Kølefryseskab: Spar på elregningen ved at vælge det rigtige
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Undgå dyr elregning, når du vælger kølefryseskab

Energivenlige kølefryseskabe bruger det halve i strøm sammenlignet med de dårligste i Forbrugerrådet Tænks test. Spar nemt flere tusinde kroner ved at vælge rigtigt.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 6. oktober 2022
Person kigger på kølefryseskabe og vil gerne vælge rigtigt og undgå dyr elregning

Et billigt kølefryseskab kan nemt blive dyrt, hvis det er en rigtig el-sluger. Så det kan ofte godt betale sig at give lidt mere for sin hvidevare, hvis den bruger mindre el, når du alligevel skal skifte kølefryseskab. Det kan nemlig ikke betale sig at skifte et køleskabfryseskab der fungerer, alene for at spare penge.

Test af kølefryseskabe

Vi tester løbende kølefryseskabe. I vores kølefryseskabs test ser vi på hvor meget strøm skabene bruger, når de bliver brugt i dagligdagen, hvor madvarer skal køles ned og lågerne bliver åbnet flere gange i løbet af dagen. Og der er store besparelser, hvis du vælger et køleskab med fryser, som er energivenligt

Ny energimærkning

Den 1. november 2020 er der indført ny energimærkning på blandt andet kølefryseskabe. Den nye energimærkning betyder, at kølefryseskabe, som tidligere fik den bedste energimærkning, i dag har energimærke E.

Så meget betyder elforbruget 

De kølefryseskabe vi har testet får fra A til F i energimærkning. Konkret i årligt elforbrug betyder det, at køle-fryseskabene bruger fra 145 kWh til over 500 kWh årligt, når man i udregningen medtager, at dørene bliver åbnet og der bliver taget mad ud og sat mad ind. Alt efter elprisen, som for tiden svinger meget, kan det betyde en årlig forskel i elregningen på ca. 1.400-2.100 kr med en kWh pris på 4-6 kr.

De meget energieffektive køle-fryseskabe er ofte dyrere i indkøbspris, men man sparer til gengæld på elregningen. 

De mest strømbesparende kølefryseskabe koster omkring 580 kroner årligt i el-forbrug ved en pris på 4 kroner pr. kWh.

Modsat bruger de største strømslugere cirka 2.000 kroner om året. Netop nu svinger elpriserne meget, så det er svært at sætte en præcis udgift.

Energivenlige modeller kan altså over en periode på 10 år give en besparelse på op til 14.000 kroner. Hvis elprisen er 4 kroner pr kWh

5 tips før du vælger kølefryseskab

1. Stol ikke på størrelsesangivelsen:

Producenten angiver en anvendelig volumen, men mellem en fjerdedel og en tredjedel af den kan reelt ikke bruges på grund af hylder og lignende, viser vores test. Brug vores testresultater eller se ind i køleskabet ude i forretningen, og vurder den reelle plads på hylderne i stedet for at gå efter producentens størrelsesanvisning.

2. Vælg kølefryseskab med flere termostater 

Kølefryseskabe rummer som navnet siger både en fryser og et køleskab.

Termostater bruges til at styre og indstille temperaturen, og har kølefryseskabet kun 1 termostat, indstiller du både køleskab og fryser med den samme termostat Har du derimod to eller flere termostater, kan du styre varmen af køleskabet og fryseren uafhængigt af hinanden. 

3. Vælg digitaltermostat

Digitale termostater viser typisk den ønskede temperatur og er nemmere at indstille. En analog termostat er ofte en drejeknap, f.eks. med tal fra 1-6, og her er det sværere at styre temperaturen. 

4. Vælg rigtig klimaklasse

Køle-fryseskabe er ikke nødvendigvis beregnet til at stå i rum med en temperatur under 16 °C. Hvorvidt dit skab kan holde til at stå i kolde rum, kommer an på dens klimaklasse.

  • Klimaklasser N - viser at skabet egner sig til at stå i omgivelser med 16-32 °C.
  • Klimaklasse SN - viser at skabet egner sig til rumtemperaturer på 10-32 °C.

Skal køle-fryseskabet stå i kælderen eller et udhus, skal du vælge en model med klimaklasse SN.

5. Vær opmærksom på støj

Skal dit køle-fryseskab stå tæt på et opholdsrum eller i et åbent køkken-alrum? Så er det ikke ligegyldigt hvor meget dit køleskab larmer. Støj og vibrationer, når køleskabet tænder og slukker, kan forstyrre. Spørg derfor til køle-fryseskabets støjniveau inden køb.

Støj er en hyppig gene, viser vores seneste brugerpanelundersøgelse om køleskabe, da vi spurgte køleskabsejere til deres erfaringer.

Du påvirker også elforbruget

Et køle- og fryseskab kan godt holde i 10 år. Det kan blive til mange penge i elforbrug. Energimærkningen er ikke det eneste du skal kigge på, dit elforbrug er også påvirket af andre ting. 

Strømforbruget afhænger for eksempel også af, hvor varmt der er i rummet, hvor kølefryseskabet står. Det er også vigtigt at sørge for, at der er tilstrækkeligt plads til ventilation rundt om kølefryseskabet. Derudover har det betydning hvor ofte og hvor længe lågen bliver åbnet ligesom det er en god ide at undgå, at sætte meget varme retter direkte ind i køleskabet eller fryseren.

Du kan derfor også selv gøre en del for at spare på elforbruget.

Energibesparelsen er vigtig

Energibesparelsen kan mærkes på pengepungen, når elpriserne er høje. Men også på længere sigt er det interessant, at producenterne kan lave hårde hvidevarer som køle-fryseskabe, der bruger mindre og mindre energi. På et nationalt og globalt plan er det med til at mindske vores udledning af CO2 væsentligt, fordi der konstant kører mange millioner køleskabe verden over. 

Pas på amerikanerkøleskabe og French-door køleskabe

Store amerikanerkøleskabe har et noget højere energiforbrug end almindelige kølefryseskabe, specielt hvis de har indbygget isterningemaskine eller vanddispenser. Et amerikanerkøleskab kan godt bruge for 1.600 kroner el om året. Det er værd at have med i regnestykket, hvis du forelsker dig i et sådant. 

Amerikanerkøleskabet koster over en 10-årig periode altså over 10.000 kroner mere på elregningen end et energivenligt køleskab.

Store kølefryseskabe bruger mere strøm

Store kølefryseskabe skal køle en større volumen. De bruger derfor naturligvis mere strøm end små skabe. Det kan derfor godt betale sig at overveje hvor stort et køle- og fryseskab, du reelt har brug for.

Forbrugerrådet Tænks sammenligning og bedømmelse af kølefryseskabenes energiforbrug bliver sat i forhold til modellernes volumen. Skabene i testen er nemlig ikke lige store.

Amerikanerkøleskabe kan derfor godt få en god bedømmelse i energiforbrug, fordi de har et langt større volumen. 

* Prisen pr. kWh er et gennemsnit estimeret ud fra prisen på elbørsen Nord Pool i september 2022 plus afgifter og tariffer.