hvordan du undgår PFAS i din cykelolie her.

Disse cykelolier er uden PFAS
Vi har testet 27 olier til cykelkæden for de uønskede kemikalier PFAS. Vi har fundet 13 kædeolier uden PFAS. Se dem her.

Cykelstol, anhænger eller ladcykel: Hvilken transportform skal du vælge?
Cyklen er en praktisk måde at transportere børnene. Men skal du vælge cykelstol, anhænger eller ladcykel? Se fordele og ulemper her.