Kølefryseskab: Spar på elregningen ved at vælge det rigtige
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Undgå dyr elregning, når du vælger kølefryseskab

Energivenlige kølefryseskabe bruger under det halve i strøm sammenlignet med de mest energislugende i Forbrugerrådet Tænks test. Spar nemt flere tusinde kroner ved at vælge rigtigt.

Trine Quaade Brøndsted · Foto: Getty Images · 16. januar 2024
Person kigger på kølefryseskabe og vil gerne vælge rigtigt og undgå dyr elregning

Et billigt kølefryseskab kan nemt blive dyrt, hvis det er en rigtig el-sluger. Så det kan ofte godt betale sig at give lidt mere for sin hvidevare, hvis den bruger mindre el, når du alligevel skal skifte kølefryseskab.

Test af kølefryseskabe

Vi tester løbende kølefryseskabe. I vores kølefryseskabs test ser vi på hvor meget strøm skabene bruger, når de bliver brugt i dagligdagen, hvor madvarer skal køles ned og lågerne bliver åbnet flere gange i løbet af dagen. Og der er store besparelser, hvis du vælger et køleskab med fryser, som er energivenligt.

Ny energimærkning

Den 1. november 2020 blev der indført ny energimærkning på blandt andet kølefryseskabe. Den nye energimærkning betyder, at kølefryseskabe, som tidligere fik den bedste energimærkning, i dag har energimærke E.

Så meget betyder elforbruget 

De kølefryseskabe, vi har testet, får fra A til F i energimærkning. Konkret i årligt elforbrug betyder det, at kølefryseskabene bruger fra 130 kWh til over 500 kWh årligt, når man i udregningen medtager, at dørene bliver åbnet og der bliver taget mad ud og sat mad ind. Alt efter elprisen, kan det betyde en årlig forskel i elregningen ca. 1.000 kr på det mest og mindst energivenlige kølefryseskab med en kWh pris på 2,5 kr*.

Vær opmærksom på at store kølefryseskabe godt kan have et større elforbrug, alene fordi de har en større volumen der skal køle/fryse.

De meget energieffektive kølefryseskabe er ofte dyrere i indkøbspris, men man sparer til gengæld på elregningen. 

De mest strømbesparende kølefryseskabe koster omkring 330 kroner årligt i elforbrug ved en pris på 2,5 kroner pr. kWh.* Modsat bruger de største strømslugere cirka 1.250 kroner om året.

Energivenlige modeller kan altså over en periode på 10 år give en besparelse på op til 10.000 kroner. Hvis elprisen er ca. 2,5 kroner pr kWh. Men vi har i set seneste år oplevet at elpriserne svinger meget, så det er svært at sætte en præcis udgift.

Du påvirker også elforbruget

Et køle- og fryseskab kan godt holde i 10 år. Det kan blive til mange penge i elforbrug. Energimærkningen er ikke det eneste du skal kigge på, dit elforbrug er også påvirket af andre ting. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?