Undgå sprøjtemidler i klementiner og appelsiner
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Undgå sprøjtemidler i klementiner og appelsiner

Klementiner, mandariner og appelsiner er i sæson om vinteren. Men mange citrusfrugter indeholder rester af sprøjtemidler. Få hjælp til at skære ned på sprøjtemidler her.

Foto: Getty Images · 15. december 2023
Person skræller en klementin

Fotokredit: Getty Images

Mandariner, klementiner, appelsiner og andre citrusfrugter kan indeholde rester af sprøjtemidler. Mange plantager bliver nemlig sprøjtet med sprøjtemidler - også kaldet pesticider - for at undgå angreb af insekter, svampesygdomme og ukrudt.

Sprøjtemidlerne sætter sig på skrællen, og gennem skrællen kan giften blive optaget i frugtkødet. Sprøjtemidlerne kan også sætte sig på dine fingre, når du piller din frugt. 

Frugt og grønt undersøges jævnligt for sprøjtemidler

Citrusfrugter er en af den slags frugter, der oftest indeholder sprøjtemiddelrester. 

DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen tager hvert år stikprøver af frugt og grønt fra både Danmark og udlandet for at undersøge dem for rester af sprøjtemidler. I pesticidkontrollen fra 2022 fandt de sprøjtemiddelrester i 43 ud af 46 undersøgte ikke-økologiske appelsiner og sprøjtemiddelrester i 30 ud af 30 undersøgte klementiner/mandariner. 

Én prøve var over grænseværdien i de undersøgte appelsiner, og der var ingen overskridelse af grænseværdien i de undersøgte madariner/klementiner. I følge Fødevarestyrelsen er det sikkert at spise frugten, hvis grænseværdierne er overholdt.

Økologi er det sikre valg for at undgå sprøjtemidler

Vil du undgå rester af sprøjtemidler i dine citrusfrugter, er det en god idé at vælge økologisk. Økologisk frugt og grøntsager er nemlig dyrket uden brug af sprøjtemidler - med meget få undtagelser.

Pesticidkontrollen fra 2022 testede også fem økologiske appelsiner og seks økologiske klementiner/mandariner, og i ingen af disse kunne de påvise sprøjtemiddelrester.

Rester af sprøjtemidler sidder primært i skrællen

Rester af sprøjtemidler i ikke-økologiske citrusfrugter befinder sig særligt i skrællen. Men resterne af sprøjtemidler kan også trænge gennem skrællen og ind i frugtkødet. 

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid køber økologiske citrusfrugter, hvis du skal bruge skrællen på citrusfrugten i madlavning. Grænseværdierne for pesticidrester i citrusfrugter er nemlig ikke fastsat ud fra, at du spiser skrællen. 

Konventionelle citrusfrugter er ofte overfladebehandlet på ydersiden, så de kan holde sig længere og ikke tørrer ud eller rådner.

Vask hænder efter skrælning

Sprøjtemiddelresterne ender på dine fingre, når du piller din klementin, appelsin eller anden citrusfrugt. Derfor skal du vaske fingre, efter du har skrællet frugten og inden du rør ved frugtkødet.

Hvis du vil anrette dine frugter sammen med anden mad uden emballage – for eksempel æbler eller chokolade - så vask frugten inden.

Skyl altid frugt og grønt

Du bør i det hele taget altid skylle din frugt - både økologisk og konvetionelt - for at undgå at blive syg af bakterier og virus. I følge Fødevarestyrelsen kommer bakterier og virus, der kan sidde uden på frugten, bl.a. fra forurenet vand, som man i nogle lande bruger til at vande og skylle med. 

Cocktaileffekten

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere om cocktaileffekten