Vitaminpiller: Har du brug for dem?
Vitaminer er kroppens byggesten, men har du brug for at tage et ekstra tilskud af vitaminer og mineraler? Og hvis ja, hvilke piller skal du så vælge?
Danskernes madvaner er generelt gode. Ifølge Fødevarestyrelsen spiser vi varieret nok til at få dækket det daglige behov for vitaminer og mineraler – med undtagelse af D-vitamin i vinterhalvåret.
Spiser du efter de officielle kostråd , er du godt dækket ind, når det kommer til at få de nødvendige vitaminer og mineraler.
De officielle kostråd er Fødevarestyrelsens anbefalinger til en sund kost, som samtidigt hjælper dig med at spise mere klimavenligt. Kostrådene anbefaler dig blandt andet at spise planterigt og varieret.
Bliv klogere på Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger til kosttilskud i artiklen her. Nederst i artiklen kan du få be- eller afkræftet 6 myter om vitaminpiller.
Anbefalinger om D-vitamin
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle danskere over 4 år tager et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret, som løber fra oktober til april.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 4 år, ældre over 70 år og visse andre grupper tager et dagligt tilskud af D-vitamin hele året – også om sommeren.
D-vitamin er især vigtigt for optagelsen og omsætningen af calcium og for knoglerne og musklerne. Mangel på D-vitamin øger din risiko for knogleskørhed og kan give muskelsmerter og svage muskler.
Anbefalinger til ældre
Udover anbefalingen om D-vitamin, anbefaler Fødevarestyrelsen også, at ældre over 70 år og personer med risiko for knogleskørhed tager et dagligt tilskud af calcium.
Småtspisende ældre skal også tage en multivitamin- og mineralpille, da behovet for vitaminer og mineraler ikke bliver mindre med alderen.
Jern og menstruation
Personer, der menstruerer, har i følge Fødevarestyrelsen ofte små eller manglende jerndepoter. Kosttilskud med jern eller omlægning af kosten til en mere jernholdig kost kan være en god idé, hvis du er er i denne gruppe.
Tag ikke jerntilskud, før du har talt med din læge.
Gravide og ammende
Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide tager tilskud af folsyre, D-vitamin, jern og calcium under graviditeten. Til ammende anbefaler Fødevarestyrelsen tilskud af calcium.
Gravide skal passe på med at få for meget A-vitamin, da det kan skade fosteret.
Tal med din læge
Tal med din læge, før du begynder at tage tilskud af vitaminer, mineraler eller andre kosttilskud.
Lægen kan tage prøver for eventuelle mangler og hjælpe dig med at afstemme dine behov i forhold til medicin, allergier eller andre forhold.
Undgå BHT i vitaminpiller
BHT (Butyleret hydroxytoluen) E321 er en antioxidant, som bruges som konserveringsmiddel i nogle vitaminpiller. BHT er mistænkt for at værre hormonforstyrrende. I vores test af børnevitaminpiller har vi fundet BHT i en enkelt vitaminpille.
Vælg altid piller uden BHT. Du kan læse i varedeklarationen bag på emballagen, om vitaminpillerne indeholder BHT (butyleret hydroxytoluen) E321.
Vi har set på 6 myter om vitaminpiller. Klik på påstandene herunder og få en forklaring på, om de er sande eller falske.
5 myter om vitaminpiller - sandt eller falsk?
-
Falsk.
Vitaminerne og mineralerne i billige vitaminpiller er lige så gode som i de dyre.
Vitaminerne og mineralerne i både dyre og billige vitaminpiller skal leve op til fødevarelovens krav. Fødevareloven sætter grænser for, hvor meget og hvor lidt en pille må indeholde af de forskellige vitaminer og mineraler. Grænsen for, hvor meget en pille må indeholde, er dog ofte noget højere end den anbefalede daglige tilførsel.
-
Falsk.
Vitaminpiller er ikke en mirakelkur mod sygdomme. De fleste får allerede vitaminer og mineraler nok gennem maden.
Lad være med at overdosere eller tage flere vitaminpiller end det anbefalede. Det kan nemlig være skadeligt hvis du får vitaminer i for store mængder.
-
Falsk.
Vitaminpiller kan ikke erstatte en sund og varieret kost. Maden indeholder nemlig meget andet end vitaminer og mineraler.
Mad giver dig en masse andre livsvigtige næringsstoffer som protein, fedt, kulhydrat og fibre. Du skal derfor ikke skære ned på den nærende mad, bare fordi du tager en vitaminpille. Det kan desuden være sværere for kroppen at optage nogle vitaminer og mineraler fra piller end fra din mad.
Spiser du en sund og varieret kost og lever efter de officielle kostråd, får du i de fleste tilfælde alle de vitaminer og mineraler, du har behov for.
-
Sandt.
Jern og A-vitamin er de to næringsstoffer som udgør den største sundhedsrisiko, hvis du spiser for mange vitaminpiller.
A-vitamin kan være skadeligt for fostre. Derfor skal gravide kvinder passe særligt godt på, at de ikke får store mængder A-vitamin.
Børn har en mindre kropsvægt og tåler derfor også mindre mængder af vitaminer og mineraler. Det gælder især jern, der kan give skader på hjerne, lever og nyrer.
Børnevitaminpiller smager ofte som slik, og de kan ligefrem ligne vingummibamser. For at undgå ulykker er det derfor vigtigt at gemme vitaminpillerne væk, så de er udenfor børnenes rækkevidde.
Du kan ikke få en overdosis af vitaminer og mineraler gennem en sund og varieret kost. Gravide skal dog undgå for stort indtag af A-vitamin og Fødevarestyrelsen anbefaler derfor at gravide undgår lever.
-
Vitaminerne kan i nogle tilfælde blive ødelagt eller trække ud af maden, når du tilbereder din mad. Det kan ske på grund af varme, ilt og lys.
Du kan mindske tabet af vitamin ved at dampe dine grøntsager i stedet for at koge dem. Koger du dem, kan du bruge kogevandet til suppe eller sovs, da nogle af grøntsagernes vitaminer bliver trukket ud i vandet.
Server og spis maden kort efter, at du har tilberedt den. Grøntsager indeholder flere vitaminer, når du lige har tilberedt maden, end når den er genopvarmet. Det gælder også snittede, rå grøntsager i for eksempel salat, da eksempelvis C-vitamin kan blive nedbrudt af luftens ilt.
Vitaminerne i maden forsvinder dog aldrig helt. Og det er stadig bedre at spise sund mad end at tage vitaminpiller.
Kan algeolie erstatte fiskeolie?
Algeolie kan være et alternativt omega-3-kosttilskud, hvis du vil undgå olie fra fisk. Men hvor godt er det? Vi har testet.
Disse fiskeolier og algeolier er de bedste
Fiskeolie og algeolie supplerer din kost med sunde omega-3-fedtsyrer. Men ikke alle indeholder lige meget omega-3. Se hvilke der er bedst i testen.
Omega-3: Derfor er det sundt, men er det også nødvendigt?
Fiskeolie og algeolie indeholder sunde fedtsyrer som omega-3. Men er kosttilskud med omega-3 godt? Og hvor meget skal du have?