Sådan køber du den rigtige cykelhjelm
En god cykelhjelm skal være sikker, godkendt og have den rigtige størrelse. For at finde den rigtige hjelm til dig er det en god idé at prøve den i butikken.
En god cykelhjelm er en sikker cykelhjelm, der beskytter dit hoved.
Den bedste måde at vælge en god cykelhjelm på er ved at afprøve de forskellige cykelhjelme i butikken. Så er du nemlig sikker på, at størrelse og stil passer lige præcis dig.
Det gælder også, hvis du skal købe en cykelhjelm til dit barn. Det er vigtigt, at dit barn afprøver forskellige hjelme i butikken.
Hvilken type hjelm skal jeg vælge?
Skaterhjelme, sportshjelme og cykelhjelme kan alle beskytte dit hoved, men måske foretrækker du en bestemt type fremfor en anden.
Skaterhjelme er ofte tungere og har færre ventilationshuller end andre hjelme, hvilket gør dem varme at cykle med.
Lettere sports- og cityhjelme med større ventilationshuller er typisk mere komfortable på de længere cykelture, da du får mere luft til hovedet.
Din cykelhjelm kan også bruges, når du står på løbehjul, rulleskøjter eller skateboard, da det er de samme sikkerhedskrav, der gælder for hjelme til disse typer af aktiviteter.
Hvor stor skal cykelhjelmen være?
Cykelhjelmen må ikke sejle rundt på dit hoved, men den må heller ikke klemme. Det er vigtigt, at din hjelm passer lige præcis dit hoved. Det øger nemlig sandsynligheden for, at du bruger den, hver eneste gang du sætter dig op på cyklen.
Den er en god idé at prøve hjelmen med hue på, hvis du cykler med hue i vinterhalvåret.
Køber du en hjelm, hvor hovedstørrelsen eller remmene ved ørerne ikke kan justeres, er det ekstra vigtigt, at hjelmen passer godt.
Hvordan skal cykelhjelmen sidde?
Hjelmen skal være let at tage på. Køb en, der er nem at justere i nakken. Hjelmen skal sidde, så den dækker både baghovedet, tindingerne og panden. Det gør den, når den sidder vandret set fra siden, og der er to-tre centimeter mellem øjenbrynene og hjelmens forkant.
Stropper og remme skal indstilles og strammes, så der er plads til to fingre mellem rem og hage. Spænderne skal sidde lige under ørerne.
Hageremmen skal være nem at indstille.
Husk at indstille hjelmen med jævne mellemrum, efter du har købt den – netop for at sikre at den hele tiden giver bedst mulig beskyttelse af dit hoved.
Hvilke cykelhjelme er sikre?
Cykel- og skaterhjelme må kun sælges, hvis de er CE-mærkede. Hjelmen skal også leve op til en række sikkerhedskrav. Det gør den, hvis den er mærket EN 1078, som er en europæisk sikkerhedsstandard for cykel- og skaterhjelme.
Et uvildigt laboratorium skal tjekke sikkerheden af produkttypen, før produktet kan CE-mærkes. Producenten kan herefter selv CE-mærke hjelme af samme type. Det er derfor ikke en garanti for, at alle producerede hjelme lever op til sikkerhedskravene.
Kun en effektiv markedskontrol fra myndighedens side kan være med til at sørge for, at der kun er sikre hjelme på markedet.
Den nuværende sikkerhedsstandard for cykelhjelme kræver, at de er testet for om de beskytter tilstrækkeligt mod de mest alvorlige hovedskader som kraniebrud, men det er endnu ikke et krav, at de også skal beskytte mod andre hovedskader – fx hjernerystelse.
Det kan være en god idé at kigge nærmere på vores test af cykelhjelme, da denne test netop inkluderer nyere testmetoder, hvor hjelmene testes for, hvor godt de beskytter mod hjernerystelser.
Skal du have en hjelm med ekstra funktioner?
Lys og reflekser på hjelmen kan gøre dig mere synlig i trafikken. Du skal dog huske, at lys på hjelmen ikke kan erstatte cykellygterne.
En skygge eller et såkaldt visor på hjelmen kan beskytte dig mod solen, hvis du cykler meget om sommeren.
For at skærme mod vind, regn og insekter i øjnene kan du vælge at købe en cykelhjelm med indbygget visir.
Et MIPS-system følger med mange nyere cykelhjelme. Det er et system, der skal beskytte dig bedre mod hjernerystelse. I vores test af cykelhjelme kan du se, hvor godt hjelme med MIPS klarer sig. Der findes også andre systemer tilsvarende MIPS, men de er mindre udbredte.
Hvornår skal jeg købe ny cykelhjelm?
Hjelmen skal udskiftes, hvis den har været med i et styrt og er blevet udsat for et hårdt stød, da det kan nedsætte hjelmens beskyttelsesniveau. Det gælder også, selvom hjelmen ikke er tydeligt skadet. Materialet kan godt miste absorptionsevne, selvom hjelmen ikke er gået i stykker.
Hvis der desuden begynder at komme tydelig slitage ved fx stropper, remme eller hjelmens flamingo-dele, er det på tide at udskifte cykelhjelmen. En god tommelfingerregel lyder på, at den uanset hvad skal udskiftes omkring hvert tiende – alt afhængig af hvor ofte cykelhjelmen bruges.
Tommelfingerreglen gælder ikke børn, da deres cykelhjelme skal udskiftes løbende, i takt med at de bliver større.
Husk også at købe cykelhjelm til børn, der er med en voksen på cykel – fx i cykelstol, cykelanhænger eller ladcykel.
Kan jeg købe en brugt cykelhjelm?
Ved at købe en brugt cykelhjelm er der risiko for, at den ikke beskytter dig tilstrækkeligt. Da du ikke kender til hjelmens historie, ved du nemlig ikke, hvor gammel den er, eller om den har været udsat for en hård tur i asfalten.
Det kan derfor være, at den snarere burde kasseres end sælges videre, da den ikke længere giver dig tilstrækkelig beskyttelse.
Derimod kan du sagtens give dit store barns cykelhjelm videre til en mindre søskende, fordi du kender hjelmens forhistorie. Men husk, at den skal passe ordentligt til barnets hoved.
Ingen gode cykelanhængere i test
Fire testede cykelanhængere til børn har problemer med sikkerheden, og alle testens ti modeller indeholder PFAS. Dermed kan vi ikke anbefale nogen i testen, og det er skuffende.
Det skal du vide før du køber cykelanhænger
Barnet skal sidde godt i cykelanhængeren og sikkerheden skal være i top. Få gode råd til, hvad du skal se efter, når du køber en cykelanhænger.
10 cykelanhængere til børn indeholder PFAS
Forbrugerrådet Tænk har testet 10 cykelanhængere, og de indeholder alle PFAS. Se dem her.