Kosttilskud og naturlægemidler: Hvad er forskellen?
Kosttilskud og naturlægemidler lover dig mange gavnlige effekter. Men hvad kan de - og hvad må de love?
Kend forskel på naturlægemidler og kosttilskud
Kosttilskud og naturlægemidler kan du købe på nettet, i supermarkeder og i helsekostbutikker. Men der er forskel på de 2 slags produkter.
Naturlægemidler skal myndighederne godkende, før butikkerne må sælge det i Danmark. Naturlægemidler har dokumenteret effekt. Det betyder, at videnskabelige undersøgelser skal bevise, at produkterne virker.
Kosttilskud skal ikke have dokumenteret effekt. Og det er op til butikkerne at tjekke, at indholdet i kosttilskud er lovligt og ufarligt.
Læs, hvad du skal tjekke, inden du køber kosttilskud.
Kosttilskud kan ikke behandle, lindre eller forebygge sygdomme
Kosttilskud indeholder typisk vitaminer, mineraler eller udtræk fra dyr og planter – blandt de mest almindelige kosttilskud er fiskeolie og vitaminpiller som for eksempel D- og C-vitamin.
Hvem kontrollerer kosttilskud?
Kosttilskud er et supplement til mad, og de hører derfor under fødevarelovgivningen. Det er Fødevarestyrelsen, der med stikprøvekontroller tjekker virksomheder, som sælger kosttilskud.
Produkterne bliver kun stikprøvekontrolleret. Det er virksomhederne, der skal sørge for, at de produkter, de sælger, ikke indeholder ulovlige ingredienser.
Fødevarestyrelsens kontrol finder hvert år kosttilskud med ingredienser, der i for store mængder kan udgøre en sundhedsrisiko eller lige frem være skadelige for blandt andet kønsorganerne og hormonsystemet.
Hvad må der stå på kosttilskud?
Myndighederne kontrollerer ikke kosttilskuddenes effekt på samme måde som naturlægemidler og medicin.
Kosttilskud må derfor ikke reklamere med, at de kan forebygge, lindre eller behandle sygdomme eller symptomer.
Kosttilskuddenes emballage må gerne skrive, at der er en sammenhæng mellem at spise kosttilskuddet og en effekt på din sundhed.
Men salgsbudskabet skal være godkendt af Fødevarestyrelsen. De har en liste med over 200 lovlige og videnskabeligt beviste anprisninger.
Hvordan genkender jeg kosttilskud?
Kosttilskud kommer typisk som piller, kapsler, pulver eller væsker. De kan derfor ligne lægemidler eller naturlægemidler.
Kosttilskud kan du kende ved, at de skal være mærket med ordet "kosttilskud" og den anbefalede daglige dosis på emballagen.
Er kosttilskud nødvendigt?
Fødevareinstituttet undersøger danskernes madvaner. Undersøgelserne viser, at du får dækket dit behov for vitaminer og mineraler, hvis du spiser varieret og efter De officielle Kostråd. Har du mistanke om, at du mangler bestemte vitaminer, skal du tale med din læge.
Pas på skadelige stoffer i kosttilskud
Fødevarestyrelsen finder hvert år kosttilskud med ulovlige stoffer på danske webshops. Det er op til virksomheden, der sælger kosttilskud at tjekke, om stofferne i produktet er lovlige.
Fødevarestyrelsen laver kun stikprøvekontrol af danske butikker og internetbutikker. Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis:
- Du køber kosttilskud på udenlandske hjemmesider.
- Du køber kosttilskud med hjem fra udlandet.
- Du køber kosttilskud gennem de sociale medier, hvor det er svært for myndighederne at kontrollere produkterne.
Tjek dette, inden du køber kosttilskud på nettet:
Undersøg virksomheden
Undersøg, hvem der står bag netbutikken ved at læse kontaktoplysningerne. Du kan også bruge CVR-registeret, www.who.is og www.dk-hostmaster.dk.
På Fødevarestyrelsens side www.findsmiley.dk kan du desuden se, hvilke danske virksomheder, der er registreret hos Fødevarestyrelsen.
Tjek indholdet
Brug siden Søg i kosttilskud på Fødevarestyrelsen.dk. Er dit kosttilskud registreret, kan du tjekke, om der er en risikovurdering af det.
Tjek også Fødevarestyrelsens kosttilskudsvejledning for at se, hvor meget du eller dit barn maksimalt må tage af et kosttilskud.
Vær forsigtig, hvis du tager receptmedicin eller skal operereres
Hvis du tager receptmedicin mod bland tandet gigt, hjertesygdom, forhøjet kolesterol, allergi eller blodtryksforhøjelse, kan nogle kosttilskud påvirke effekten af din medicin.
Vær også opmærksom, hvis du skal opereres. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.
Læs mere:
Naturlægemidler behandler lettere sygdomme
Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, som du kan bruge til at behandle lettere sygdomme som for eksempel forkølelse, nedtrykthed og ledsmerter.
Naturlægemidler bliver godkendt af lægemiddelstyrelsen og indeholder, i modsætning til kosttilskud, stoffer, som forebygger eller behandler sygdom.
Naturlægemidler indeholder typisk tørrede planter eller plantedele, udtræk af planter eller andre naturlige stoffer. Du kan købe naturlægemidler i håndkøb og uden recept.
Tager du receptpligtig medicin, kan naturlægemidler i nogle tilfælde påvirke effekten af din medicin. Er du i tvivl, om du må tage naturlægemidler, så tal med din læge.
Der kan også være risici ved at tage naturlægemidler, hvis du skal opereres.
Hvem kontrollerer naturlægemidler?
Naturlægemidler må kun sælges i Danmark, hvis de er blevet godkendt af Lægemiddelstyrelsen eller af den Europæiske Lægemiddelstyrelse (European Medicines Agency).
Når naturlægemidler bliver godkendt, vurderer styrelsen den videnskabelige dokumentation, der ligger bag produktets virkning. Lægemiddelstyrelsen vurderer også produktets bivirkninger.
Hvad skal der stå på naturlægemidler?
Naturlægemidler skal på emballagen altid have angivelsen ”naturlægemiddel”.
Virksomheder, der fremstiller naturlægemidler, er desuden underlagt samme krav som virksomheder, der fremstiller almindelige lægemidler og medicin. Det indebærer blandt andet, at produktet skal indeholde advarsler og information om bivirkninger.
Hvordan genkender du naturlægemidler?
Naturlægemidler har en indlægsseddel ligesom anden medicin. Det har kosttilskud ikke. Du kan også kigge efter produktets markedsføringsnummer - også kaldet MT-nummeret. Det er et nummer som produktet får, når det er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.
Kig også efter ordet ”naturlægemiddel” på emballagen.
Omega-3: Derfor er det sundt, men er det også nødvendigt?
Fiskeolie og algeolie indeholder sunde fedtsyrer som omega-3. Men er kosttilskud med omega-3 godt? Og hvor meget skal du have?
Disse fiskeolier og algeolier er de bedste
Fiskeolie og algeolie supplerer din kost med sunde omega-3-fedtsyrer. Men ikke alle indeholder lige meget omega-3. Se hvilke der er bedst i testen.
Omega-3-kosttilskud: Hvor bæredygtig er olien?
Meget omega-3-olie laves af fisk. Men hvordan kan du vide, om fiskeolien er lavet på en måde, der tager hensyn til miljøet? Få hjælp her.