Erstatter ansigtscremer med UV-filter solcreme?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan beskytter du ansigtet mod solen

Ansigtssolcreme, almindelig solcreme eller dagcreme med SPF? Der er mange forskellige produkter at vælge imellem, når du skal beskytte huden i ansigtet mod solens stråler.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 5. april 2024
nærbillede af teenagepige der smører solcreme i ansigtet

Imagecredit: Getty Images

Om sommeren skal du beskytte ansigtshuden mod solens stråler, og der er mange forskellige produkter at vælge imellem. Ud over den almindelige solcreme, som du også bruger til kroppen, kan du få specifikke ansigtssolcremer og almindelige ansigtscremer, der også indeholder med SPF.  

Brug en solcreme, du kan lide  

Ida Heerfordt, der er læge og forsker på dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, fortæller, at ansigtscremer, der markedsfører sig med en bestemt SPF, skal leve op til de samme krav som almindelige solcremer. En dagcreme med faktor 15 skal altså kunne det samme som en solcreme med faktor 15.  

”Men det er vigtigt, at du er opmærksom på at få smurt nok creme på. Hvis du har købt en dyr ansigtscreme og smører den på i et tyndt lag for at spare, så får du ikke den lovede beskyttelse,” siger Ida Heerfordt.   

Hun fortæller, at det vigtigste er, at du bruger en creme, som du kan lide at smøre på.  

”Det er forskelligt, hvad man kan lide at smøre i ansigtet, og det er vigtigt, at man vælger noget, der føles rart, så man sørger for at få det brugt,” siger Ida Heerfordt.  

Vi har testet solcremer til ansigtet 

Der er ikke særlige krav til ansigtssolcremer, så hvis du kan finde en almindelig solcreme, som du kan lide at bruge til både krop og ansigt, behøver du ikke investere i en særlig creme til ansigtet. 

Vi har testet ansigtssolcremerne på samme måde, som de almindelige solcremer. Det vil sige at vi måler solbeskyttelsen, ligesom vi undersøger, om cremerne indeholder uønsket kemi og om de er behagelige at bruge.  

Umiddelbart vil ansigtssolcremer være formuleret, så de føles mere behagelige at bruge i ansigtet. De kan fx have en lidt lettere tekstur, absorberes hurtigere, fedte- og glinse mindre, og efterlade huden mere mat. Alt sammen noget der kan være med til at gøre dem lidt mere behagelige at bruge i ansigtet. 

Hvorvidt det i sidste ende rent faktisk også opleves som en væsentlig forskel kan variere fra bruger til bruger og fra solcreme til solcreme. I testen har vi ikke målt hvor gode de er til at pleje eller fugte huden i ansigtet. 

Solcreme til ansigtet er i mindre beholdere og dyrere 

En væsentlig forskel på almindelige solcremer og ansigtssolcremer er, at ansigtssolcremerne kommer i en mindre beholder, typisk 40 eller 50 ml. Det kan være smart, fordi de så er mere praktiske at have med i tasken, og dermed er det mere sandsynligt, at du får dem brugt fx om foråret, hvor du måske endnu ikke er begyndt at have en større tube med almindelig solcreme med rundt i verden.  

Ansigtssolcremerne er dog ofte dyrere end de almindelige solcremer beregnet til hele kroppen. Nogen af de billigere solcremer kan du få til omkring 50 kroner for 100 ml mens de billigere ansigtssolcremer i testen koster tættere på 100 kroner for 50 ml.   

Hvad er forskellen på en ansigtssolcreme og en almindelig ansigtscreme med SPF? 

En creme, der angiver en SPF, skal leve op til reglerne for solbeskyttelse. Men selvom solbeskyttelsen bør være den samme for fx SPF 30 solcreme og en ansigtscreme med SPF 30, i hvert fald hvad angår UVB beskyttelse, så er brugen af produkterne ofte forskellig, og det påvirker i sidste ende hvor meget du bliver beskyttet mod solen.  

Ansigtscremerne kommer uden information om hvor meget, hvor ofte og hvornår du skal smøre for at få tilstrækkelig beskyttelse. Men du skal være opmærksom på at påføre mere ansigtscreme i løbet af dagen, ligesom hvis det var en almindelig solcreme, du bruger, for at opnå den solbeskyttelse der står på produktet.  

Reglerne for SPF - solbeskyttelsesfaktor

SPF Står for Sun Protection Factor eller solbeskyttelsesfaktor på dansk. Tallet angiver, hvor meget solcremen beskytter mod solens UVB-stråler, der er hovedårsagen til solskoldninger og kan forårsage hudkræft. 

  • SPF 15 bremser 93% af strålerne
  • SPF 20 bremser 95 % af strålerne
  • SPF 30 bremser 97 % af strålerne
  • SPF 50 bremser 98 % af strålerne

Udover UVB skal cremerne også beskytte mod solens UVA stråler. Det angiver de med et lille UVA tegn. DEt betyder at UVA faktoren er minimum en tredjedel af den angivne SPF, men ofte er den en del højere.  I vores test af solcremer, får solcremer som har et højere indhold af UVA-beskyttelse en bedre vurdering. 

UVA-strålerne påvirker blandt andet hudens aldring, men giver også øget risiko for hudkræft. 

Brug kun solbeskyttelse, når det er nødvendigt  

Sundhedsstyrelsen anbefaler solbeskyttelse, når UV-indekset er over 3. Det kommer det sjældent om vinteren, hvor vi typisk også er meget indendøre. Så du kan med fordel bruge en almindelig ansigtscreme uden SPF om vinteren.  

Skal jeg bruge lige så meget ansigtssolcreme og lige så ofte som almindelig solcreme? 

Ja, for ligesom for almindelig solcreme er mængden af ansigtssolcreme helt afgørende for at få tilstrækkelig beskyttelse. 

Til ansigtet, nakken og ørene skal der bruges, hvad der ca. svarer til en teskefuld for at få tilstrækkelig beskyttelse. Smører du mindre på, bliver solbeskyttelsen væsentlig mindre. Ansigtet skal smøres ind før du går i solen, og gensmøres jævnligt, hvis du er ude i længere tid. Vær omhyggelig med indsmøring for at undgå helligdage. Husk ører og nakke. 

Husk også at tøj, solhat og skygge er vigtige måder at beskytte sig mod solen. Solcreme er et supplement til dette. 

Du kan bruge Kemiluppen til at scanne solcremer og andre cremer for uønsket kemi.