Elkedel - denne dumper i vores test
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Denne elkedel dumper i vores test

Elkedlen er en enkel køkkenmaskine, som kun har til opgave at koge vand. Vi dumper en elkedel i vores test, fordi låget bliver for varmt, men vores test viser, at flere elkedler har udfordringer.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 22. juni 2023
denne elkedel dumper

Imagecredit: Getty Images

Du skal altid huske at stille din elkedel et sted, hvor du ikke kan komme til at vælte den, eller får hevet i ledningen, så den vælter. Det sikkerhedsråd, er de fleste med på.

Men vores test af 30 elkedler viser, at der også er andre ting, som du skal være opmærksom på, når du koger vand.

Ikke alle elkedler slukker, når de koger

En elkedel skal slukke af sig selv, når vandet koger. Nogle elkedler koger dog videre et stykke tid efter for at sikre, at vandet koger rigtigt.

Nogle elkedler i vores test efterkoger op til 21 sekunder efter at de burde have slået fra og det bruger unødig strøm og spreder vanddamp i køkkenet.

Elkedler kan tændes selvom de er tomme

I vores test prøver vi at tænde elkedlerne, selvom de er tomme, og vi måler hvor længe der går før de slår fra.

Alle elkedlerne kan tændes, selvom der ikke er vand i kanden, og de fleste slår fra efter 15-20 sekunder, og én efter 45 sekunder. To kedler slukker ikke før de når 100 grader og den ene af kedlerne slukker først efter to minutter. En kedel i testen holder en temperatur på 60 grader og slukker ikke, selvom den burde ifølge manualen.

Du kan altså ikke regne med at elkedlen har en indbygget sikkerhedsfunktion, der slukker for den, hvis du får tændt den ved en fejl.

Koger selvom låget er åbent

Kogende vand sprutter og sprøjter, så derfor er det en ekstra sikkerhed, hvis elkedler ikke kan koge hvis låget er åbent.

Kun en enkelt elkedel tænder ikke når låget er åbent, nogle slukker efter et stykke tid, men mange af elkedlerne i testen fortsætter med at koge vandet, selvom låget er åbnet.

Nogle elkedler koger over hvis du overfylder

På elkedlen er der en max-linje for hvor meget vand du må fylde i. Vi tester hvad der sker hvis du overskrider den linje og fylder kedlen helt op.

Vores test viser at nogle af elkedlerne koger over når du overfylder dem. Det er derfor vigtigt at respektere max-linjen.

Denne elkedel dumper i vores test

Én elkedel dumper i vores test, fordi den bliver så varm på overfladen, at du kan brænde dig på den.

Vil du læse hele artiklen om elkedler?

Login her eller få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Få adgang i et helt år for kun 695 kr. (svarer til 58 kr. om måneden).

Allerede medlem?