Erstatter ansigtscremer med UV-filter solcreme?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan beskytter du ansigtet mod solen

Ansigtssolcreme, almindelig solcreme eller dagcreme med SPF? Der er mange forskellige produkter at vælge imellem, når du skal beskytte huden i ansigtet mod solens stråler.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 18. april 2023
nærbillede af teenagepige der smører solcreme i ansigtet

Imagecredit: Getty Images

Om sommeren skal du beskytte ansigtshuden mod solens stråler, og der er mange forskellige produkter at vælge imellem. Ud over den almindelige solcreme, som du bruger til kroppen, kan du få specifikke ansigtssolcremer og almindelige ansigtscremer, der også indeholder med SPF. 

Brug en solcreme, du kan lide 

Ida Heerfordt, der er læge og forsker på dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, fortæller, at ansigtscremer, der markedsfører sig med en bestemt SPF, skal leve op til de samme krav som almindelige solcremer. En dagcreme med faktor 15 skal altså kunne det samme som en solcreme med faktor 15. 

”Men det er vigtigt, at du er opmærksom på at få smurt nok creme på. Hvis du har købt en dyr ansigtscreme og smører den på i et tyndt lag for at spare, så får du ikke den lovede beskyttelse,” siger Ida Heerfordt.  

Hun fortæller, at det vigtigste er, at du bruger en creme, som du kan lide at smøre på. 

”Det er forskelligt, hvad man kan lide at smøre i ansigtet, og det er vigtigt, at man vælger noget, der føles rart, så man sørger for at få det brugt,” siger Ida Heerfordt. 

Der er ikke særlige krav til ansigtssolcremer, så hvis du kan finde en solcreme, som du kan lide at bruge til både krop og ansigt, behøver du ikke investere i en særlig creme til ansigtet. På den måde undgår du også at skulle have flere forskellige cremer med, når du skal ud på tur i solen.  

Vi har testet, om solcremer er rare i brug 

I vores årlige test af solcremer ser vi blandt andet på, om solcremer er rare i brug. Et brugerpanel på 30 deltagere prøver cremerne og vurderer dem – eksempelvis for, hvor behagelig den er i brug. 

Testen undersøger også, om solcremerne lever op til den SPF, de markedsfører sig med, ligesom vi undersøger, om cremerne indeholder uønsket kemi.  

Brug kun solbeskyttelse, når det er nødvendigt 

Sundhedsstyrelsen anbefaler solbeskyttelse, når UV-indekset er over 3. Det kommer det sjældent om vinteren, så du kan med fordel bruge en almindelig ansigtscreme uden SPF om vinteren. 

Du kan bruge Kemiluppen til at scanne solcremer og andre cremer for uønsket kemi.