
{{ product.model }}
Mød holdet bag vores basmatiris test
Gitte og Peter står bag vores test af basmatiris.

Gitte Sørensen

Peter Skjødt
Sådan har vi testet basmatiris
-
Indhold af ikke-godkendte basmatityper er bestemt ved hjælp af en DNA-analyse.
Analysen har fastlagt hvor stor en andel af riskornene i pakkerne, der ikke tilhører en af de godkendte basmati-sorter.
-
Rester af sprøjtemidler i risene er bedømt ved hjælp af en screening.
Risene er blevet undersøgt for rester af mere end 500 forskellige sprøjtemidler
-
Riskornenes kvalitet er en bedømmelse af de enkelte riskorns længde og bredde i forhold til de krav, der er til basmatiris.
Knækkede korn er også med i denne bedømmelse.
-
Mykotoxiner er en undersøgelse af, om der er forskellige svampetoksiner i risene.
Risene er blevet undersøgt for indhold af aflatoksiner, ochratoksin, deoxynivalenol, zearalenon, HT-2 og T-2 toksin i risene.
-
Metaller er en analyse af indholdet af arsen og cadmium i risene.
-
Information på emballagen er en bedømmelse af de informationer, der er på emballagen, blandt andet om der er næringsdeklaration, information om produktionstidspunkt og information om holdbarhed, opbevaring, tilberedning og portionsstørrelser.
-
Sporbarhed er en bedømmelse af, om der er oplysninger om oprindelsesland og produktionssted.
-
- Indhold af ikke godkendte basmatityper 30 %
- Sprøjtemidler 25 %
- Kvalitet 20 %
- Mykotoksiner 10 %
- Metaller 5 %
- Information på emballagen 5 %
- Sporbarhed 5 %
Karaktererne for rester af sprøjtemidler og ikke-godkendte basmati-typer begrænser den samlede bedømmelse.
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Her har vi fundet sprøjtemidler i din mad
Sprøjtemidler – også kendt som pesticider – kan bidrage til risikoen for sundhedsskadelige effekter. Men hvor får du sprøjtemidlerne fra? Læs med og find ud af, hvor vi har fundet pesticidrester i mad.

Sprøjtemidler: Så mange rester fandt vi i basmatiris
Økologiske basmatiris bør være uden rester af sprøjtemidler. Men er de det? Og hvad med ikke-økologiske basmatiris? Er der sprøjtemidler i dem? Få svaret her.

Smagstest: Sådan skal basmatiris smage
Hvordan smager rigtig basmatiris, og hvordan koger du basmatiris korrekt? Forbrugerrådet Tænk og 2 eksperter giver dig svaret på, hvordan du får den bedste smag.

Basmatiris: Undgå pakker med mange knækkede riskorn
Ris med mange knækkede riskorn, gør det umuligt at koge risen ordentligt. Test af 10 basmatiris viser et enkelt produkt med 19 procent knækkede riskorn. Se det her.

Madlavning: Sådan koger du ris korrekt
Udkogte eller rå ris kan ødelægge maden. Kend de forskellige rissorter, så får du lige præcis den luftighed, fasthed eller klistrede konsistens, som passer til ristypen.

Basmatiris: Bliver du snydt?
Forbrugerrådet Tænk har ved hjælp af DNA-analyse undersøgt, hvor stor en del af indholdet af risen, der er andre typer ris end den ægte basmatiris.