Undgå sprøjtemidler i klementiner og appelsiner Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Undgå sprøjtemidler i klementiner og appelsiner

Klementiner, mandariner og appelsiner er i sæson i juletiden. Men mange citrusfrugter indeholder rester af sprøjtemidler. Få hjælp til at få færre sprøjtemidler her.

Foto: Getty Images · 11. oktober 2022
Person skræller en klementin

Imagecredit: Getty Images

Mandariner, klementiner, appelsiner og andre citrusfrugter kan indeholde rester af sprøjtemidler. Mange plantager bliver nemlig sprøjtet med sprøjtemidler - også kaldet pesticider - for at undgå angreb af insekter, svampesygdomme og ukrudt.

Sprøjtemidlerne sætter sig på skrællen, og gennem skrællen kan giften blive optaget i frugtkødet. Sprøjtemidlerne kan også sætte sig på dine fingre, når du piller din frugt. 

Frugt og grønt undersøges jævnligt for sprøjtemidler

Citrusfrugter er en af den slags frugter, der oftest indeholder sprøjtemiddelrester. 

DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen tager hvert år stikprøver af frugt og grønt fra både Danmark og udlandet for at undersøge dem for rester af sprøjtemidler. I pesticidkontrollen fra 2020 fandt de sprøjtemiddelrester i 42 ud af 43 undersøgte appelsiner og i 35 ud af 36 undersøgte klementiner og mandariner. Alle de undersøgte citrusfrugter var ikke-økologiske. 

En enkelt af disse appelsiner indeholdt sprøjtemiddelrester over grænseværdierne. Er grænseværdierne overholdt, vurderer Fødevarestyrelsen, at det er sikkert at spise frugten. 

Økologi er det sikre valg for at undgå sprøjtemidler

Vil du undgå rester af sprøjtemidler i dine klementiner, mandariner, appelsiner og citroner – så vælg økologisk. Pesticidkontrollen fra 2020 havde også testet seks økologiske appelsiner, og i ingen af disse kunne der påvises sprøjtemiddelrester.

Økologisk frugt og grøntsager er nemlig dyrket uden brug af sprøjtemidler - med meget få undtagelser.

Rester af sprøjtemidler sidder primært i skrællen

De rester af sprøjtemidler, som er til stede i ikke-økologiske citrusfrugter, befinder sig særligt i skallen. Men resterne af sprøjtemidler kan også trænge gennem skallen og ind i frugtkødet. 

Frugterne bliver overfladebehandlet med en voks, som skal sikre, at de ikke mugner. Voksen er ikke skadelig, men den kan forsegle resterne af sprøjtemidler i skrællen, så de bliver i frugten, indtil du skal spise den.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid køber økologiske citrusfrugter, hvis du skal bruge skrællen på citrusfrugten i madlavning. 

Grænseværdierne for pesticidrester i citrusfrugter er nemlig ikke fastsat ud fra, at du spiser skrællen. 

Vask hænder efter skrælning

Sprøjtemiddelresterne ender på dine fingre, når du piller din klementin, appelsin eller anden citrusfrugt. Derfor skal du vaske fingre, efter du har skrællet frugten og inden du rør ved frugtkødet.

Anretter du dine frugter sammen med anden mad uden emballage – for eksempel æbler eller chokolade - så vask frugten inden.